Cannyoning

cannyoning
Maaike Hoffstedde
Geschreven door Maaike Hoffstedde

Hoewel ik het als kind niet heb meegekregen, ben ik op volwassen leeftijd nogal in de ban geraakt van avontuurlijke sporten. Denk hierbij aan sporten als snowboarden, klimmen, klettersteigen en mountainbiken. De reden waarom deze sporten mij zoveel plezier geven is het feit dat ik een enorme vrijheid ervaar wanneer ik ze beoefen. Minder bekend is cannyoning, maar de schoonheid en het grote gevoel van vrijheid is er niet minder om!

Bij cannyoning is het de bedoeling dat je de route van een rivier volgt die door een kloof loopt. Bij het ontstaan van deze route is er natuurlijk geen rekening mee gehouden dat mensen zich hier ooit een weg door wilden banen. En dus zijn er hoogteverschillen, natuurlijke glijbanen, watervallen, stukken waar je moet zwemmen of klauteren. Kortom: een soort grote waterspeeltuin.

IMG_7785

Toegegeven, cannyoning is niet geheel zonder risico. Daarom is het belangrijk met een goede gids op pad te gaan. Dus als je ergens op vakantie bent waar je aan cannyoning kunt gaan doen: check vantevoren websites van de verschillende aanbieders en kijk wat er over hen geschreven wordt. Een goede gids weet wat te doen in het geval van nood en heeft vantevoren het weerbericht goed bestudeerd. Hij neemt geen risico’s wanneer hij twijfelt en zal nooit deelnemers pushen om iets te doen waar ze niet achter staan. (Waar ik hij schrijf bedoel ik natuurlijk ook zij!)

 

Wij treffen zo’n gids in Frankrijk. Nils heet hij. De eerste dag dat we met hem op pad gaan zijn we met een vrij grote groep, maar Nils heeft versterking meegenomen. Na een tijdje rijden en een stuk lopen met onze wetsuits al aan, naderen we het begin van de kloof. Op de rand van de rots om onze eerste sprong in het diepe te wagen, voel ik toch lichtelijk een angst. Om me over te geven aan de aanwijzingen en gewoon te doen. Allemaal  ge-‘wat als?!’. Allemaal dingen die ik me in mijn hoofd haal over wat er kan gebeuren als ik niet juist spring. Gelukkig is onze gids een type dat mensen niet overhaalt om iets wel te doen als ze het niet willen, dat siert hem. Wie ergens niet durft te springen of te glijden, die kan altijd abseilen naar de volgende hindernis.

IMG_7667

Met een gezonde spanning beginnen we aan een drie uur durend avontuur door de kloof. Met adembenemende schoonheid. Geen afleiding en herrie uit het dagelijks leven. Alleen het gekletter van stromend water, waar je je al zwemmend, klimmend en springend doorheen beweegt. En daar waar je niet kunt glijden of springen ben je juist weer genoodzaakt te abseilen. De schoonheid van de kloof is adembenemend, net als de kracht van het water dat weer respect afdwingt.

IMG_7664 IMG_7663

De eerste keer vond ik de hoge sprongen van een meter of tien nogal spannend. Toen we twee dagen later nog een andere kloof in gingen met onze gids en weer een nieuwe groep, besloot ik de wijze raad van hem aan te nemen: een besluit nemen, naar de rand gaan staan en gewoon springen! Niet meer over nadenken maar gewoon doen. Op het moment dat je het koude en heldere water raakt ben je blij het met deze overwinning op jezelf.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Over de schrijver

Maaike Hoffstedde

Maaike Hoffstedde

Maaike (33) werkt parttime als freelance journaliste en richt zich daarnaast vooral op haar tweeling van zes, avontuurlijk buiten leven en verblijft het liefst op plekken waar bergen zijn. Na haar studie aan de School voor Journalistiek in Utrecht, woonde zij enkele jaren met haar vriend in Zwitserland. Hier ontdekte zij haar passie voor de natuur en de aarde en deed ze een opleiding tot berggids.
Sinds de komst van hun tweeling wonen ze weer in Nederland en brengen ze zoveel mogelijk tijd met hun kinderen door in de natuur. Ze inspireert graag anderen met haar verhalen.