De mooiste prentenboeken

prentenboeken
Soetkin Weckhuyzen
Geschreven door Soetkin Weckhuyzen

Doornroosje
ligt te slapen
in een kamer
in de toren
van een heel erg oud kasteel
ligt te slapen
-al een poosje-
naast haar een piepklein kopje thee
van de lakei
in de kamer
in de toren
van’t kasteel
zit te waken
bij dat Roosje
erg bestoft en echt wat moe
maar dat mooie Doornroosje
houdt beslist haar oogjes toe…


Houden jullie ook zo van die magisch mooie beelden die sprookjes kunnen oproepen? Ik wel. En ook van alle kleine, gezellige prulletjes die aan sprookjes doen denken. Van kaarsen en kandelaars tot spiegeltjes en geheimzinnige doosjes. Ik ben dan ook een prullenmeisje – altijd al geweest. Mijn zoldertje zit tjokvol kleine schatten en stoffige boeken.

‘s Morgens als ons dwergje naar school is, borstel ik Klein Duimpjes kruimels van de vloer en hap eens van een appel tussen het tafeltje-dek-je door. In de berging draait de wasmachine van Assepoester op volle toeren en dan mag ze dadelijk ook nog de kachel gaan proper maken. De toverspiegel spreekt steeds de waarheid en lacht me eens goed uit als ik hem passeer. Boven wachten de dekens en de kussens op vrouw Holle om geschud te worden. En “knibbel knabbel knuistje, wie sabbelt daar op zijn vuistje”? Mijn kleine prins rijdt “ju,ju paardje” en wat later leg ik hem te slapen op z’n matrasje (zonder erwt). Mijn leven is haast een sprookje, hoor ik je zeggen?

Maar ik mis nog een stukje Doornroosje…

Voor wie soms ook wel wat meer sprookjesgevoel in zijn leven wilt, maakte ik volgend lijstje met enkele klassiekers en recentere parels van prentenboeken!

prentenboekenHet land van de grote woordfabriek

“ Er is een land waar de mensen bijna niet spreken. Het is het land van de grote woordfabriek. In dat land moet je de woorden kopen en heel voorzichtig inslikken om ze dan te kunnen uitspreken.” Zo begint dit boeiende verhaal, dat door zijn diepgang zowel kinderen als volwassenen aanspreekt.

De tekeningen zijn, net als de tekst, prachtig. Het feit dat er slechts met tinten wit en bruin wordt gewerkt, geeft de tekeningen een mysterieus kantje. Bovendien springen zo bepaalde elementen in het rood ook heel mooi in het oog. “Een betoverend prentenboek over het magische vermogen van mensen om woorden inhoud te geven” staat er terecht op de achterkant van het boek!

 

De vallei van de wentelmolensprentenboeken

Dit boek werd in dezelfde dromerige stijl getekend (zelfde illustratrice).

Ook hier een combinatie van sterke tekst en tekeningen die je echt raken. “In de vallei van de wentelmolens wonen kinderen, mannen en vrouwen. Maar op een dag verschijnen de modelmachines en vanaf dan houdt iedereen op met dromen. Iedereen, behalve Anna.” Een warm verhaal vol symboliek voor groot en klein.

 

De rode steltenprentenboeken

Stel je voor… een stad die op het water drijft. De huizen staan op palen, de mensen lopen op stelten.

Niets zo fascinerend als sierlijke steltlopers. Dit boek draagt naast prachtige beelden ook een mooie boodschap met zich mee. De tekeningen tonen heel elegant met hun dunne, lange, ragfijne lijntjes. Op sommige bladzijden wou ik werkelijk dat ik in het boek kon kruipen…

 

prentenboekenHet prinsenkind

Een heuse babyborrel bij de dieren! Je ontmoet de genodigde gasten één voor één en beleeft de cadeaukeuze (en bijhorende stress) met hen mee. Ieder heeft zo zijn eigen stijl.

Wat heeft een pasgeboren prinsenkindje eigenlijk nodig? Cadeautjes? Of zijn de gasten toch nog iets belangrijks vergeten…

 

De wolkenprinses vindt een gouden randjeprentenboeken

In dit boek ligt de nadruk wat meer bij de tekeningen dan bij het verhaal, al heeft het einde een leuke clue. Het is een mooi staaltje mixed media, zoals ze dat noemen. Een bladzijde omslaan is als het uitpakken van een cadeautje, een verrassing. Knappe knutseltekeningen waarvan knustelhanden kunnen gaan kriebelen om zelf eens aan de slag te gaan.

 

prentenboekenPrinses Dommelijntje

Een omgekeerd Doornroosje, een sprookje over een prinses die niet kan slapen.

De structuur van dit verhaal volgt die van de meeste sprookjes: de koning en de koningin zitten met een probleem en loven een beloning uit, een hele stoet aan figuren waagt zijn kans maar uiteindelijk zegeviert de prins en bekroont zijn werk met een kus. Ik vind vooral de tekeningen in dit boekje erg mooi en sfeervol.

