Bh loos door het leven gaan!

bh-loos
Tina Toubac
Geschreven door Tina Toubac

Iedereen kent ze ongetwijfeld, de meeste vrouwen dragen ze: de bh of voluit bustehouder.  Wat niet iedereen weet, is dat een bh dragen niet altijd even gezond is.


Zonder bh

Enkele borstfeiten op een rijtje:

  • Borsten zijn gemaakt om mee te bewegen met het lichaam van de vrouw.
  • Net zoals de testikels van een man zich buiten het lichaam bevinden, zodat ze minder warm zijn dan de rest van het lichaam, gaat dit ook op voor de borsten van de vrouw.
  • Borsten en oksels zitten boordevol lymfeklieren en bloedvaten. Beiden zouden gestimuleerd moeten worden in plaats van afgekneld. Er zou een correlatie gevonden met borstkanker en het knellen van de lymfeklieren.
  • Er is een optimale spierontwikkeling van rug, nek en schouders wanneer er van jongsaf aan geen bh gedragen wordt.

Misverstanden

1. Vrouwen met grote borsten kunnen niet zonder

Onlangs volgde ik een discussie op de ‘facebook wall‘ van gezondsheidspionier David Wolfe. Er was een filmpje gemaakt door een vrouw met nogal kleine borsten die haar bh in de kast liet hangen en door het leven ging zonder bh.  Meteen werd geroepen dat ‘zij dat wel kan omdat ze klein geschapen is, en andere vrouwen met grote tot zeer grote zware borsten, kunnen dit niet’.  Het gewicht dat de schouders en rug dan moeten dragen, geven rug- en schouderpijn.

Dit is echter een misverstand: de pijn ontstaat net door het dragen van bh’s. Bij een bh wordt het gewicht van de borst opgehouden door de schouderbandjes, wat druk op de schouders kan veroorzaken en zelfs verzakking van het schouderweefsel ter hoogte van de bandjes.

In de rug, schouders en nek zitten spieren: als je die traint, kunnen die het gewicht van de borsten zeker dragen zonder last.

2. Je krijgt er anders hangende borsten door

Met de bh slapen is al helemaal uit den boze. Het is een fabel dat door geen bh te dragen, je borsten gaan hangen.  Langs de andere kant, die stevige borsten die een puber heeft, is eigen aan die periode in de jonge vrouw haar leven.

Zwangerschappen en ouderdom zijn de oorzaken dat borsten slapper worden en gaan hangen. Dat is gewoon het leven.
 

Wat kan je doen? Spiertraining!

Je kan starten met oefeningen om je rug- en schouderspieren te trainen. Dit kan op een natuurlijke manier, zoals Katy Bowman in het volgend flmpje laat zien:

Zodra je spieren al een beetje sterker zijn, kan je ook steeds minder en minder ondersteunende bh’s dragen, of opteren voor de beugelloze variant.

Kan je toch niet zonder bh?

Als je niet zonder bh kan, helpen borstmassage en dry brushen.

Borstmassage

Het is aangeraden om de borsten twee keer per dag te masseren zodat de bloedsomloop goed gestimuleerd wordt.

Dry Brushing

Ook het dry brushen van de borsten (en het hele lichaam eigenlijk) is zeer aan te bevelen.

Voorkomen is beter dan genezen

Het gevaar is dat meisjes zodra hun borsten zich beginnen te ontwikkelen, een bh dragen (en soms al vroeger). Sommige meiden gaan er zelfs mee slapen uit angst dat de borsten gaan hangen. De rug- en schouderspieren kunnen zich zo niet optimaal ontwikkelen met de groeiende borsten en dan gaat het uitlaten van een bh leiden tot last.

Het is een goed idee om meisjes van jongsaf aan te leren om de bh ofwel niet te dragen, ofwel de draagtijd ervan te beperken tot buitenshuis. Ik kan me voorstellen dat in het Westen je niet zomaar pubermeisjes zonder bh naar school kan laten gaan. Je kan haar laten opteren om een bh zonder beugel te dragen of een “topje” (ondergoedtopje) en zodra ze thuis komen hun bh uit te laten doen.

Gerelateerd

Hangborsten – mythen en misverstanden

 

Heb je plezier in wat je hier leest? Volg ons op FacebookKlik hier.

Foto: By Jill Martin Photography

Over de schrijver

Tina Toubac

Tina Toubac

Ik ben Tina, moeder van 5 kinderen . Sinds ik moeder ben geworden ben ik steeds op zoek naar hoe ik zo natuurlijk mogelijk met mijn kinderen kan omgaan, dit uit zich in de manier van opvoeden, ik kijk naar de noden van mijn kinderen en probeer dan daar op in te spelen...