Eerste hulp bij… pesten

Eerste hulp bij... pesten
Valerie Nuytten
Geschreven door Valerie Nuytten

Nog steeds brandend actueel. Of het nu gaat om klassiek pesten of cyberpesten: pesten is een probleem. En als het je eigen kind overkomt, is dat vreselijk. Ook als hij of zij zelf de pester is.  Je wil dat het stopt voor je kind, voor anderen, voor de hele groep. Je voelt je machteloos omdat je je kind misschien niet kan helpen. Vandaar dit artikeltje. Voor m’n vriendin, wiens zoontje op school gepest wordt.  Het maakt me ook verdrietig… Een eerste hulp bij pesten.

Pesten

Waar er gepest wordt, is het net als een zieke boom:

De bladeren van zo’n boom hangen er half verdord bij. Tegenover de andere bomen in het bos ziet deze boom er dor en doods uit. Vogels gaan liever in gezonde bomen zitten, want die krioelen van het leven. Daar vinden ze voedsel.”

(Uit “De survivalKID Pesten)

Pesten is voor een hele groep kinderen, ouders en leerkrachten niet fijn. Voor diegene die gepest wordt is het dat al zeker helemaal niet. Meestal weet hij/zij niet wat te doen. Ook omstaanders weten het niet.  En ook de pester blijft maar voortdoen omdat zij/hij dat rolletje gewoon is en misschien wil zij/hij er zelf wel mee ophouden.  Maar hoe?

Angst is hier de grote heerser.

Wat is pesten?

Soms hoor je wel eens: “Dat is helemaal geen pesten, dat is maar wat plagen”. Inderdaad, als er maar wat geplaagd wordt, is er weinig aan de hand. Het kan meestal nog grappig gevonden worden. Dat is nu het verschil met pesten: het is niet bedoeld om pijn te doen of verdrietig te worden.

Pesten is iets dat opzettelijk gebeurt.

Voorbeelden:

 • Verwijten naar het hoofd geslingerd krijgen
 • Uitgescholden worden
 • Trappen of slagen krijgen
 • Uitgesloten worden uit groepjes
 • Altijd als laatste worden gekozen bij spelletjes

Diegene die gepest wordt, voelt zich vaak verdrietig en bang en weet niet hoe het op te lossen. Pesterijen hebben een verwoestend effect.  Dit kan er gebeuren met het slachtoffer:

 • Voelt zich eenzaamEerste hulp bij... pesten
 • Voelt zich onzeker, vindt het moeilijk om vrienden te maken en te vertrouwen
 • Heeft angsten, is bang voor pesters, krijgt faalangsten, is bang om naar school te gaan, durft niet op grote, open plaatsen te komen
 • Wordt depressief
 • Krijgt stress, kan niet meer goed slapen
 • Kan niet meer goed eten of eet te veel
 • Schoolresultaten gaan achteruit
 • Trekt zich terug, gaat afleiding zoeken door boeken te lezen, gamen, …

Dit lijstje is duidelijk.  Pesten heeft echt wel gevolgen en is echt erg.

Omstaanders weten niet altijd wat te doen met de pester en/of beseffen de gevolgen niet:

 • Zij lachen mee.
  Soms omdat ze het zelf grappig vinden (en dan kan het zijn dat ze zelf thuis horen bij de pesters).
  Soms om zelf buiten schot te blijven (omdat ze zelf bang zijn, omdat ze denken dat ze de enige zijn die het niet oké vinden, ..).
 • Zij doen niets.
  Ze proberen ook niets om het pesten te doen op te houden.

En eigenlijk wil iedereen dat het ophoudt.

 

Wat kan men doen?

Voor diegene die gepest wordt, is er de volgende duidelijke boodschap:

Het is niet jouw schuld

 

Voor slachtoffers,  omstaanders, ouders, leerkrachten, opvoeders én pesters zijn er twee duidelijke boodschappen:

1.  Praat erover

De campagneslogan “Kies kleur tegen pesten” is niet voor niets “Horen, zien en … spreken”.  Al is dit niet altijd gemakkelijk. Niet elk kind kan verwoorden wat het eigenlijk verlangt.  Ouders, leerkachten en opvoeders dienen alert te zijn en zijn mee verantwoordelijk.

Voor zowel de slachtoffers, de pesters, de omstaanders, de ouders, de leerkrachten en opvoeders kan in gedachten worden gehouden dat:

Als je ooit getwijfeld hebt aan je eigen moed om erover te praten, weet dan dat jij vandaag de moedigste zal zijn. Jouw moed kan bergen verzetten en maatschappijen veranderen.

2. Laat het ophouden

Door kinderen bewust te maken van hun eigen rol en invloed in de groep, door hen te wijzen op het belang van de sfeer, verhoog je hun betrokkenheid.
Toon het hen. Creëer veiligheid, vertrouwen en verbondenheid.

Werken aan het voorkomen, inperken, stoppen van het pestprobleem is meewerken aan een betere wereld.  Zodat iedereen zich als een vis in het water kan voelen.
Inspiratie uit: De SurvialKID Pesten. Een boekje geschreven voor kinderen die met pesten te maken hebben. Het staat boordevol tips en herkenning.

Nog meer boeken en websites:
Sara en haar gevederde vriend (ook een aanrader)

digitaalpesten.nl
kieskleurtegenpesten.be
pesten.net

Pest- of cyberpestprobleem bespreken of melden:
awel.be
kinderrechten.be
kindertelefoon.nl

Over de schrijver

Valerie Nuytten

Valerie Nuytten

Valerie heeft drie kinderen met haar partner en samen beleven ze avonturen in voeding, natuur en het leven op zich. Ze geeft thuisonderwijs, heeft een hart voor gezonde voeding en wildpluk, ontdekte de liefdevolle kracht van in vrijheid zwanger zijn en bevallen, houdt van eenvoud, borstvoeding, luierloze baby's, buitenslapen, op blote voeten lopen, voedselbossen, permacultuur, reizen,... Ze heeft een eigen website Natuurlijk Rauw Leven, waar ze mensen wil inspireren om gezonder te gaan leven en meer energie te krijgen.