Bekkenbodemtraining: slecht idee

Bekkenbodemtraining
Laura Schuerwegen
Geschreven door Laura Schuerwegen

Bekkenbodemoefeningen. Ze werden jaren aangeschreven als dé oplossing voor zowat alle vrouwelijke kwaaltjes. Ze zouden je een vlottere bevalling geven, een beter seksleven en minder ongemakken op je oude dag.  Maar is dat wel zo?


De laatste jaren blijkt meer en meer dat de bekkenbodemoefeningen, die we dagelijks zouden moeten doen, net de oorzaak zijn van heel wat ongemak. Ze veroorzaken een te strakke bekkenbodem, met onaangepaste bil-, buik- en rugspieren. En net dit zorgt voor moeilijk loslaten tijdens de bevalling, incontinentie, lekken bij het niezen, noem maar op.

Hoewel zelfs de grote zwangerschapsyogadocenten ze nog voorschrijven, je kinesist er misschien nog fan van is en er een hele consumptiemaatschappij rond is gecreëerd (vaginagewichten, iemand?), doet bekkenbodemtraining meer kwaad dan goed.

Suggested tattoo for trainers, therapists, and athletes: Tighter does not equal stronger. It’s just tighter.
– Katy Bowman

1115_Muscles_of_the_Pelvic_Floor

Wat doen bekkenbodemspieroefeningen?

Ze gaan de bekkenbodem strakker spannen, door het veelvuldig mechanisch aantrekken. Maar spanning in onze bekkenbodem is niet het probleem! En daar ligt dus het struikelblok.

Slapheid in onze bekkenbodemspieren wordt bij de westerse mens niet veroorzaakt door gebrek aan tonus in de bekkenbodemspieren, maar door gebrek daaraan in alle omliggende spieren van de bil, lage rug, lage buik…

Met al dat bekkenbodemwerk en geen kaderend werk, creëeren we eigenlijk het probleem wat we willen voorkomen: de spiergroep wordt star, stijf en geeft nog weinig weerwerk. Gevolg: incontinentie, moeilijke bevallingen, pijn bij seks etc.

Dit artikel geeft duidelijk weer, mét tekeningen, hoe bekkenbodemspiertraining werkt.

Wat dan wel?

Correct hurken zorgt ervoor dat je spieren zich optimaal ontwikkelen, zoals de natuur het bedoeld heeft. Maar hurken alleen is niet het hele plaatje. De westerling heeft over de afgelopen honderd jaar de biologische houding volledig ondermijnd, met alle problematiek van dien. Veelvoudig verhoogd zitten, verhoogd elimineren, wegwerpluier gebruik, voorwaartse hoofdhouding door computeren en staand koken, noem maar op.  Stuk voor stuk ondergraven we ons natuurlijk potentieel, onze optimale houding, tot we deze volledig verliezen en gerelateerde gezondheidsproblemen creëren.

Terug naar de bekkenbodem. Om een fysiologisch correcte bekkenbodem te creëeren, of beter nog, herwinnen, moeten we een optimale houding herkrijgen.
Dit doe je door:

  • een meer ergonomische houding aan te nemen op het toilet
    afbeelding Beth Scupham

    afbeelding Beth Scupham

  • correct op te staan uit de zithouding
  • meer te wandelen
  • een correcte zithouding en stahouding (rechte rug, schouders laag, een gealigneerd hoofd)
  • restoratieve oefeningen zoals aangepaste yoga en fysio
  • zo weinig mogelijk hakken te dragen

Meer informatie vind je hier.

 

Meer lezen…

Wait, what? Kegels DON’T work?

Over de schrijver

Laura Schuerwegen

Laura Schuerwegen

Na acht jaar in West en Centraal Afrika te vertoeven woont Laura nu in Malawi met haar man en drie kinderen. Ze schreef twee boeken over zelfzorg en een kinderboek (in het Engels, verkrijgbaar op Amazon) en blogt op Authentic Parenting.