Babytaal vanaf de geboorte

Valerie Nuytten
Geschreven door Valerie Nuytten

Hoe zou je je baby nog beter kunnen helpen als hij weent? Baby’s maken het duidelijk via een universele babytaal, ongeacht de cultuur waarin baby’s opgroeien.  Als je hier nog nooit van gehoord hebt, kan ik je geen ongelijk geven.  Ik wist dat ook niet tot enkele jaren geleden.  Baby’s wenen alleen maar, toch?

Een vriendin bracht deze babytaal ter sprake enkele jaren geleden. Eerst was ik heel sceptisch.  Ik kon me meer vinden in het intuïtief aanvoelen waarom een baby weent.  Of ik gaf m’n baby de borst in de hoop het huilen te stoppen.  Tot ik de babytaal begon te verstaan.

De Babytaal

De Babytaal, in het Engels “Dunstan Baby Language”, werd ontdekt door Priscilla Dunstan uit Australië.  Zij heeft een bijzondere gave: zij kan patronen en klanken herkennen in muziek en geluiden.  Ze kon bijvoorbeeld als vijfjarige een piano concert van Mozart horen en daarna naspelen op haar viool.
Toen ze moeder werd, ontdekte ze bij haar baby verschillende hoorbare weentjes.  Wanneer ze er dan op een bepaalde manier op reageerde, stopte het wenen. Ze vond op deze manier een connectie tussen deze babygeluidjes en de behoefte van haar baby.

De geluiden worden door aangeboren reflexen gecreëerd.
Ze begon zich hier in te verdiepen en ontdekte dat baby’s die ze tegenkwam in de supermarkt of op de straat diezelfde geluidjes maakten.  Ze werkte enthousiast een groot project uit samen met haar vader, die een professor was op de universiteit.   Hun conclusie was dat alle baby’s in de eerste drie maanden vijf verschillende geluidjes maken die hun behoefte aanduiden.  Die geluiden worden door aangeboren reflexen gecreëerd. Na een drietal maanden verdwijnen deze geluiden meer naar de achtergrond omdat er andere geluiden bijkomen.

Wanneer je meer over deze babytaal begint te weten, ga je die geluiden ook horen.
Het is zoals het aanleren van een nieuwe taal:  als je er uitleg over krijgt dan ga je woorden herkennen.

De vijf geluiden

Je baby heeft behoeften en laat die merken door het maken van specifieke geluidjes bij:

  1. Honger hebben
  2. Een boertje willen laten
  3. Moe zijn
  4. Pijn hebben
  5. Oncomfortabel zijn

Handig

Instinctmatig reageren we op de behoeften van onze baby’s.  Soms weet je gewoon dat het uit honger is waarom je baby weent omdat het even geleden was dat je een voeding had gegeven.  Toch vertellen moeders die deze babytaal leerden kennen, hoe verbazingwekkend het is dat ze deze informatie ook krijgen van hun baby.

Zelf ben ik hier heel enthousiast over. Het gaf me een extra communicatiemiddel, naast het intuïtief aanvoelen, het tijdsgebonden aspect of het zien wat m’n baby nodig had.

Priscilla Dunstan vertelt:

“Het kan je als moeder helpen om te horen wat je baby nodig heeft. Als je bijvoorbeeld borstvoeding wil geven als je baby weent, kan het gebeuren dat je baby weigert en kan je je onzeker voelen.  Misschien heeft je baby op dat moment hulp nodig om een boertje te laten. De geluiden begrijpen, kunnen je helpen om beter op de behoeften van je baby in te spelen.”

De geluiden in detail

1. “neh”

“Neh” gebruikt een baby als het gevoed wil worden. De letter “n” in het begin.
Nènè hoor je wel vaker als woordje voor borstvoeding.

2. “eh”

“Eh”:  een kort, staccato geluidje. Meestal helpen de ouders de baby na de voeding met het boeren.  Baby’s zouden vaker moeten boeren dan er gedacht wordt. In onze westerse wereld worden baby’s vaker op de rug gelegd dan in andere culturen, waardoor het boeren moeizamer verloopt.  Rechtop dragen voorkomt vastzittende boertjes.
Het is handig als je het kort geluidje “eh, eh, eh” hoort om je baby te helpen.  Als een boertje vastzit, doet dit pijn bij je baby, en instinctmatig wil hij dit eruit duwen.  Het is een soort kramp in de borstkas. Vandaar het kort geluidje “eh, eh, eh”.

3. “owh”

BabytaalHet “owh” of “oowwh” wordt door de geeuwreflex gemaakt. Als je hardop geeuwt,  maak je ook zo’n geluid.  Soms zijn baby’s overprikkeld, dat het handig is als je dat geluidje hoort zodat je bijvoorbeeld niet hoeft te checken of het een natte luier heeft.

4. “eairh”

Bij krampjes maakt een baby dit geluid. Je hoort en ziet dat het pijnlijk en dringend is. Wat je het meest hoort in dit geluid is de “r”. Contracties van de maag geven dat “eairrrrh” geluidje. Beentjes die stampen, overstrekken, zijn ook duidelijke indicaties van krampjes.
Hoe meer je de babygeluiden oppikt, zoals inspelen op het “eh” geluidje (het boeren), hoe minder zich dan het “eairh” geluidje voordoet.

5. “heh”

Dit wordt met veel lucht geproduceerd en meestal meerdere keren na elkaar: “heh, heh, heh”.  Een reflex die ontstaat uit ongemak die met de huid te maken heeft: een natte luier, te koud of te warm hebben of autostoelbandjes zijn te strak aangespannen.

Conclusie

Als je baby weent is onze eerste reactie om het wenen te stoppen.  Eenmaal je ziet en hoort dat je baby met het wenen je ook iets wil vertellen, dan kan je het beter plaatsen. Je kan er rustiger op reageren en je leert je baby beter begrijpen. Zeker als je baby veel weent, en als je op een dood spoor bent beland in het helpen van je baby, kan het horen van deze geluiden je op weg helpen.

Succes ermee.

Meer over de Babytaal

Filmpjes


Websites

http://www.babytaal.nl
http://www.dunstanbaby.com

Curssussen voor ouders en professionals

https://www.hetbuidelkonijn.be/over-dunstans-babytaal
http://hetdraagbeest.be/dunstan-babytaal/?v=35357b9c8fe4

Zie je je niet in dit lijstje staan? Laat het ons gerust weten via een reactie of een mailtje naar laura@volleven.be.

Interview

Herbeluister hier een fragment van het interview met Sara van het Buidelkonijn over Babytaal vanaf 21min en 30 sec:

http://radioplus.be/#/radio2-vlaams-brabant/herbeluister/c391a1e7-3b24-11e4-be6c-00163edf75b7/

Gerelateerd

Huilen in je armen

Praten met je baby

Aware Parenting: net iets anders dan huilen in je armen

 

Over de schrijver

Valerie Nuytten

Valerie Nuytten

Valerie heeft drie kinderen met haar partner en samen beleven ze avonturen in voeding, natuur en het leven op zich. Ze geeft thuisonderwijs, heeft een hart voor gezonde voeding en wildpluk, ontdekte de liefdevolle kracht van in vrijheid zwanger zijn en bevallen, houdt van eenvoud, borstvoeding, luierloze baby's, buitenslapen, op blote voeten lopen, voedselbossen, permacultuur, reizen,... Ze heeft een eigen website Natuurlijk Rauw Leven, waar ze mensen wil inspireren om gezonder te gaan leven en meer energie te krijgen.