Hangborsten – mythen en misverstanden

hangborsten
Laura Schuerwegen
Geschreven door Laura Schuerwegen

Heb jij hangborsten? Misschien heb je wel al eens de potloodtest gedaan en was deze negatief. Wat nu?


Over onze borsten bestaan heel wat misverstanden. Borsten zijn in onze cultuur haast verheven tot een mythisch iets. Losgekoppeld van hun natuurlijke functie en gereduceerd tot lustobjecten. Veel eerlijkheid en waarheid is er niet omtrent onze borsten. Integendeel. Ganse industrieën zitten er achter om ze ten alle tijden zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Voel je helemaal top vrouw, draag oncomfortabel ondergoedstuk X of Y!

Zeker na een zwangerschap en/of borstvoeding hoor je vrouwen wel eens verzuchten dat hun borsten gaan hangen zijn.

Potloodtest

De potloodtest is zo eentje die dan aangehaald wordt. Een simpel testje dat zou nagaan of je hangborsten hebt of niet. Het komt er op neer en potlood onder de borst te leggen, dan de borst in de natuurlijke positie te laten en rechtop te staan/zitten. Valt het potlood eruit, dan zijn je borsten nog fris en monter, blijft het steken, dan heb je ‘hangborsten’.

Allemaal goed en wel, ware het niet dat de potloodtest geen rekening houdt met borstvorm, borstgrootte en houding. Alledrie factoren die de mate waarin de huid van de borst tegen de huid van de ribbenkast plakt (want dat is wat de potloodtest dus meet) gaan beïnvloeden.

Borstvormhangborsten

Niet iedereen heeft de ‘ideale’ borstvorm. Ik zeg ideaal met wat cynisme, want wat ideaal is in het westen – een ronde, voorwaarts gerichte boezem – is dat niet bijvoorbeeldd voor borstvoeding of in andere culturen. Even terzijde, bij borstvoeding zijn conische of tubereuze borsten, zijwaarts gericht ‘ideaal’. Maar in het Westen gaat het duidelijk niet over borstvoeding.

hangborsten

De voorkeur voor die ronde borstvorm in het Westen (zoals in de grafiek aangeduid met ‘perfect breast shape – zucht) is eigenlijk ook maar recentelijk. Rond 1950 werd de conische borst geprefereerd, men droeg zelfs speciale bh’s (the bullet bra – foto links) om die specifieke vorm te verkrijgen. In de sixties (foto rechts) was dan weer de natuurlijke borst mode. Iets wat duidelijk te zien is in de BH-mode van die tijd.

bullet bra

sixties no bra

In heel wat culturen is de borst helemaal geen seksueel aantrekkelijk gegeven – of toch zeker niet an sich. Zo was er bijvoorbeeld een stam in DR Congo waarbij het meest opwindende aan het vrouwenlichaam de nierstreek was, dit was dan ook het enige lichaamsdeel wat bij een vrouw bedekt werd, wat ten zeerste tot de verbeelding sprak.

Naargelang de vorm van je borst gaat die meer of minder gaan doorhangen met de jaren. Een conische, peervormige of tubereuze borst heeft immers een zwaartepunt wat verder van de borstkast ligt dan een ronde borst. Doorhangen bij deze borstvormen is een natuurlijk gevolg van de zwaartekracht.

Borstgrootte

Ook de grootte van de borst wordt niet in acht genomen in de potloodtest. Grotere borsten in bovenvermelde vormen zullen al van jongsaf de neiging hebben om lichtelijk te hangen (volgens de potloodtest dan toch); met andere woorden: het vel van de onderkant van de borst raakt het vel van de borstkast. Dat is ook een normaal verschijnsel gezien de wetten van de fysica.

Natuurlijke evolutie

Doorheen het leven van een vrouw ondergaan borsten een evolutie, onderhevig aan de fluctuerende hormonenspiegel. Tijdens een zwangerschap zetten de borsten uit (en dit ongeacht of de moeder borstvoeding zal geven), ook tijdens de menopause ondergaan de borsten veranderingen.

Volgens heel wat artsen is de borst pas volledig ontwikkeld eens zij leven heeft geschonken en borstvoeding gegeven. (Weer zeer symptomatisch voor onze cultuur dat wij premature borsten aanbidden). Waar de potloodtest dus al ‘hangborsten’ aangeeft, is dus een normaal mature borst.

