Als het leren lezen moeizaam gaat(1) :- taal in blokjes

Soms merk je dat een kind het moeilijk heeft met het leren lezen zoals op school word geleerd, aan de hand van één bepaalde leesmethode voor de hele klas. Blijkbaar moeten volgens de leerplannen alle kinderen van de leeftijd van 6 jaar klaar zijn om te leren lezen en zouden ze allemaal op hetzelfde tempo leren lezen. Vele kinderen zullen dit kunnen, doch zijn er ook kinderen die meer tijd nodig hebben, soms baat hebben met een ander leesmethode of ondersteuning nodig hebben. Soms ligt er een leerprobleem zoals ASS of dyslectie aan de oorzaak waardoor het leren lezen moeilijker gaat.

Je kan bij de pakken blijven zitten of op zoek gaan naar manieren waarop je je kind kan ondersteunen, helpen. Ik heb na heel wat onderzoek gekozen om mijn dochter te ondersteunen met “taal in blokjes” .

leren lezen

De Fonologische en Leerpsychologische (F&L) methode Taal in blokjes is een methode voor de behandeling van technisch lezen en spellen. De methode is bij Stichting Taalhulp ontwikkeld, speciaal voor de behandeling van dyslectische kinderen en volwassenen.
Doch denk ik ook dat kinderen die geen dyslectie hebben maar toch moeite hebben met het leren lezen hier ook bij gebaat kunnen zijn.

Taal in Blokjes wordt gebruikt voor begeleiding van kinderen met lees- en spellingsproblemen.
Hoe werkt het juist? Door het gebruik van kleuren voor klanken wordt de taalstructuur zichtbaar.
Lastige teksten worden via gekleurde blokjes overzichtelijk gemaakt.
Om de verschillen tussen de verschillende klanksoorten zichtbaar en tastbaar te maken, wordt gebruik gemaakt van een kleurcode en ´klankblokken´ in verschillende kleuren.
Elk blok stelt een letter voor, de klank bepaalt de kleur van het blok. Met behulp van deze klankblokken kunnen woorden worden samengesteld. Doordat de structuur van de woorden op deze manier goed zichtbaar wordt, kan het toepassen van de basisregels op een eenvoudige en overzichtelijke manier worden geoefend. Klik hier voor meer info.

leren lezen

Ik heb de uitgebreide basisdoos aangeschaft alsook de Jubileumuitgave: 25 jaar F&L methode (zelfknipset). Dit leek mij voldoende materiaal om uit testen of dit bij mijn kind pastte;) Wanneer ik merk dat meer materiaal nodig/handig is zal ik dit natuurlijk ook aanschaffen.
De materialen die ik heb gekocht en al de andere kan je hier bestellen.

Mijn dochter over taal in blokjes:” Het is leuk en het maakt het voor mij makkelijker om te lezen.”
Hierbij een filmpje waar mijn dochter uitlegd wat ze moet doen:
https://www.dropbox.com/s/hu4b53cnxbxclsb/MOV00896.AVI?dl=0

© Video en foto’s Tina Toubac

We zijn er nu nog te kort mee bezig om te kunnen evalueren, dat zal ik doen over een maand…

Over de schrijver

Tina Toubac

Tina Toubac

Ik ben Tina, moeder van 5 kinderen . Sinds ik moeder ben geworden ben ik steeds op zoek naar hoe ik zo natuurlijk mogelijk met mijn kinderen kan omgaan, dit uit zich in de manier van opvoeden, ik kijk naar de noden van mijn kinderen en probeer dan daar op in te spelen...