Boek review: Borstvoeding doe je zo

Borstvoeding doe je zo
Tina Toubac
Geschreven door Tina Toubac

Borstvoeding is en blijft (nog) niet de natuurlijkste zaak van de wereld, getuige het aantal boeken die er over dat onderwerp verschijnen. Het populaire boek van Debby Mendelsohn ‘Borstvoeding doe je zo’ heb ik voor jullie gelezen en ik deel jullie graag mijn mening. 

Borstvoeding is een stokpaardje van me: toen ik actief was als medewerkster bij de borstvoedingsorganisatie La Leche League (LLL) heb ik me jarenlang bijgeschoold. Iets meer dan decenium lang heb ik vele moeders geïnformeerd en gesteund. Ik heb en geef mijn kinderen met plezier borstvoeding. Een boek over dat topic reviewen is iets dat me nauw aan het hart ligt, juist omdat ik uit eigen ervaring en door deze van andere moeders weet dat borstvoeding niét vanzelfsprekend is. Ik kwam met Debby Mendelsohn in contact toen ze me een berichtje stuurde naar aanleiding van één van mijn reviews over babyzindelijkheidscommunicatie (BZC); over zindelijkheid heeft zij een boek geschreven.

Het boek “Borstvoeding doe je zo. De handleiding om je kind met plezier te voeden”

Ik vond de titel van het boek van Debby Mendelsohn meteen erg leuk klinken en het maakte me nieuwsgierig naar de inhoud.

Vormgeving

De omslag van het boek vond ik erg mooi. Het spreekwoord “eenvoud siert” kan je zeker op dit kaft toepassen. Hiermee bewijst men dat het niet altijd flashy en druk moet zijn om aan te spreken!

Het boek is ook niet groot van omvang wat ideaal is voor een zwangere vrouw of een borstvoedinggevende moeder: handig om vast te houden en overal mee naar toe te nemen.

Inhoudelijk 

Het is een fijn boekje om te lezen, de auteur schrijft op een leuke, vlotte en ontspannen manier. Ze wil de (aanstaande) moeder informeren en een hart onder riem steken. Zij doet dit aan de hand van haar eigen ervaringen – die ze had met het voeden van haar 6 kinderen – en ze heeft veel onderzoeken en boeken gelezen. De titel zegt duidelijk dat ze graag wil bereiken dat de moeder haar kind met plezier kan voeden.

Natuurlijk kan je niet verwachten dat in een boek van 96 bladzijden er op alle onderwerpen diep wordt ingegaan. Dat lost de auteur op door te verwijzen naar borstvoedingsorganisaties en lactatiekundigen.

Eigen ervaring

Laat het aantal voedingen nu een item zijn waar er voor mijn gevoel realistischer mee omgesprongen mag (of beter: moet) worden. Debby stelt:  “Een baby heeft vrij snel een regelmaat in de voedingen van om de 2 uur en 2,5 uur.” Dat klopt niet: in de praktijk en in de jaren dat ik actief was als medewerkster bij LLL, kan ik met zekerheid zeggen dat de meeste baby’s veel vaker om een voeding komen. Tussen de 10-12 voedingen per etmaal wordt als gemiddelde genomen, meer is geen uitzondering. Veel moeders voelen zich wanhopig als hun baby vaker wil drinken dan 2 uur. Geleidelijk aan gaan baby’s natuurlijk wat meer tijd tussen de voedingen laten.

Borstvoeding doe je zo

Conclusie

Een laagdrempelig boek voor de (aanstaande) moeder die borstvoeding (wenst te) geven.

Wil je het boek lezen?

Je kan het boek vinden in de betere boekhandels, online kopen of laten bestellen in je (lokale) bibliotheek.

TITEL: “Borstvoeding doe je zo. Een handleiding om je kind met plezier te voeden.”

AUTEUR: Debby Mendelsohn

ISBN 978-94-6250-115-7

Borstvoeding doe je zo

 

***Noot: Voor het schrijven van deze review ontving ik dit boek gratis.  Dit heeft mijn oordeel niet beïnvloed.

Over de schrijver

Tina Toubac

Tina Toubac

Ik ben Tina, moeder van 5 kinderen . Sinds ik moeder ben geworden ben ik steeds op zoek naar hoe ik zo natuurlijk mogelijk met mijn kinderen kan omgaan, dit uit zich in de manier van opvoeden, ik kijk naar de noden van mijn kinderen en probeer dan daar op in te spelen...