10 ideetjes om voor te lezen

Voorlezen komt telkens weer als een positief gegeven uit onderzoek: het versterkt de band tussen ouder en kind, is een mooi ritueel, boost de geletterdheid, bouwt geïnteresseerde lezertjes, stimuleert de fantasie en zoveel meer… Hierbij nog eens 10 voorleesboeken die zeker zullen bekoren. In een vorige post deelden we al de mooiste prentenboeken.


 

Weet je
wat me altijd
langzaam bladerend
verrast ?
Dat er steeds
een immense wereld,
bergen en valleien
vol fantasie
in zo’n klein hoekje
past
van mijn overvolle boekenkast.


de oproep der kaboutersZo’n verborgen wereld vol fantasie zit bijvoorbeeld ook verdoken inDe oproep der kabouters.

Allerlei kaarten, verhalen, tekeningen met nauwkeurige beschrijving en gedetailleerde uitleg over het leven van kabouters, dieren maar ook snotterige trollen vullen de bladzijden van dit boek één voor één. Alles wordt van naaldje tot draadje uitgelegd en mooi geïllustreerd. Ideaal boek voor weetgrage kinderkronkels!


de tuin van de feeenDe tuin van de feeën tovert ook zo’n wondere wereld tevoorschijn. Enkele krullend uitgesneden bladzijden laten je meegluren naar verborgen wezentjes.

Het is een mysterieus prentenboek vol magische illustraties van natuurpracht en feeërieke personages. Aan de hand van onderzoeksnotities en brieven wordt het verhaal van de Russische plantkundige Aleksandr Bodanovitsj verteld. Een boek voor iedereen die verwonderd wil worden.


 

voorlezenHet geheime dagboek van Klein Duimpje

Mijn naam is Klein Duimpje. Ik hou van schrijven en tekenen. Over de dingen die ik heb beleefd. Dit is mijn verhaal. Je zal het nooit meer vergeten.

Een allerschattigst boekje waar je werkelijk nieuwsgierig van wordt om geheimen in te lezen. Een andere kijk op het verhaal van Klein Duimpje, een soort van blik achter de schermen van het verhaal…. Geschreven en voorzien van mixed media in een echte dagboekstijl en bovendien prachtig geïllustreerd door Rébecca Dautremer.

 


Vertel me een verhaal, mama,
kies er maar één.
Ik volg mee tot de laaste zin
en dan droom ik me erheen.

heel vrij naar Herman De Conink


 

gvrvoorlezen

Roald Dahl kan met zijn knappe beschrijvingen en rijke, soms nieuw verzonnen woordenschat zijn verhalen in je hoofd ter plekke verfilmen. Je was erbij en hebt het zelf beleefd! ‘De GVR, Mathilde, De heksen, Sjakie en de chocoladefabriek’,… ze liggen me allemaal nauw aan het hart en ik kan geen keuze maken…

voorlezenheksen.large

voorlezen


 

In Koning van Katoren weet de 17-jarige Stach, voordat hij koning wordt, zeven moeilijke opdrachten met moed en slimheid te volbrengen.

Hij beleeft vreemde avonturen en leert dat alles wat onrechtvaardig of oneerlijk is, bestreden kan worden. Bij elke opdracht wacht je vol spanning af hoe hij die onmogelijke klus gaat klaren.


 

de kleine prinsDe poëzie van ‘De kleine prins’ werd opnieuw vormgegeven in dit prachtig boek ‘Het echte sprookje van de kleine prins‘.

Een meeslepend verhaal dat de fantastische reis van een kleine held op een magische manier weergeeft met mooie, dromerige illustraties. Zijn roos, de ontmoeting met de vos, de slang,… het zijn zinnen en beelden die zeker beklijven.


 

Lieve schrijver,
wil je proberen
Met wat spinsels en wat kronkels
Een nieuw verhaal voor mij te fantaseren?


brieven aan doornroosjeIn 365 Brieven aan Doornroosje lees je de hersenspinsels en volg je genadeloos de gedoemde gedachtenkronkels van een ietwat onbeholpen maar puur oprechte, mijmerende prins. Zo levert elke dat een brief op over het leven, over onderweg zijn, over verlangen en over de liefde.

Doornroosje

Het is zo armzalig: eindeloos door het land te sjokken, af en toe ziek te zijn, wat te ijlen en absoluut niet weten of jij wel bestaat. Kun je me niet vanuit je slaap een levensteken geven?

Door de korte fagmentjes is dit ideaal om voor te lezen en stukje bij beetje van te genieten, misschien wel eerder iets voor volwassenen.


voorlezenMisschien wisten zij alles bundelt 313 verhalen over de eekhoorn, de mier en andere dieren.

Stuk voor stuk korte verhaaltjes die vaak een aanzet kunnen geven tot filosoferen, je aan het lachen brengen en je af te toe een traantje laten wegpinken.

 


 

ga je mee naar tGa je mee naar Toejeweetwel’ is een mooi verzamelboek van enkele verhalen en gedichten van Joke van Leeuwen. Haar werk leent zich steeds uitstekend om gezellig, knus naast elkaar in het boek bladerend en kijkend voor te lezen.

 

Kleine grappige uitlegtekeningetjes, geschreven briefjes en tekstballonnetjes of korte stripscenario’s vrolijken haar verhalen op. Haar knotsgekke ideeën en personages kunnen menig kinderhart bekoren.


 

voor lezenHet boek zonder tekeningen met een uniek en eigenzinnig concept!

De voorlezer moet ieder woord, iedere klank die geschreven staat uitspreken. Dat zijn de regels. Dus ook ‘Ik ben een aap en mijn hoofd is gemaakt van bosbessenpizza.’

Humor op kindermaat, pret verzekerd! Weliswaar geen tekeningen in dit boek maar toch geen saaie bladspiegel dankzij het grafisch spel van woorden en klanken.


 

luisterverhalen

En als je dan toch echt niet van voorlezen houdt, kan je je kinderen vast plezieren met een heleboel luisterverhalen op CD!  Die van Het Geluidshuis zijn zeker een aanrader. Voila, nu geen excuses meer voor het slapengaan ;-)!

Over de schrijver

Soetkin Weckhuyzen

Soetkin Weckhuyzen

Ik ben mama van twee zotte kapoenen.
Ik hou van kringloopwinkelen, rommelmarktjes afschuimen,
(voor)lezen, knutselen, haken, naaien, in de tuin werken, piano spelen, lesgeven, zingen en kampvuurtjes.
Na de geboorte van mijn eerste zoontje ben ik veel beginnen lezen omdat ik voelde dat de maatschappelijke verwachtingen ivm baby's niet klopten. Zo begon ik met draagdoeken, samen slapen, rapley, langvoeden, wasbare luiers,... Ik bleef ook veel langer thuis bij mijn zoontje dan eerst gepland en ging daarna bewust halftime werken. Al is het soms vallen en opstaan en wankelend wandelen op het opvoedingspad, het is zeker ook genieten en uitkijken naar wat komt want er valt nog zoveel te ontdekken!