Marie Kondo: Doe je mee met… de KonMari opruim methode?

Valerie Nuytten
Geschreven door Valerie Nuytten

Momenteel heb ik het gevoel dat iedereen aan het opruimen is geslagen. Heeft het te maken met de recente fantastische opruimboeken? Of is het gewoon een algemene tendens: willen we het grote aantal spullen liever kwijt zodat we ze nooit meer hoeven op te ruimen?

KonMari opruim methode

Eén van de opruimboeken is “Opgeruimd!” van Marie Kondo. De Japanse schrijfster is op korte tijd heel succesvol geworden.  Haar opruim methode, de “#KonMari”, is zo aanstekelijk dat deze intussen wereldwijd 2 miljoen mensen enthousiast heeft gemaakt. Marie Kondo heeft zelfs een cult status verworven: Er bestaan al heuse ‘Konverts’ mensen of ‘Kondo-ing’ activiteiten. Mét fiere voor- en na foto’s van hun netjes opgevouwen kousen in de lade of leeggemaakte kasten.
Haar boodschap is duidelijk: “Wat als je nooit meer hoeft op te ruimen? Echt, nooit meer?”. Een kort overzicht van haar methode (of levenswijze).

Kondo schrijft dat dé sleutel tot succesvol opruimen is:

Bewaar alleen spullen waar je écht van houdt en doe de rest weg.

Zelf ben ik er vijf jaren mee bezig geweest om bijna alle overbodige spullen weg te krijgen. Verbaasd? Ga maar zelf eens kijken wat je allemaal in huis hebt en eigenlijk niet echt gebruikt. Moeilijk om afstand te doen van je spullen? Volgens Kondo moet je jezelf deze vraag stellen:

Word ik er gelukkig van?

Geeft het je de “sparks of joy”?

Doe spullen weg

We zijn geneigd om steeds maar spullen te bewaren omdat het ‘ooit eens van pas zal komen’ of ‘zonde is om weg te gooien’. Trouwens, weggooien kan ook ‘freecycling’ zijn, ‘naar de kringloop brengen’ of ‘weggeven aan iemand’ worden. Voor deze laatste optie vraag je je best ook écht af of je die persoon er dan gelukkig meemaakt.

Als je de KonMari-methode toepast, begin je met de spullen waar je geen of nauwelijks binding mee hebt (kleding, boeken), tot die waar je emotioneel aan bent gehecht (foto’s).  En doe het snel. Laat er dus geen jaren over heen gaan. Geef daarna een plaats aan de spullen die je wel bijhoudt.
Gemakkelijker gezegd dan gedaan hé? Kondo beweert dat dit in een tijdspanne kan gebeuren van enkele uren tot 6 maanden. Ja, echt.

Meer ruimte

Doe je mee met de KonMari opruim methode?Doe dingen weg om plaats te maken voor zaken die er echt toe doen. Het gaat hier niet alleen om materiële objecten.
Voordat je ook maar één ding aanraakt, zou je eerst even moeten visualiseren hoe je je zou voelen om in een rommelvrije omgeving te leven. Een lege kast of opgeruimde vloer is niet genoeg.  Je zou dieper moeten gaan voelen.
Wat zou het betekenen als je eenmaal rommelvrij zal zijn? Misschien betekent het dat je meer tijd voor je kinderen kan maken of voor je hobby’s.   Dat geldt alleszins voor mij. En wie wil dit niet? Meer tijd hebben in plaats van dag in dag uit opruimen en ploeteren? Door dingen weg te doen, krijg je meer ruimte voor andere bezigheden.

Ooit komt nooit

Een van de eerste stappen bij Kondo’s methode is nagaan wat het object met je doet. Bekijk het, neem het in je handen en bestudeer het. Hoe zou je je voelen als je het wegdoet?
En… daar heb je alweer je redenen om het toch te houden omdat je het OOIT nodig zal hebben, niet waar?
Het object misschien ooit nodig zullen hebben is niet hetzelfde als er echt van houden of zijn eigenlijke waarde erkennen. Ongebruikte objecten worden in hun waardigheid aangetast, aldus Kondo. Het is beter om ze te laten gaan.

