Afvalreductie voor beginners: 10 tips

afvalreductie
Laura Schuerwegen
Geschreven door Laura Schuerwegen

Afval… We produceren er eigenlijk veel te veel van en weten er op den duur geen weg meer mee. Toch is er heel wat dat je als consument kan doen om minder afval te produceren. Minder afval is vaak ook heel wat goedkoper, minder vuilzakken en minder werk. Hier vind je alvast tien tips om afval te reduceren. Deze zijn echt wel heel eenvoudig en kan iedereen aan. In een later artikel heb ik het nog over wat meer gevorderde methodes van afvalreductie.

  1. Eigen winkelzakje meenemen als je boodschappen gaat doen. Winkeltassen kan je nu zowat overal kopen, maar elke keer een nieuwe winkeltas kopen is ook niet ecologisch. Dit kan je ook doen als je gaat kledingshoppen, steek gewoon een stoffen shoppingzakje in je rugzak of handtas en je komt al heel ver zonder de plastic zakjes van de winkel.
  2. Spaar je eierdoosjes en ga op de markt of bij de boer je doosje laten vullen.
  3. Drink kraantjeswater, investeer in een waterfilter zoals een Brita of gelijkaardig en je hebt altijd een kan lekker water bij de hand.
  4. Kweek je eigen verse kruiden, dat kan gewoon op je aanrecht of op het balkon van je appartement. Heel wat kruiden doen het heel goed zo, mits je ze regelmatig begiet. Let wel dat je je kruiden koopt bij een tuincenter en niet in de supermarkt, deze laatste zijn onder erbarmelijke omstandigheden gekweekt en houden het doorgaans niet lang vol.
  5. Koop groenten en fruit in bulk, op de markt of bij de boer, en steek ze in je eigen zakken/doosjes, of sluit aan bij een zelfpluktuin. Zo beslis je immers zelf exact hoeveel je meeneemt en koop je niet teveel.
  6. Neem je lunchpakket mee van thuis, dan eet je eerst en vooral gezonder, maar heb je ook geen extra zakjes en verpakkingsmateriaal.
  7. Investeer in een roestvrij stalen drinkbus en een thermos als je graag warme dranken drinkt. Weerom bespaar je weer heel wat door je drankjes mee te nemen van thuis, en je zit niet met de PET flesjes.
  8. Plak een ‘geen reclame’ sticker op je brievenbus, dat bespaart je al heel wat papier en karton.
  9. Koop LED lampen en vervang al je kapotte lampen hiermee. LED lampen hebben een veel langere levensduur dan conventionele lampen, waardoor je minder ampoules moet weggooien en ook minder doosjes. Ze zijn bovendien minder schadelijk voor het milieu dan een hallogeen of spaarlamp. (Hallogeen lampen en spaarlampen bevatten kwik.)
  10. Denk goed na voor je iets weggooit, misschien kan je er nog iemand plezier meedoen. Zet het op een freecycle pagina op Facebook, of breng het naar een kringwinkel in je buurt. Met mooie stukken (merk)kledij kan je zelfs nog een centje verdienen door het naar een tweedehandswinkel of -beurs te brengen.

Wat doe jij om de afvalberg te reduceren? Deel je ideeën in een berichtje!

 

Over de schrijver

Laura Schuerwegen

Laura Schuerwegen

Na acht jaar in West en Centraal Afrika te vertoeven woont Laura nu in Malawi met haar man en drie kinderen. Ze schreef twee boeken over zelfzorg en een kinderboek (in het Engels, verkrijgbaar op Amazon) en blogt op Authentic Parenting.