Blote voeten versiering zelf haken

Katia Smits
Geschreven door Katia Smits

Als ode aan de prachtige ‘lopen op blote voeten‘ artikels hier op Vol Leven (ja, ook wij zijn blote-voeten-lopers!), vond ik het een leuk idee hier een vervolg op te maken.

Een vervolg à la Katia, that is. En let ineens ook op het woord ‘maken’ in plaats van ‘schrijven’. Dat heerlijke zonnetje stimuleert de creativiteit!
Haal die haakpennen dus maar boven, want nog fijner dan stappen op blote voeten is stappen op mooi versierde blote voeten! Ofte: hier is een gratis ontworpen patroon, speciaal voor de lezers van Vol Leven…

033

Benodigheden:

– haaknaald 3mm

– sokkenwoldikte garen (garen voor naald 2-3mm), je hebt er maar een mini-restje van nodig.

Patroon:

Dit patroon is een makkelijk beginnerspatroon om ook die mensen die niet gewoon zijn te haken toch de kans te geven dit te maken. Op You Tube staan er talrijke filmpjes om je hierbij te helpen. Is het nog steeds niet duidelijk help ik jullie graag via mail (katia@beesandlions.be) verder.

Naar mijn persoonlijke mening is een magische ring de mooiste manier om met rondhaken te beginnen. Deze gaan we hier dan ook gebruiken.

Met behulp van een magische ring zet je 8 halve stokjes op.

magische ring

Trek de ring aan en met een halve vaste sluit je de ronde.

Haak 2 halve stokjes in iedere steek (16 steken). Sluit de ronde met een halve vaste.

cirkel haken

[(half stokje, stokje, dubbel stokje) in de volgende steek, losse, (dubbel stokje, stokje, half stokje) in de volgende steek, halve vaste in de steek daarna] x 2 – (half stokje, stokje, dubbel stokje) in de volgende steek, maak een ketting van lossen die 12-13 cm lang is, met een halve vaste maak je die vast aan het laatste dubbel stokje, (dubbel stokje, stokje, half stokje) in de volgende steek, halve vaste in de steek daarna – [(half stokje, stokje, dubbel stokje) in de volgende steek, losse, (dubbel stokje, stokje, half stokje) in de volgende steek, halve vaste in de steek daarna] x 2.

Sluit de ronde met een halve vaste. Breek de draad en trek door.

lus haken

Je ziet een bloem met 5 “blaadjes” voor je. Een van die blaadjes heeft een grote lus. De 2 blaadjes daar tegenover krijgen nu allebei nog een lange ketting van lossen.

Hang je draad vast aan een van die 2 blaadjes (ik deed dit met een half stokje, dat geeft het mooiste resultaat) en maak een lossenketting van ongeveer 40 cm (of langer of korter naar eigen smaak). Breek de draad en trek door.

Doe hetzelfde met het andere blaadje.

bloemetje

Weef alle draadjes in je werk in en je versiersel is klaar!

Voor de niet-creatievelingen: neem een kijkje op de FB-pagina van Bees and Lions en doe mee met de give-away om een van deze voet-ornamenten te winnen!

Geniet van de zomer!

Over de schrijver

Katia Smits

Katia Smits

Vrijheid en vertrouwen staan centraal in Katia's gezin. Samen met haar man en 4 kinderen houden ze die waarden hoog in het vaandel. Als radical unschoolers maken ze de stap om een nomadisch leven op te bouwen. Wortels uit de grond en gaan waar de wind hen naartoe voert. Een verhaal van dromen en tegenslagen, van samenwerking en volharding, van vrijheid en vertrouwen.