Cariës laten vullen zonder verdoving

cariës laten vullen zonder verdoving
Tina Toubac
Geschreven door Tina Toubac

Kan je cariës laten vullen zonder verdoving? Volgens velen is het pure waanzin, volgens mijn ervaring is het echter goed te doen.

Heel belangrijk is wel dat je een goede vertrouwensband hebt met je tandarts, ikzelf ga al vanaf kindertijd naar dezelfde tandarts. Mijn tandarts merkte dat ik vooral de verdoving vervelend vond, niet het prikje zelf, maar het opgezwollen verdoofde gevoel van mijn wang, tong en lip…. Ik weet niet juist meer hoe oud ik was, ik denk niet dat ik ouder was dan 14 jaar, toen de tandarts me voorstelde om een gaatje in mijn tand te herstellen zonder verdoving omdat het vrij oppervlakkig was. We spraken af dat wanneer ik ook maar iets voelde ik mijn hand zou omhoog steken en ze meteen zou stoppen met boren, een verdoving geven en dan pas verder werken. Ik voelde niks. Ja, je voelt natuurlijk wel de trillingen, maar ik voelde geen ongemak en al zeker geen pijn. Sindsdien heb ik eigenlijk geen verdoving meer gehad. Soms zegt ze dat een gaatje is wel diep, maar ik beslis of ik het wil proberen zonder verdoving. Meestal zeg ik: “doe het maar zonder,” en dan lukt het ook zonder.

Mijn derde, een meisje (met ASS) moest ook eens een gaatje laten vullen, bij diezelfde tandarts. De tandarts durfde het niet aan om het zonder verdoving te proberen en dus werd er in het mondje van mijn dochter met enkele prikjes een verdovend middeltje geïnjecteerd… Zodra de verdoving begon te werken, werd mijn dochter hysterisch, de tandarts kon niks meer beginnen…

We werden doorverwezen naar een speciale kinderarts die de tand zou herstellen, met lachgas als verdoving… Daar aangekomen, bleek dat hij vooral werkte zonder verdoving. Hij straalde meteen vertrouwen uit en was zo vrolijk dat mijn dochter met veel plezier op de tandartstoel ging zitten. Hij legde alles haar fijn uit, dat haar tandje wat ziek was en dat hij het tandje ging genezen. Hij vroeg aan haar in hoeveel tellen hij mocht werken, ze kwamen uit op 5 tellen. Hij boorde dus steeds 5 tellen, niet meer en ook niet minder in het begin telde hij de 5 tellen heel snel en na die 5 tellen stopte hij elk keer. Mijn dochter was heel relaxed . Voor we het wisten was dat tandje verzorgd en had hij nog een gaatje gevonden en dat ook op die manier gemaakt.

Mijn dochter heeft deze tandarts omgedoopt als ‘gekke tandarts’ en ze weet nu dat, als ze we op controle gaan bij onze gewone tandarts, die enkel in haar mondje mag kijken om vast te stellen of ze gaatjes heeft, indien dat zo is, wordt er een afspraak gemaakt met de ‘gekke tandarts’.

Wat zijn jullie ervaringen met bezoekjes aan de tandarts?

Over de schrijver

Tina Toubac

Tina Toubac

Ik ben Tina, moeder van 5 kinderen . Sinds ik moeder ben geworden ben ik steeds op zoek naar hoe ik zo natuurlijk mogelijk met mijn kinderen kan omgaan, dit uit zich in de manier van opvoeden, ik kijk naar de noden van mijn kinderen en probeer dan daar op in te spelen...

1 bericht