Dankbaarheid

Misschien een beetje raar, maar Kondo schrijft dat je je spullen moet behandelen alsof ze leven.
Als ik naga, hoe ik soms met mijn spullen omga:

 • Ik mik mijn schoenen naar de plaats waar ze thuishoren
 • Ik gooi m’n jas of kleding van de kinderen op de hoop (die alsmaar hoger wordt)
 • Ik prop de minst gebruikte kleding naar achteren in de kast (die zie ik dan op die manier niet meer)
 • De stapel boeken is omver gevallen in de kast, en ik doe er niets aan
 • De natte handdoeken blijven op de grond liggen (omdat ik de badkamer snel uitmoet, het is altijd iets)

Om dit te voorkomen, moedigt Kondo je aan om je spullen met respect te behandelen. Ze dienen ergens voor. Gun je spullen een “dankjewel” voor je ze op hun plaats zet, kan al zeker helpen.

Leef nu

Vraag je je af waarom je soms iets niet kan loslaten?

Kondo beantwoordt deze kwestie duidelijk met deze quote:

Wanneer we echt de redenen gaan onderzoeken waarom we iets niet kunnen loslaten, dan zijn dit er maar twee:
een gehechtheid aan het verleden en een angst voor de toekomst

Laat los, die vergeelde foto’s, je oude schoolschriften, die mooie steentjes verzameld aan een – waar was het nu alweer – prachtig strand, …
Je bezittingen mogen jou niet bezitten.  Vier het heden.

Meer vreugde

Doe je mee met de konmari opruim methode?

Sparks of Joy

Hier vind je een filmpje waar Marie Kondo haar methode uitlegt. Haar lessen bezorgen in ieder geval bij veel mensen ‘sparks of joy’.

Doe je mee?

Binnenkort doen we een fotoreeks “voor en na” #KonMari! Stuur je foto’s door naar laura@volleven.be.

De boeken

Het basisboek “Opgeruimd!” en de masterclass “Spark Joy!” van Marie Kondo

Marie Kondo Marie Kondo

Van ‘Opgeruimd!’ krijg je zin om veel spullen weg te doen, door ‘Spark Joy’ ga je daadwerkelijk verlangen naar het opvouwen van onderbroeken tot het creëren van leuke sferen in je kasten en schuiven… En dat op een leuke manier!

Wil je je spullen kwijt?

Er zijn heel wat freecycle- en weggeefinitiatieven en kringloopwinkels:
www.freecycle.org
www.dekringwinkel.be
www.kringloop-info.nl/adressen-kringloopwinkels-nederland/
www.weggeefwinkels.be
www.online-weggeefwinkel.be
www.weggeefwinkels.nl

Succes ermee.

Leuke tip

Op facebook en instagram kan je Marie Kondo volgen je krijgt een kijkje in opgeruimde kasten, schuiven, voor en na foto’s,… Inspirerend!

Gerelateerd

Minimalisme in je kleerkast

Over de schrijver

Valerie Nuytten

Valerie Nuytten

Valerie heeft drie kinderen met haar partner en samen beleven ze avonturen in voeding, natuur en het leven op zich. Ze geeft thuisonderwijs, heeft een hart voor gezonde voeding en wildpluk, ontdekte de liefdevolle kracht van in vrijheid zwanger zijn en bevallen, houdt van eenvoud, borstvoeding, luierloze baby's, buitenslapen, op blote voeten lopen, voedselbossen, permacultuur, reizen,... Ze heeft een eigen website Natuurlijk Rauw Leven, waar ze mensen wil inspireren om gezonder te gaan leven en meer energie te krijgen.

4 Berichten

 • Hello There
  Glad to hear that I am not the only KonMari
  Any tips to sell books to a shop or donate them?
  Addresses or company names
  I have called a few shops such as kringloop or de slegte and they are not accepting all the books because they have too many
  I mostly have french and english books
  So I am looking for alternatives to discard my books that have all read and that I do not want anymore
  Thanks

 • Echt handig want ik ben niet zo opruimer en ik ben niet zo ordelijk

  En echt een mooi artikel

  Groetjes Selena Arijs