Bronwater: lekker en gratis water

gratis water
Valerie Nuytten
Geschreven door Valerie Nuytten

Het hoeft maar eens realiteit te worden om geen water meer te mogen drinken tijdens hittegolven en je je terwijl afvraagt of het wel ok is om dat beetje urine door te spoelen met die grote plens water. Wat doe je dan? En wat met de stijgende waterprijzen?

Speciaal voor mensen die jammeren omdat ze met een bestofte auto moeten rondrijden, omdat het gazon niet fris groen blijft of omdat de geraniums het hoofd laten hangen door de droogte en het sproei-/wasverbod (Bieke Purnelle)

Verbod

Sinds Schauvliege een sproei- en wasverbod heeft uitgevaardigd, is de vraag naar regen nog nooit zo hoog geweest. In de toekomst zal de prijs voor het water economischerwijs dan stijgen. Zelfs al lijkt het je absurd dat we überhaupt al moeten betalen voor (drink)water, het is ook absurd dat wij ons drinkwater bevuilen met onze ontlasting en wc-papier, waardoor zuiveringsinstallaties nodig zijn (aha, hoor ik daar het idee opperen van een composttoilet?).  Hoe kan je aan deze problematiek van stijgende prijzen ontkomen? Zuiniger omspringen met het water getuigt van gezond verstand, dat is al één ding, en als je het water gratis en voor niets en zonder bevuiling uit de natuur kan halen: dát is pas een andere zaak.

Zuiniger

Dat we zuiniger en bewuster met water moeten omgaan, is een feit. Tips kan je al googelend wel gemakkelijk vinden. Enkele besparingstips:

En de tip die je (nog) niet tegenkomt:

  • Neem lege waterflessen en vul ze aan een waterbron! Gratis water!

Waterbronnen = gratis water

Al jaren vind ik het zalig om water van bronnetjes te drinken. We vonden het normaal om dat bijvoorbeeld in Zwitserland en Portugal te doen, maar weten pas sinds vorig jaar dat er, buiten de Ardennen, ook volop bronnetjes bestaan in Vlaanderen.  En dat water is… gratis!

Tenminste, als je er op wandel- of fietsafstand vandaan woont (anders ben je je geld kwijt aan benzine).

gratis water

Mijn ervaringen

Een van de fijnste waterbronnen die ik ben tegengekomen in Vlaanderen, is de zoetwaterbron in Heverlee, de Minnebron. Ze ligt in het bos en is ook een gezellige ontmoetingsplaats.

Het water daar is verfrissend, drinkbaar en verrassend lekker! Er zijn zo van die dingen die je liever eerder had geweten, de Minnebron is er één van.

Ik ben zo iemand die (glazen) waterflessen vult met dat kostbare water (de ironie) en dan cadeau geeft als ik langsga bij familie of vrienden.

Het is jammer dat het niet overal aan te raden is om van die bronnetjes te drinken. Sommige liggen aan een openbare weg of landbouwgebied (glyfosaat indachtig).

Waar kan je waterbronnen in jouw buurt vinden?

Klik op de volgende links voor:

Naast waterbronnen heb je ook watertappunten. Waterleidingbedrijven willen hiermee het gebruik van gewoon leidingwater promoten in plaats van voorverpakt bron- of mineraalwater uit flessen.

Klik op de volgende links voor:

Laat gerust hieronder een bericht achter als je een waterbron hebt bezocht met heerlijk drinkbaar water (omdat niets fijner is om daarvan te drinken en zo kan iedereen meegenieten)!

Gerelateerd

Water besparen doe je zo: 10 tips om je op weg te helpen

Je toxinelast verminderen doe je zo!

 

Over de schrijver

Valerie Nuytten

Valerie Nuytten

Valerie heeft drie kinderen met haar partner en samen beleven ze avonturen in voeding, natuur en het leven op zich. Ze geeft thuisonderwijs, heeft een hart voor gezonde voeding en wildpluk, ontdekte de liefdevolle kracht van in vrijheid zwanger zijn en bevallen, houdt van eenvoud, borstvoeding, luierloze baby's, buitenslapen, op blote voeten lopen, voedselbossen, permacultuur, reizen,... Ze heeft een eigen website Natuurlijk Rauw Leven, waar ze mensen wil inspireren om gezonder te gaan leven en meer energie te krijgen.