Duurzame speelgoed suggesties per leeftijd

speelgoed suggesties per leeftijd
Laura Schuerwegen
Geschreven door Laura Schuerwegen

Met de feestdagen in aantocht heb je het waarschijnlijk al te horen gekregen: “Wat wil je zoon/dochter als cadeau?”.  Als je als (nieuwe) ouder een kijkje in de (online) speelgoedwinkels neemt, kan het best een overweldigende ervaring worden. Wat is nu eigenlijk het kopen waard? Er zijn namelijk zooooo veel keuzes, en niet alles biedt een evenwaardige speel/leer ervaring. Daarnaast is niet alles even duurzaam/ecologisch en is ieders budget natuurlijk beperkt.

Speelgoed waar je kinderen lang plezier aan beleven, is iets wat alle ouders (en gulle schenkers) zouden moeten bij stilstaan. Met een paar wel doordachte stukken kom je heel ver én het is natuurlijk beter voor het milieu (en de gezondheid van je kind) om de plasticberg, en de wegwerptendens te beperken. Goed gekozen speelgoed kan ook gemakkelijk van broer op zus doorgegeven worden en eventueel zelfs bijgehouden voor de generaties die volgen.

Om het kiezen te vergemakkelijken, stak de redactie van Vol Leven de hoofden bij mekaar om een mooi lijstje van kwalitatief speelgoed samen te stellen, waar je kind gegarandeerd uren spelplezier aan zal hebben. We kozen voor de term duurzaam, niet omdat we enkel ecologisch speelgoed hebben verkozen (al gaat onze voorkeur daar wel naar uit, omdat die gemakkelijker gerepareerd kunnen worden en gewoon ook langer meegaan), maar ook omdat het stuk voor stuk dingen zijn waar je kind mee kan blijven spelen, lang voorbij de ‘vervaldatum’.

De allerkleinsten (0 tot 1 jaar)duurzame speelgoed suggesties

Hele kleintjes hebben niet zoveel stukken speelgoed nodig. Ze zijn zo druk bezig met het ontdekken van de wereld, en dat is al genoeg spelen op zich. Met een aantal goed gekozen stukken kom je al een heel eind.

 • Zachte bal
 • Piepende of rinkelende rammelaar
 • Bijtring – baby’s steken alles in de mond, dus waarom hier niet op inspelen door een houten bijtring te voorzien voor je kleine schat. Ook zeker aan te raden wanneer je kindje tanden krijgt.
 • Tutteldoekje – frutselen is iets wat baby’s ook graag doen, vooral aan labeltjes en kleine dingen, wat op zich weer goed is voor de fijne motoriek.

Peuters (1 tot 3 jaar)

Vanaf de peuterleeftijd wordt spel een ‘serieuzere’ bezigheid van je kind. Je kindje is nu mobieler en ontdekt meer manieren om zijn omgeving te verkennen.

 • Loopfietsje – dit is echt een topper voor kleintjes. Ze kunnen hier hun grove motoriek oefenen en het is plezier alom. Er bestaan verschillende soorten loopfietsjes/loopwagentjes, maar gezien het plezier ze hieraan beleven is dit wel een investering waard. Een Weely Bug of degelijk houten fietsje zal zeker het speelplezier van je kindje kunnen aanwakkeren. Kijk ook eens uit op rommelmarkten of in de Kringwinkel.
 • Houten blokken – Je kan er zelf maken, bij de lokale schrijnwerker laten zagen, of eens neuzen on de kringwinkel. Wil je iets kant-en-klaar? Dan is Kapla wel een aanrader.
 • (Houten) muziek instrumenten ( kan je vervangen door keuken utensils of andere diy a la minute ‘instrumenten’ )
 • Autootjes – Investeer hier in degelijke metalen of houten wagentjes. Goedkope varianten gaan snel kapot. Het loont zeker de moeite om hiervoor tweedehands te zoeken.
 • Wagentjesbaan – vanaf je kindje iets kan grijpen en ergens op kan zetten, zal het genieten van een wagentjesbaan. Mijn kinderen hebben hier jaren later nog steeds plezier aan!

Kleuters (3 tot 6 jaar)

 • Poppenhuisje en toebehoren – (gaande van DIY door de kids gemaakt – DIY door jezelf – tweedehands of gekocht )speelgoed suggesties per leeftijd
 • (Houten) speelkeuken
 • Duplo
 • (Houten) treinset – je vindt deze bij Ikea en Hema voor een degelijke prijs, maar kijk ook eens op tweedehands.be of Kapaza om in één keer een grote set te scoren.
 • Stokpaardje
 • Evenwichtsfiets – beter dan een fiets met zijwieltjes, investeer je in een evenwichtsfiets. Tegenwoordig vind je deze in zowat elke speelgoedwinkel, maar de bekendste blijft de wishbonebike. Hiermee leert je kindje zijn evenwicht beheersen en kan hij gemakkelijker leren fietsen zonder zijwieltjes.
 • Houten kralen
 • Pop en toebehoren – in deze leeftijdsklasse beginnen poppen en imitatiespel zeker interessant te worden. Dit kan gaan van een stoffen babypopje tot Barbies. Je hoeft geen hele verzameling aan te leggen, één pop, een paar stukken stof en een kartonnen doos kunnen de inspiratie al genoeg aanwakkeren voor uren spelplezier.
 • Verkleedkledij en props – Verkleden en verbeelden word echt leuk vanaf de kleutertijd, speel hierop in door een paar simpele basisstukken te voorzien: een kroon, een zwaard, wat speelzijde…

Kinderen (6+ jaar)

 • Lego
 • Fiets – rond deze leeftijd is je kind (waarschijnlijk) de zijwieltjes en kleuterfiets al ontgroeid, en wordt het tijd voor een groter model.

speelgoed suggesties per leeftijd

Deze lijst vormt een mooie verzameling speelgoed waar je kinderen urenlang plezier aan zullen beleven, en waarschijnlijk jaren na mekaar van kunnen genieten. Vergeet niet dat speelgoed eigenlijk niet nodig is, kinderen hebben immers genoeg imaginatie en creativiteit om uit niets iets te maken. Laat ze dus maar vaak speelgoedarm zijn. Je zal zien dat ze met stokken, stenen, blaadjes, papier, kartonnen dozen enzovoort, volledige toverwerelden creëren. Heel wat van het speelgoed hierboven kan je trouwens gemakkelijk zelf maken, met wat imaginatie (en pinterest).


Deze post bevat links van Bol.com. Door hier te kopen, sponsor je Vol Leven. Hartelijk bedankt!

Over de schrijver

Laura Schuerwegen

Laura Schuerwegen

Na acht jaar in West en Centraal Afrika te vertoeven woont Laura nu in Malawi met haar man en drie kinderen. Ze schreef twee boeken over zelfzorg en een kinderboek (in het Engels, verkrijgbaar op Amazon) en blogt op Authentic Parenting.

1 bericht