Een toxinevrije keuken? Dat doe je zo!

toxinevrije keuken
Laura Schuerwegen
Geschreven door Laura Schuerwegen

Plastic en andere boosdoeners

Toxinevrij… een begrip waar internationaal al veel aandacht aan besteed wordt, maar waar we hier in de vlakke landen vaak nog niet echt bij stilstaan. Toxines zijn echter alomtegenwoordig en duiken steeds meer op als belangrijke factoren voor onze (on)gezondheid, denk maar aan de hormoonverstoorders waar onlangs in de media aandacht aan besteed werd. Vermijden wat te vermijden valt en beperken waar mogelijk!

BPA is al welbekend, maar wist je dat ook BPA-vrij plastic schadelijk is? En vaak nog ongezonder dan datgene wat we proberen te vermijden? Bij plastic is trouwens niet enkel BPA een zorg, maar ook ftalaten. Ftalaten zijn sinds 2005 verbannen in Europa, maar wel nog toegestaan op andere plaatsen, importproducten kunnen dus een probleem vormen.

Vooral wanneer plastic in aanraking komt met onze voeding is het gevaarlijk, zo heeft het immers vrij spel om in ons lichaam te komen, in onze bloedbaan, in onze hersenen. Warmte verweekt plastic en verspreidt de deeltjes over de voeding. Te vermijden dus.

Hoewel er vaak veel plastic is in onze keuken, is het toch mogelijk zonder te doen (of op zijn minst minimaliseren en ervoor te zorgen dat het niet direct in aanraking komt met onze voeding).

Maar niet alleen plastic is een boosdoener in onze keuken: ook schadelijke glazuren op potten en pannen, aluminium voedselrecipienten, anti-aanbaklagen… en denk maar aan plasticfolie en aluminiumfolie!

Ook onze kuisproducten verdienen wat aandacht, want deze komen in de keuken onvermijdelijk in aanraking met onze voeding. Het is echter volledig mogelijk om alles te reinigen met bicarbonaat, azijn en citroen (naargelang de vlekken en het oppervlak).

Ook je magnetron laat je best aan de kant staan. Deze kan immers straling lekken, zet voedingsstoffen om in kankerverwekkende stoffen en heeft een onmiskenbaar negatief effect op de voedingswaarde van je bereiding.

Vervangmaterialen:

  • roestvrij staal
  • glas (ook opgepast, want ouder glass kan loodtoxiciteit geven)
  • silicone (maar enkel met betrouwbaar label)
  • gietijzer

Plastic vervangen hoeft ook niet zo duur te zijn. Je vindt jaarlijks promoties in ketens zoals Lidl of Aldi met glazen of RVS kommen die zowel in diepvriezer als oven mogen. Ook de kringwinkel is een goede plaats om op zoek te gaan naar keukentools uit RVS. Plastic keukentools zijn immers een vrij recente uitvinding, voordien gebruikte men metaal, hout of glas.

Ook kookpannen met synthetische anti-aanbaklaag mogen de deur uit. Gietijzer is vaak je beste keuze. Onderzoek wel je merken op voorhand, want sommige merken gebruiken zware metalen in hun glazuur en dat is dan weer niet gezond. Le Creuset is alvast een merk dat goed uit de testen komt, maar niet zo economisch. Met een beetje geluk kan je echter wel al een gietijzeren kookpot vinden op tweedehandssites zoals Kapaza of tweedehands.be. Of een leuk idee voor op je kerstlijstje. Zo’n gietijzeren pot gaat immers meerdere levens mee, dus wel de investering waard.

Bakpannen en kookpotten in RVS zijn zowat overal verkrijgbaar en ook een goede keuze.

Bak je graag? Dan zijn keramiek bakpannen en taartvormen een beteren keuze dan varianten in teflon of aluminium. Aluminium is trouwens zeker te mijden, wegens het aluminium wat in je voeding lekt tijdens bereidingen. Ook weer toxisch.

Besteed ook wat aandacht aan de verpakking waarin je je voeding koopt, want ook hier kan transfer van plastic optreden. Zelf gaan plukken of kopen op de boerderij is de beste optie, maar waar dat niet kan, koop dan in papier of karton verpakking of neem zelf stoffen/papieren zakjes mee. Ook voedsel in blik bevat vaak schadelijke stoffen dus zo veel mogelijk vers is nog steeds je beste keuze.

Opgepast met greenwashing!

Met de grotere bewustwording omtrent toxines in onze keuken, zijn alvast heel wat merken op de groene golf gesprongen. Nieuwe materialen met de belofte ecologisch te zijn, poppen op in de markt. Echter, niet alle ecologische materialen zijn ook gezond. Bovendien zijn heel wat van die nieuwe materialen en composieten onvoldoende onderzocht, zeker op lange termijn. Het verleden heeft ook al meermaals uitgewezen dat nieuwe materialen die aangeprezen worden als hét keukenmateriaal bij uitstek, vaak al eens negatieve effecten kan hebben op onze gezondheid. Eerst goed opzoeken dus, alvorens je zuurverdiende centjes uitgeeft.

 

Meer lezen:

Over de schrijver

Laura Schuerwegen

Laura Schuerwegen

Na acht jaar in West en Centraal Afrika te vertoeven woont Laura nu in Malawi met haar man en drie kinderen. Ze schreef twee boeken over zelfzorg en een kinderboek (in het Engels, verkrijgbaar op Amazon) en blogt op Authentic Parenting.

4 Berichten