Autisme: over aanvaarding en oordeling

Autisme aanvaarding
Tina Toubac
Geschreven door Tina Toubac

Eerlijk? Ik heb het nooit gehad voor die dagen. Ik had dan ook nooit verwacht om vandaag iets over autisme te schrijven. Last minute ben ik achter de pc gekropen voor deze ‘speciale’ Wereld Autisme Dag. Helpende handen zijn nodig. 

Aanvaarding?

Een dag om stil te staan bij het autisme spectrum stoornis (ASS): waarom zou dit nodig zijn? In de ideale wereld zou dit niet eens hoeven. Dan zou iedereen gewoon aanvaard worden hoe hij of zij ook is.

Ik vind het eigenlijk erg dat zo’n dagen moeten bestaan. Dit betekent meteen dat men elkaar nog altijd niet accepteert.

Bewustzijn van autisme is nog niet hetzelfde als het aanvaarden of begrijpen.

Verborgen handicap

Mensen met ASS zien er vaak heel normaal uit, maar hun hersenen werken helemaal anders dan van mensen die “normaal” zijn. Ze hebben een verborgen handicap, wat soms voor heel wat misverstanden zorgt. Volgend filmpje illustreert dit:

Geef me de 5!

Om mensen met autisme te begrijpen, bestaat er een heel fijne methode: Geef me de 5, van Colette de Bruin. Het is een positieve manier van omgaan met mensen met ASS. En dat lucht op. Het leven met iemand of met kinderen met ASS kan zwaar zijn.

Oordeel niet te snel

Ondanks alles wat er over het onderwerp is verschenen en de aandacht op dagen als deze Wereld Autisme Dag, ervaren ouders en hun kinderen met autisme nog vaak eenzaamheid, weinig respect of begrip van een onwetende maar wel ‘beter wetende’ omgeving, opvoeden onder hoge druk en veel twijfel (dixit Tistje).

Oordeel niet te snel over wat je ziet, in de winkel of op straat. Kinderen die zich op de grond gooien of een meltdown krijgen: ze zijn geen verwende, onopgevoede nesten.

In plaats van te oordelen: help die mensen.

Kijk hier hoe een helpende hand het leed voor ouder en kind kan verzachten:

Interessante links over autisme

https://www.participate-autisme.be/nl/index.cfm
http://www.autismevlaanderen.be/

HOME

 

Hoofdfoto: flickr

Gerelateerd

Joepie! Een kind met autisme in de klas!

Leven met autisme

Over de schrijver

Tina Toubac

Tina Toubac

Ik ben Tina, moeder van 5 kinderen . Sinds ik moeder ben geworden ben ik steeds op zoek naar hoe ik zo natuurlijk mogelijk met mijn kinderen kan omgaan, dit uit zich in de manier van opvoeden, ik kijk naar de noden van mijn kinderen en probeer dan daar op in te spelen...

1 bericht