Druk gedrag en intoleranties: ons verhaal

Druk gedrag
Jannie Caerels
Geschreven door Jannie Caerels

Door intoleranties uit te sluiten kan je druk gedrag veranderen. Jannie schrijft over haar ervaringen met haar zoontje.

Onze zoon is net zes jaar geworden.  Hij is een enthousiaste, intelligente, nieuwsgierige, zorgzame jongen. Zelfstandig, omringt zich het liefst door veel vrienden of familie, zoekt bewust nieuwe uitdagingen op. Daarnaast is hij enorm lief en houdt van knuffelen. Hij is een gelukkig kind, groeit op in een stabiel en warm gezin waar er altijd iemand is als hij die nodig heeft, heeft voldoende structuur en zijn week is voorspelbaar.

Maar het was niet altijd zo gemakkelijk…

Gedragsproblemen en lichamelijke klachten

Onze zoon had als baby volgende kenmerken:

 • Onrustig en huilerig
 • Last van krampjes en reflux
 • Vaak dicht bij mij in de draagdoek

en als peuter:

 • Druk, nerveus, vergeetachtig, dromerig, moeilijk inslapen, veel dromen en stemmingswisselingen
 • Leek mij vaak niet te horen als ik hem riep
 • Vage lichamelijke klachten zoals diarree, obstipatie, buikpijn, jeuk, hoofdpijn, bij momenten extreme vermoeidheid, veel zweten, dorst, peuterastma, eczeem rond de mond, elleboogplooien en knieplooien
 • Pijn in het hart, die na onderzoek bij een cardioloog, hoogstwaarschijnlijk reflux was

Een kinderarts die kinderen met ADHD en andere gedragsproblemen begeleidt, stelde ons gerust dat er bij onze zoon geen sprake was van ADHD of een ander gedragsprobleem. Hij was gewoon leergierig en actief. Ik was blij dat mijn kind geen stempel kreeg. Het gesprek luchtte op maar toch was er ‘iets’ die hem onrustig maakte.  Mijn moederhart wou verder op onderzoek uit…

Druk, druk, druk

Ik had het gevoel dat mijn zoon getriggerd werd door iets in zijn voeding. Dit zijn voorbeelden van zijn drukke manieren:

 • In de winkel stormde hij het liefst voorbij alle winkelrekken, liep naar buiten over de parking, snelde roekeloos de straat over zonder te letten op auto’s
 • Op de speelplaats leek hij een superheld die overal tussendoor ‘zoeft’
 • Tijdens het poetsen kroop hij op de stoelen die bovenop de tafel stonden
 • Dansen op de tafel bij vrienden was hem ook niet vreemd
Ik had het gevoel dat het aan de voeding lag
Dat onstuimig gedoe werd vooral merkbaar ongeveer twee uur na het eten van cake, broodjes, koekjes, yoghurt, koemelk en snoep.  En dat vertoonde hij twee tot drie dagen.

Er waren ook dagen dat hij doorbracht in de zetel. Hij was soms echt ziek. Dan lag hij opgekruld en uitgeput in de zetel. Hij had niet veel nodig om te beginnen huilen. Eens hij kon uiten wat hij voelde, werd het duidelijker.

De kinderarts raadde een bloedonderzoek aan en een lactosetest. Ik had bloed in de stoelgang waargenomen dus volgde er ook eentje voor stoelgang.

Uitslag urine- en lactosetest: negatief, IgE waarden in het bloed onmiskenbaar verhoogd. Maar het was niet begrijpelijk waardoor. Zijn bloed werd getest op gluten, sinaasappel, tomaat en champignons. Alles negatief. In het staal van de stoelgang geen bloed te vinden… (?!) RX en echo abdomen normaal. Ijzerwaarden laag.

Verder onderzoek

Geen allergieën of intoleranties aantoonbaar via het bloed… Maar waar kwamen de klachten dan vandaan? Mijn zoektocht op het internet begon.  Al snel vond ik het ‘Red Centrum’ waar dokter Pelsser wetenschappelijk onderzoek doet naar de invloed van voeding en omgevingsfactoren op kinderen met ADHD. Uit hun onderzoek is gebleken dat voeding bij maar liefst 60% van de kinderen een belangrijke oorzaak is van ADHD. Meerdere wetenschappelijke teams hebben dit, onafhankelijk van elkaar en in binnen- en buitenland, aangetoond. Tijdens dit onderzoek volgt elk kind een Restricted Elimination Diet, het RED-dieet[1].

Na het invullen van een vragenlijst werd onze zoon geselecteerd om mee te doen aan Pelssers onderzoek. Helaas door de dure kostprijs (duizenden euro’s) moesten wij afhaken. Ik zocht verder informatie op en geraakte overtuigd dat onze zoon wel eens een intolerantie kon hebben. Maar dan moet je opboksen tegen andere problemen. Hoe leg je deze bevindingen uit aan een algemene arts of aan mensen die werken met kinderen of volwassenen met ADD/ADHD via gedrag- of farmacotherapie? Dat bleek moeilijk.