 

Ik ben Pommeprentenboeken

“Ik ben Pomme. Ik ben geboren toen de wereld begon. Ik ben ik. Ik ben Pomme. Mijn moeder komt uit Afrika. Ze vloog. Tot ze hier was. Toen haar voeten de grond raakten, zag ze mijn vader en mijn vader zag haar.” Een prachtig verhaal over liefde, integratie en geboorte. De tekst is heel sober, met korte, rake zinnen die elkaar vlot opvolgen en het verhaal laten stromen. Maar de tekeningen dragen zeker ook hun steentje bij aan dit mooie, warme boekje.

 

prentenboekenFiet wil rennen

Een boekje over boos zijn slaat meestal ook wel aan bij kleine, koppige kleutertjes. En Fiet is boos, want Fiet wil rennen en er zit iets in de weg!

De tekeningen zijn leuk en zitten vol actie. Er is vrij veel tekst voor een prentenboek maar door de mooie bewoordingen gaat het zeker niet vervelen. Ook het steeds terugkerende “Fiet wil rennen.” spreekt kinderen zeker aan en nodigt hen uit om mee te roepen.

 

Opvrolijkvogeltjeprentenboeken

Dit vind ik een vrolijk en schattig boekje. Opvrolijkvogeltje heeft een heel belangrijke maar ook zeer vermoeiende taak. Overal vrolijkheid en vriendschap brengen waar het omgekeerde dreigt… Aan het eind van de dag kan ze zelf wel een opkikkertje gebruiken. En waar knap jij van op na een lange werkdag? Ja, natuurlijk! Een knuffel en een lach van je eigen kleine opvrolijkvogeltjes!

 

prentenboekenDrie kleine spookjes

Nog mooie mixed media in dit grappige boek op rijm. Drie kleine spookjes eten brood met boter. Ze doen samen erg stoer en voelen zich veel groter. “We kunnen brave meisjes plagen! Of jongetjes wat schrik aanjagen?” Het leest erg vlot en leent zich tot het nabootsen van stemmetjes en maken van geluiden.

 

De verhalen van Kleine Beerprentenboeken

Er waren eens twee beren, Grote Beer en Kleine Beer. Een schattig verhaal over een Kleine Beer die niet kan slapen en een Grote Beer die steeds meer lantaarns haalt om de donker te verjagen. Maar uiteindelijk is het in zijn zachte armen dat Kleine Beer (terecht ;-)) het liefst van al in slaap valt…

Het was een mooie winterdag en Grote Beer zei: “Lekker weer voor een wandeling. Ga je mee, Kleine Beer?” In dit verhaal hoort Kleine Beer allerlei vreemde geluiden en fantaseert daar vanalles bij. Gelukkig is er Grote Beer om hem gerust te stellen. De “slof slof slof” van de sloffer en de “sip sip sip” van de sijpelaar zijn vast heel herkenbaar voor kleine kinderen.

 

Monkieprentenboeken

Dit was vroeger mijn lievelingsboek. De sprekende tekeningen maken tekst overbodig. Je mag je eigen verhaal verzinnen bij wat je ziet. Het was voor mij heel herkenbaar, achterop bij een fietsende mama en ook het gevoel je knuffel kwijt te zijn. In dit boekje schuilen heel wat emoties: verdriet, angst, jaloezie, maar vooral de blijdschap bij het einde van het boek beleef ik nog altijd sterk mee als ik het vertel voor m’n zoontje.

 

Wij gaan op berenjacht

prentenboeken

Op dit boekje is mijn jongste zoontje momenteel verzot. Hij houdt waarschijnlijk zoals zoveel jonge kinderen van de herhaling die in het verhaal zit en de leuke ritmezinnetjes bij elk obstakel dat overwonnen moet worden. Dit nodigt uit tot meezeggen en meedoen! Bovendien kijkt hij steeds vol spanning uit naar de bladzijde waar de beer verschijnt en roept dan steevast “beee!”

 

Dit lijstje is natuurlijk niet volledig! Er valt nog zoveel moois te ontdekken in voorleesland. Welke zijn jouw favoriete prentenboeken? Ik ben benieuwd… Deel ze gerust hieronder of op onze facebookpagina!


 

Deze post bevat links naar Bol.com, door via deze links te kopen steunt u Vol Leven.

 

Hoofdafbeelding: Kelly Sikkema op Flickr

Over de schrijver

Soetkin Weckhuyzen

Soetkin Weckhuyzen

Ik ben mama van twee zotte kapoenen.
Ik hou van kringloopwinkelen, rommelmarktjes afschuimen,
(voor)lezen, knutselen, haken, naaien, in de tuin werken, piano spelen, lesgeven, zingen en kampvuurtjes.
Na de geboorte van mijn eerste zoontje ben ik veel beginnen lezen omdat ik voelde dat de maatschappelijke verwachtingen ivm baby's niet klopten. Zo begon ik met draagdoeken, samen slapen, rapley, langvoeden, wasbare luiers,... Ik bleef ook veel langer thuis bij mijn zoontje dan eerst gepland en ging daarna bewust halftime werken. Al is het soms vallen en opstaan en wankelend wandelen op het opvoedingspad, het is zeker ook genieten en uitkijken naar wat komt want er valt nog zoveel te ontdekken!

4 Berichten