Anders

anders
Diederiek Versluys
Geschreven door Diederiek Versluys

Mijn partner en ik maken deel uit van een immer groeiende groep mensen die hebben ontdekt dat ‘het anders kan.’ De keuzes die de maatschappij ons voorlegt zijn niet de enige die kunnen of zelfs moeten aanvaard worden als de weg naar het ontplooien tot volwaardig mens zijn.

Dit klinkt nogal dramatisch, en voor velen is dit zelfs beangstigend. Angst voor het vreemde is een natuurlijke reactie, en die angst kan zich omzetten tot het ronduit verwerpen van alternatieve opties.

En toch…

Als vader van een 3-jarige dochter krijg ik de vraag dagelijks naar mijn hoofd geslingerd:
Gaat ze al naar school?”
Intern zucht ik en vergeef ik ze. Maar eigenlijk zou ik willen huilen. De vraag past helemaal vanboven op het lijstje bij: ‘Hoe gaat het?
Hoe wordt het weer, denk je?
Wat is dat toch met het verkeer tegenwoordig?

Standaardvragen waar standaardantwoorden op verwacht worden. Ongeïnteresseerde vragen waar niemand een lang gesprek bij verwacht.
Wie antwoordt: “Ik denk dat het vanmiddag vuur regent en dan we straks met een verhoogd risico op exploderende regenbogen zitten.”?
Niemand!

Wanneer ik dus met het antwoord: “neen, wij doen aan thuisscholing” afkom, zien de meeste mensen er van het Lam Gods geslagen uit.

Wanneer een mens wordt geconfronteerd met iets dat niet past in zijn of haar plaatje van de werkelijkheid, begint hij/zij het onbekende in vraag te stellen. Deze vragen zijn echter niet gericht op het ontdekken van hetgeen hij/zij niet kent. Ze zijn ontworpen om het beeld dat door die persoon als juist en waar wordt beschouwd, superieur te laten blijken.

Je moet toch naar school om te leren?” (Lees: school is de enige plek waar je ‘kan’ leren)

Je kind moet toch sociaal zijn?” (Lees: sociaal zijn leer je maar vanaf het moment dat je in een groep onbekenden wordt gezet, waar je niet mee mag praten)

Mag dat zomaar?” (Lees: wat jij doet mag toch niet!)

De antwoorden op deze vragen zijn in hun hoofden al beantwoord. We zwemmen tegen de stroom.

Zij die niet bang zijn voor een ander antwoord, zij die niet naar standaardantwoorden zoeken, weet dan: het is vermoeiend maar het is ook heldhaftig, het is gevaarlijk en avontuurlijk, beangstigend en bevrijdend… En het kan anders!

Over de schrijver

Diederiek Versluys

Diederiek Versluys

Diederiek is geboren en getogen aan de Belgische kust. Hij is een dromer met zijn hoofd bijna letterlijk in de wolken door zijn 2 m grote gestalte. Al van jongs af aan wist Diederiek het antwoord op de vraag: 'Wat wil jij later worden?'. Het antwoord was steevast: 'Papa!'. Samen met zijn partner is hij actief bezig om een bewust ouder te zijn en om tussen de bergen misleidende informatie en misconcepties over opvoeding toch die enkele klompjes goud te vinden die iedereen ten goede komen in hun gezin.