Een bevriende kinderpsychologe verwees mij door naar een huisarts die orthomoleculair geschoold is. Daar zat onze zoon geen seconde stil op een stoel. Hij rolde door de spreekkamer en kon nergens afblijven. Ook stilliggen voor het onderzoek was een uitdaging. Maar het lukte. Ik herinner mij hoe vermoeid ik daar op mijn stoel zat. Ik had moeite om alle informatie op te nemen.

Verandering!

Druk gedrag

Door middel van kinesiologie testte onze zoon positief op tarwe en koemelkeiwit. Behandeling: gedurende 2 maand tarwe en koemelk uit zijn voeding schrappen. Hij schreef supplementen voor om zijn darmflora te herstellen en eentje voor omega-3.

Gedurende twee maand schrapten we tarwe en koemelk, met resultaat
Wat een ingrijpende verandering! Het hele gezin schakelde over op een koemelk- en tarwevrij dieet. Ik was stomverbaasd over het resultaat na twee weken. Geen hoofdpijn meer, geen buikpijn meer, geen onrustige dromen meer. En hij was zoveel rustiger! Hij kon zich ook veel beter concentreren en leek mij nu wel altijd te horen. Wij hadden een ander kind! Ongelooflijk! Langzamerhand verdween ook zijn peuterastma en eczeem.

Ook bij mezelf merkte ik het verschil. Plots had ik zoveel energie en kon ik mij veel beter concentreren. Bij een tweede consultatie kon ik de arts volgen tijdens zijn conversatie. Ook geen opgeblazen gevoel meer, geen migraine meer. En… onze zoon zat rustig en stil op een stoel! Via een lezing door de mutualiteit werd alle informatie – die ik het voorbije jaar had opgezocht – samengevat en bevestigd. En ik leerde de term ‘leaky gut[2] kennen.

Hierna volgden relatief ‘rustige’ kleuterjaren. Verschillende malen probeerden wij koemelk en tarwe toe te laten maar steeds kreeg hij opnieuw klachten. Hij werd vooral heel druk, roekeloos, klaagde van buikpijn, vermoeidheid en hoofdpijn. Heel vreemd.  Maar wij passen ons graag aan! Het is belangrijk te luisteren naar de signalen die het lichaam ons geeft. Door middel van symptoombestrijding kunnen we heel even verder. Maar:

Het is beter om het probleem aan te pakken vanuit de basis. Met andere woorden, met de juiste voeding.

[1] Pelsser, Dr. L.M.J. (2016) Red-dieet. Geraadpleegd 27 oktober 2016 via http://www.adhdenvoeding.nl/

[2] *leaky gut: Een extra doorlaatbare darm. Er gaat meer door de darmwand dan eigenlijk de bedoeling is. Het is dus belangrijk je darmflora gezond te houden.

Interessant filmpje

Volgend filmpje laat mooi zien hoe voeding gedrag beïnvloedt:

Home

Gerelateerd

5 tips voor een gezondere voeding: zo kan het wel

 

Over de schrijver

Jannie Caerels

Jannie Caerels

Deze thuisverpleegkundige heeft samen met haar man en twee zoontjes een eigen stukje paradijs ergens in West-Vlaanderen. Al tijdens haar eerste zwangerschap verzamelde ze alle mogelijke informatie over ouderschap (toen nog via boeken…) En wist toen al heel goed wat ze wou voor haar kinderen. Gelukkig zijn en haar gezin staan op de eerste plaats. Gepassioneerd door gezonde voeding en gezondheid.

3 Berichten

 • U kunt uw urine laten onderzoeken op exorfinen bij exendo.be. Deze stoffen komen in het bloed en in de urine als gluten (oa tarwe) en/of caseïne (melkproducten) niet goed afgebroken worden door een gebrek aan het DPP-IV enzym. De exorfinen gedragen zich als een morfine-achtige stof en prikkelen je endorfine systeem. Het kan ADHD en ADD veroorzaken en allerlei neurologische en spijsverteringsklachten geven.

  • Hallo, bedankt voor je berichtje!
   Ik probeer hier vanalles rond op te zoeken. Kent u nog andere interessante sites die ik kan raadplegen? Groetjes!

 • Als oma en opa kunnen wij beamen dat ons ene kleinkind veel drukker was als baby en peuter dan zijn broertje, dat niet intollerant is aan koemelk-eiwitten en tarweprodukten. Het loont de moeite om deze producten te vermijden, temeer dat we zelf het verschil merken. Tegenwoordig zijn er genoeg alternatieven van voeding te vinden in de winkels. Hij is nu aangenaam speels en geconcentreerd en een zeer lieve jongen.