Tijdens de menopause verminderd het klierweefsel in de borsten en wordt het bindweefsel minder elastisch, dit veroorzaakt een verdere verzakking en de typische gerimpelde huid die men associeert met dames op leeftijd.

Hangborsten voorkomen (en genezen)

Hangborsten bestaan dus wel degelijk, maar niet in de zin van de potloodtest. Zoals hierboven vermeld is het wat lager gaan hangen van de borst op zich geen probleem, het is een natuurlijk verschijnsel. Hangborsten hebben niet zozeer te maken met de huid van de borst die wel of niet de huid van de thorax raakt, maar met de richting van de tepel. Zelfs bij een natuurlijk verzakte borst wijst de tepel nog steeds voorwaarts (of zijwaarts, bij zijwaartse borsten). Men spreekt eigenlijk enkel van hangborsten wanneer de tepel naar onderen of zelfs naar de buik wijst. Hierbij is het huidweefsel bovenaan de borst zo verslapt dat het geen steun meer biedt en de tepel dus verzakt.

hangborsten

Bovenstaande tekening komt van een plastische chirurgie kliniek. Het was de enige duidelijke tekening die ik vond, dus even geen acht slaan op de gebruikte terminologie. Die plastisch chirurgen doen ons graag denken dat we niet normaal zijn, dat brengt geld in het laatje. Ik haalde de tekening op omdat casus D eigenlijk de enige ‘abnormale’ borstpresentatie is, en dus de enige presentatie waar ware ‘hangborsten’ voorkomen.

Maar alles is niet verloren. Er is meestal ook wel wat te doen aan dit fenomeen.

Belang van een correcte houding

 illustrations emphasing the importance of chest musculature Credit: Wellcome Library, London. Wellcome Images images@wellcome.ac.uk http://wellcomeimages.org

illustrations emphasing the importance of chest musculature
Credit: Wellcome Library, London. Wellcome Images
images@wellcome.ac.uk
http://wellcomeimages.org

Je houding is net zo belangrijk bij het voorkomen van ware hangborsten als je genetica. Heel wat westerlingen lijden aan ‘forward head’ door veelvoudig computeren en verkeerde houding (hoofd is uit de alignatie van je lichaam, en hangt naar voren).  Hierdoor verslappen de spieren vooraan de torso en staat er een constante stress op de spieren achteraan de torso en nek. Ook de borstspieren lijden hieronder en verslappen, waardoor borsten effectief kunnen gaan hangen. (Lees meer over je houding en de invloed op je bekkenbodemspieren)

Ook een actieve levensstijl, waardoor de spieren gestimuleerd worden, is een belangrijke factor in het tegengaan van hangborsten.

De juiste BH?

We hadden het er al eerder over op Vol Leven, het dragen van een bh verslapt de huid en vangt de functies op die normaal vervuld worden door huid en spierweefsel. Het veroorzaakt dus de schade die je ermee wil opvangen!

Door een correcte houding en actieve levensstijl kunnen we zwaar hangende borsten voorkomen. Echter, slapper worden en verzakken van het weefsel horen gewoon bij het leven en dienen ook niet gezien te worden als onaantrekkelijk of te vermijden. Een mature borst, zelfs al hangt ze wat lager dan die van een tienermeisje, is zeker nog mooi en vrouwelijk. Laat ons afstappen van die angst voor het ouder worden – en bijhorende tekenen – en gewoon genieten van het vrouw zijn!

Verder lezen?

 

 

Over de schrijver

Laura Schuerwegen

Laura Schuerwegen

Na acht jaar in West en Centraal Afrika te vertoeven woont Laura nu in Malawi met haar man en drie kinderen. Ze schreef twee boeken over zelfzorg en een kinderboek (in het Engels, verkrijgbaar op Amazon) en blogt op Authentic Parenting.

3 Berichten

  • Mijn ervaring is dat mannen er minder een probleem van maken dan vrouwen, en dat veel mannen natuurlijke, hangende borsten juist aantrekkelijk vinden. Dus: al voldoe je niet aan het “ideaal”, wees trots op je lijf en op je borsten.

  • Ja bij mij op school word konstand meisjes mee uitgelachen
    Zowel door jongens als door meisjes
    Echt niet leuk

  • Fijn om hier eens een realistischer kijk op het ‘probleem’ te lezen… hangende borsten zijn niet abnormaal, maar natuurlijk, en nog altijd mooier en vrouwelijker dan de opgepompte vormen die zoveel bladen ons voorschotelen.