5 tips om je liefdesrelatie in stand houden na de komst van je kind(eren)

liefdesrelatie
Kathleen Leemans
Geschreven door Kathleen Leemans

Ik hoor het tegenwoordig steeds vaker bij bevriende koppels: “we hebben geen tijd meer voor elkaar sinds onze kinderen er zijn”. Al die tijd gaat naar werken en de kids, en ‘s avonds zijn we vaak te moe om nog iets leuks samen te doen, laat staan om met elkaar te vrijen. En ik moet bekennen, hoewel het nog steeds prima botert tussen mijn man en mij, vaak ben ik zelf ook bang om ooit in zo’n situatie terecht te komen … Maar al van toen ik zwanger was van onze dochter was ik me hiervan bewust en wilde ik het anders aanpakken in onze relatie! Mijn man is mijn soulmate en die wil ik niet verliezen, ook niet aan ons kind. Wat volgde, is een knap staaltje time-management, maar het werkt!

De grootste uitdaging bij dit soort time-management is geen van de partijen uit het oog te verliezen: jezelf, je partner, je relatie, elk van je kinderen en je gezin. Elke partij verdient aandacht en 5 onderstaande tips kunnen alvast helpen om je liefdesrelatie in stand te houden:

1. Spreek je partner nooit aan met mama of papa

Wat vaak gebeurt, is dat de verschillende rollen van man en vrouw door elkaar worden gehaald. Voor je kind ben je mama en papa, en in het bijzijn van je kind kan je elkaar eventueel ook zo noemen. Maar als je kinderen niet in de buurt zijn, ben je weer volop partner en je kan jezelf daar het best mee identificeren als je elkaar ook dusdanig aanspreekt. Gebruik je eigen namen of zelfs troetelnaampjes, en doe dit zelfs als je kinderen erbij zijn! Op die manier weet je weer wanneer je even partner kan zijn en de mama-/paparol even kan loslaten. Dit zal jullie nabijheid aanzienlijk vergroten.

2. Vraag elke dag hoe zijn of haar dag was

Je bent waarschijnlijk wel moe ‘s avonds en soms zie je elkaar maar heel even vlak voor je in bed kruipt. Toch kan je op elk moment elke dag nog heel even vragen aan je partner hoe zijn of haar dag is geweest. Je toont interesse in je partner en je blijft zelf ook een beetje op de hoogte van alle verschillende activiteiten die je partner onderneemt. Als je elkaar niet ziet op bepaalde dagen, bijvoorbeeld door verschillende werkshifts, kan je kort even bellen of sms’en om elkaar heel even te horen en te vragen of alles goed gaat. Jullie betrokkenheid zal hierdoor in stand blijven.

3. Plan regelmatig een date of uitje met je partner

Neem je agenda bij de hand en prik een aantal data waarop je enkel tijd zult doorbrengen met je partner. Kies voor 1 reisje per jaar zonder kids (bv. een 3-daagse citytrip), of voor een aantal avonden per jaar met de kids bij een babysit (bv. de grootouders of een buurmeisje) of zelfs een aantal avonden in de week gewoon thuis met een leuke activiteit voor jullie twee (gezelschapsspelletje, etentje, filmpje, gin-tonic-avond enz.). Kies die dingen eruit die het best bij jullie relatie en gezinsleven passen en waar jullie je allebei goed bij voelen. Als je niet graag op reis gaat zonder kids of als je ze niet graag achterlaat bij een babysit, doe dat dan ook niet, want dan ga je daar de hele tijd aan denken en geniet je niet meer van het moment. Wat je ook plant, zorg dat er een speciale sfeer gecreëerd kan worden waarbij jullie je op en top partner voelen bij elkaar. Zo zal de liefdesband aangehaald blijven. Doe gewoon hetzelfde voor vrijpartijen. Spreek een dag in de week af of een frequentie waarbij jullie je allebei goed voelen. Je zal automatisch in de stemming komen omdat je ernaar toe kan leven!

4. Corrigeer je partner zijn opvoedingstechnieken nooit in het bijzijn van je kind

Uiteraard ben je het niet altijd eens met de opvoedingstechnieken van je partner of vind je dat een bepaalde situatie anders had kunnen aangepakt worden. Toch is het nooit een goed idee om te corrigeren of commentaar te leveren op het moment dat je kinderen erbij zijn. Je kinderen zullen in de war geraken omdat mama en papa het niet eens zijn (of zullen het uitbuiten) en je partner zal verontwaardigd zijn omdat je hem of haar in een slecht daglicht stelt in bijzijn van de kinderen. Het is beter om je partner er achteraf op aan te spreken om samen naar een oplossing te zoeken en samen te beslissen hoe toekomstige gelijkaardige situaties aan te pakken. Het is zelfs belangrijk om kritisch te zijn naar elkaar toe en regelmatig verschillende opties samen te bekijken, maar maak er nooit een strijd van. Op die manier zal het zelfvertrouwen van beide partners groeien en zullen jullie beide sterker staan in de opvoedingssituatie, samen.

5. Blijf met elkaar praten

Hou minstens 1 avond in de week vrij om samen in de zetel te ploffen met een tasje thee of een glaasje wijn en een goed gesprek. Begin met elkaar te vertellen over je dag, of over belevenissen in de afgelopen week op het werk, met de kinderen, met je vrienden. Automatisch zal dit uitmonden in een leuke babbel waarbij je telkens opnieuw connectie kan leggen tussen jullie beide persoonlijkheden om elkaar zo niet uit het oog te verliezen. Ook geven zo’n gesprekken een goede aanleiding om te praten over wat jullie belangrijk vinden in de opvoeding van jullie kinderen.

Kortom, probeer naast tijd voor elkaar ook respect op te brengen voor elkaars zijn en doen. Zo blijf je het langst gelukkig samen, ook met die kids erbij 🙂

 

Over de schrijver

Kathleen Leemans

Kathleen Leemans

Kathleen Leemans (31) is klinisch psychologe en full-time werkende mama van 2 dochters Nora (5) en Annabel (0). Gepassioneerd door wetenschappelijk onderzoek, ballet en haar gezin. Ook volop zoekende naar een weg in het ouderschapslandschap, open minded maar ook kritisch. Haar stokpaardjes: natuurlijk ouderschap, autonomie-ondersteund en onvoorwaardelijk opvoeden. Haar grootste inspiratiebron zijn haar dochters, van wie ze heel veel leert over zichzelf maar ook over de wereld en de verwondering van elke dag. Ze blogt zelf ook op missesleeblog.wordpress.com