App Review: Bubl

app review
Nina Gold
Geschreven door Nina Gold

Bubl GmbH is een Russische organisatie die voornamelijk apps ontwikkelt voor kinderen. Het bedrijf gaat ervanuit dat kinderen geen lege vaten zijn die met bevooroordeelde, gesimplificeerde kennis gevuld moeten worden maar eerder nieuwsgierige, creatieve wezentjes die men in hun zoektocht naar kennis moet aanmoedigen en ondersteunen.

Apps hoeven de realiteit niet na te bootsen

Bij Bubl gelooft men dat apps niet realistisch hoeven te zijn – want de echte wereld kan digitaal toch amper geëvenaard worden – maar eerder dat ze de speler de kans moeten geven iets te exploreren die hij/zij in het echt niet zou kunnen meemaken. Ze illustreren dit met het voorbeeld van een rollende bal of houten speelblokken: op een scherm zijn die items vrij eenzijdig en zullen ze nooit echte objecten kunnen vervangen. Waarom nog de moeite doen? Waarom niet gewoon een ervaring creëren die de speler aan totaal andere belevenissen en inzichten blootstelt?

Synesthesie als artistieke methode

Zo introduceren zij bijvoorbeeld synesthesie (dit is het vermogen om geluiden, vormen en kleuren als een samenhangende stroom van informatie waar te nemen). Mensen die dit kunnen, horen kleuren en zien geluid: dit toont aan hoe nauw onze zintuigen met elkaar verbonden zijn.
Ze hopen hiermee deze vaardigheid bij zoveel mogelijke individuen te laten ontwaken zodat steeds meer mensen een completer wereldbeeld ontwikkelen waarbij de diepe connectie tussen alles wat ons omringd duidelijk is.

Het abstracte en het specifieke balanceren

Moet er koste wat koste de aandacht van het kind getrokken worden of moet alles eerder abstract en onopvallend blijven zodat men geen risico neemt in het verstoren van de creativiteit? Bubl verkiest de gulden middenweg: ze bieden personages aan maar laten nog veel ruimte over voor improvisatie, eigen inbreng en fantasie.

Apps als communicatie-ondersteunend middel

Bubl moedigt ouders aan om samen met hun kinderen te spelen: de apps zijn niet alleen leuk voor jong en oud maar ze zullen zeker aanzetten tot interessante vragen en rijke conversaties.

Tot nu toe heeft Bubl vijf apps op de markt gebracht: Bubl Tap, Bubl Draw, Bubl ABC, Bubl Ice-Cream en Talking Faces by Bubl. Ze kosten elk 3 euro maar de eerste 4 kan je met korting onder de vorm van een bundel kopen.

Ik nodig je uit om ze samen met je kids te ontdekken.
Deel je je bevindingen met ons mee?

Over de schrijver

Nina Gold

Nina Gold

Samen met haar partner, Diederiek, en hun twee dochters, Jade en June, is Nina continu op zoek naar mening, avonturen en wijsheid. Ze is bewust thuisblijfmama en droomt van verre landen en een huis vol kindjes. Haar ultieme doel is om te blijven groeien als mama, vrouw en mens en om zo een positieve invloed te zijn in haar gezin en bijgevolg de wereld.