Dit lazen jullie in 2016

jaaroverzicht
Valerie Nuytten
Geschreven door Valerie Nuytten

Wat heeft jullie in 2016 zoal beziggehouden?

Welzijn

We leven in een tijdperk waarin financiële ongelijkheid blijft toenemen en de mogelijkheid om geld te verdienen sneller verdwijnt. Het artikel ‘Een eerlijke prijs voor handwerk‘ van Katia werd in 2016 opnieuw massaal gelezen: de lage prijzen die hobbywerkers vragen, zijn niet meer menselijk.  Sommige mensen werken van thuis uit (omdat ze door ziekte niet anders kunnen bijvoorbeeld) en door lage prijzen voor handwerk te vragen, worden ze de armoede in geduwd, ook in eigen land.

Het lijkt of iedereen genoeg heeft van z’n spullen en blijft opruimen: het artikel over Marie Kondo werd volop gedeeld. Het citaat “Bewaar alleen spullen waar je echt van houdt en doe de rest weg” achtervolgt je misschien.

Stuk voor stuk ondergraven we ons natuurlijk potentieel, onze optimale houding, tot we deze volledig verliezen en gerelateerde gezondheidsproblemen creëren:  bekkenbodemtraining is een slecht ideeZonder een bh door het leven gaan moet kunnen, vonden jullie, en tevens wilden jullie af van de mythen en misverstanden over hangborsten. Jullie waren het eens dat meer hurken (en bewegen) een goed idee is zodat de spieren, gewrichten en beenderen optimaal zijn.

Voeding

Kefir blijft een vaste waarde. De interesse om het zelf te maken was groot en jullie lazen graag de vragen en antwoorden over kefir. Het artikel over mesofiele culturen kon ook op heel wat bijval rekenen.

Bevallen

De facebookactie #genoeggezwegen van Geboorteweging was belangrijk en zindert nog na. Het taboe over negatieve ervaringen bij het bevallen werd doorbroken. De onderwerpen synthetische versus natuurlijke oxytocine, wat te doen met een pasgeboren baby (geen mutsje opzetten, vooral veel huid-op-huid contact geven en zorgen voor rust en intimiteit) en niet onmiddellijk afnavelen bleven ook wat losmaken onder de mensen die deze artikels deelden.

Jullie wensen meer en meer een natuurlijk kraampakket.

Als je bevalling een keizersnede wordt (of was), dan hadden (toekomstige) moeders veel aan het persoonlijke verhaal van Laura.

De placenta werd niet over het hoofd gezien: de lotusgeboorte en de placentapillen kregen meer aandacht.

Baby’s

Als je baby huilt, hebben we de drang om dat te stoppen. Dat hoeft niet (zich in slaap laten huilen is iets anders): ondersteuning is belangrijker.

Als een baby op het potje wordt gezet, is dat niet bedoeld om hem zo snel mogelijk zindelijk te maken. Tina maakte jullie dat duidelijk met haar artikels over babyzindelijkheidscommunicatie (BZC) die op veel interesse konden rekenen. Jullie waren het eens dat zindelijkheid zonder druk en op eigen tempo moet gebeuren.

Misschien kreeg jouw kindje zijn eerste hapjes via de Rapley methode want dat artikel stond ook hoog in ons overzicht.

Kinderen

Dat we onze kinderen ander onderwijs willen geven, is duidelijk. Thuisonderwijs en unschooling artikels werden gretig gelezen. De vragen of een kind structuur nodig heeft of hoe je opvoedt met natuurlijke consequenties hebben jullie beziggehouden.
De uitdaging om te stoppen met roepen tegen je kind kreeg veel herkenning.

Jullie vroegen jullie af waarom kinderen op blote voeten zouden moeten lopen.

Borstvoeding voor kleuters bleven jullie straf vinden. De onwetendheid over borstvoeding bleef een strijd en op de valreep was er ook nog de borstvoedingskunst ‘Tree of Life’ om borstvoeding in een positief daglicht te stellen.

Door intoleranties uit te sluiten kan je druk gedrag veranderen: de ervaringen van Jannie met haar zoontje werden met veel belangstelling gelezen. “Het is beter om het probleem aan te pakken vanuit de basis. Met andere woorden, met de juiste voeding,” schreef ze stellig.

Er was ook tijd voor gezelligheid. Velen onder jullie wilden weten welk effect dieren hebben op kinderen, hoe je naar Stockholm gaat met je kids, hoe je kan genieten op festivals met kinderen of hoe je de droompotten in elkaar knutselt. Er was ook tijd voor dankbaarheid  voor het tweede kind in plaats van spijt te hebben van dingen die je met hem of haar niet hebt gedaan.

Over de schrijver

Valerie Nuytten

Valerie Nuytten

Valerie heeft drie kinderen met haar partner en samen beleven ze avonturen in voeding, natuur en het leven op zich. Ze geeft thuisonderwijs, heeft een hart voor gezonde voeding en wildpluk, ontdekte de liefdevolle kracht van in vrijheid zwanger zijn en bevallen, houdt van eenvoud, borstvoeding, luierloze baby's, buitenslapen, op blote voeten lopen, voedselbossen, permacultuur, reizen,... Ze heeft een eigen website Natuurlijk Rauw Leven, waar ze mensen wil inspireren om gezonder te gaan leven en meer energie te krijgen.