Bento: hoe krijg je de bento gewoonte te pakken (en de benodigdheden)?

Bento
Tina Toubac
Geschreven door Tina Toubac

Een leuke manier om je lunchpakket mee te nemen of die van je kinderen? Bento! In dit artikel kan je de benodigdheden op een rijtje vinden. En wat vertellen ervaren bentogebruikers?

Wat is Bento?

Bento  is van origine een Japanse lunch. Tegenwoordig wordt het ook veel gegeten in de Verenigde Staten en verovert sinds kort  Europa. Vaak zal rijst vervangen worden door brood, pannekoek, wraps (de koolydraten dus). Je kan eigenlijk stellen dat het mini monkeyplatters zijn in je brooddoos. Ik schreef er al eerder over in het artikel monkey platter in de praktijk: het oog wil ook wat!

Waarom zou je Bento toepassen?

Het is gebleken dat kinderen, en ook volwassenen trouwens, beter eten wanneer hun bord – of in dit geval hun brooddoos/lunchpakket – mooi oogt! Zeg nu eens zelf, een gewone boterham in twee gesneden is maar een saaie bedoening. Diezelfde boterham in een vorm, driehoek, ster, … oogt al veel leuker! Niet alleen daarom is bento leuk, ook omdat je op die manier je kinderen groentjes, fruit enzovoort mee kan geven. Mét een grote kans dat die ook effectief opgegeten worden.

Bento benodigdheden

  • Je hebt verschillende soorten bentobrooddozen en bentoboxen. Evengoed kan je door middel van (siliconen) cakevormpjes of kleine bento bakjes een gewone brooddoos onderverdelen in verschillende vakken.
  • Brood/koeken uitstekers zijn echt wel praktisch. Als je handig bent, kan je vast en zeker zelf figuren uit het brood snijden.
  • Saté- of echte bentoprikkers.
  • Bento pannenkoekvormen: bak je pannekoek in een leuke vorm.
  • Met bento baran vellen kan je de brooddoos helemaal opfleuren.
  • Eivormen: hardgekookt eitje even laten schrikken, pellen en in de eivorm laten afkoelen.

Enkele voorbeelden van bento’s

Bento

Foto: Melissa op Flickr

Bento

“Spring roll bento”, Megan op Flickr

Bento

“Bear Bento”, Megan op Flickr

Foto: cuteobento op Flickr

Waar koop je het bento materiaal?

Je vindt overal wel bento materiaal: in de wibra, zeeman, action, …. Eén probleempje dat je kan hebben als je spullen in deze goedkopere winkels koopt: er staat niet altijd duidelijk op de verpakking of het product uit voedselveilig materiaal bestaat.
Soms is het echt wel ok, echter vaak ook niet.
Wil je zeker zijn dat je voedselveilig kan gaan bento’en, dan heb je ook (web)winkels die de koper volledig informeren over wat hun producten bevat. Ik som er hier enkele op , maar er zijn er vast meer:

De Bentofabriek (NL)
Kudzu (BE)
Greenjump

Bento in de praktijk

Dit zeggen veteranen zoal:

“Ik ben met bento gestart omdat ik lange uren werkte en heel ongezonde lunches at; ik ben geen ‘broodjesmens’. Bento laat me toe om meer variëteit te brengen en een gezondere en gevulde lunch te eten. Nu ben ik thuisblijfmama en ik neem voor mij en mijn kleuter bento lunches mee op uitstap: ze zijn zo praktisch! Mijn zoontje eet dus niet enkel broodjes met kaas (op 3/4 van de plaatsen is dat het kindermenu!)… Maaltijden voor kleuters zijn juist ideaal voor bento, of om te delen met mama”.

“Ik startte met bento omdat ik versteld was door de schoonheid en de zorg die erin werd gestoken om een lunch te maken. Ik ben heel creatief en hou van voedsel, dus die twee dingen tesamen leken me natuurlijk. Sinds ik met de bento gestart ben, geraakte ik gefocust op lokale voeding; waar ik woon is er veel te kiezen uit artisanale producten. Ik kan ze op die manier in de kijker zetten in mijn lunch boxen. Ik hou er ook van dat je met bento in porties kan werken. Andere voordelen zijn: minder verpakking en geld besparen omdat je geen lunch gaat kopen. Bento is praktisch voor iedereen!”

“Voor mij was dé tip: kijk naar foto’s van bento’s om te zien hoe anderen het doen.  Daarna was voor mij het belangrijkste om alles samen te stellen met alles wat ik had. Ik had het concept van kleine porties beet, de variëteit en het lekker eten; dat kan je niet leren door het gewoon te lezen. Op een bepaald moment moet je er gewoon voor gaan.
Ook, houd in gedachten dat je altijd je eigen mogelijkheden op de eerste plaats moet zetten. Zelfs al lijkt het of een bento klaar is in 15 minuten, het kan voor jou 45 minuten duren om de groentjes in schijfjes te doen, of je bent nog niet vertrouwd met het recept of de stijl. Begin eerst met wat jij zelf kan doen, en als je er handiger in wordt, kan je gaan diversifiëren. Ga gerust eens kijken op http://www.mybentolicious.com/ of google erop los.”

“‘Beslissen wat je gaat maken is het grootste tijdverlies. Met bento heb je dat niet! Mijn vriend houdt nog wel van grote porties, al is dat stilaan aan het veranderen.”

Heb je ook de smaak te pakken gekregen?
Wij zijn super nieuwsgierig naar jullie bentocreaties, spam ons gerust met foto’s!

Hoofdafbeelding:  Megan op Flickr

 

Gerelateerd

Monkeyplatter in de praktijk

Gezond maar toch goedkoop: 9 tips

Havermoutkoekjes: een snel recept voor een gezond tussendoortje

Over de schrijver

Tina Toubac

Tina Toubac

Ik ben Tina, moeder van 5 kinderen . Sinds ik moeder ben geworden ben ik steeds op zoek naar hoe ik zo natuurlijk mogelijk met mijn kinderen kan omgaan, dit uit zich in de manier van opvoeden, ik kijk naar de noden van mijn kinderen en probeer dan daar op in te spelen…