Het belang van de ‘waarom fase’

Valerie Nuytten
Geschreven door Valerie Nuytten

Je kent het misschien: de eindeloze ‘waarom’ vragen van kinderen.   Als volwassene doen we het vaak minder.  Waarom is het beter om ‘waarom’ vragen te blijven stellen?

Waarom…?

Openstaan

Vragen stellen is voor sommige kinderen of volwassenen als eten en drinken: het stilt hun honger naar kennis.

Het is dé manier om als mens vooruit te blijven gaan. Elk antwoord werpt weer nieuwe vragen op en dat maakt het interessant.

Kinderen vragen zich nog oprecht af waarom er seizoenen zijn, waarom de bananen krom zijn, waarom het ’s nachts donker wordt, enzovoort…  Zij staan nog zo open, onbevangen en zijn niet beïnvloed door vele beweringen van andere mensen.  Ze zijn écht nieuwsgierig naar je antwoord.

Het leven zit oneindig vol mysteriëen. We weten niet alles, anderzijds:
“De informatie is er, je moet alleen goed kijken.”, zegt ErvWaarom de 'waarom fase' moet blijvenin Laszlo, schrijver van vele kosmos boeken.
Nog een tip van hem:

Blijf je verwonderd voelen als een kind die doorheen de wereld wandelt

Als je even stilstaat, openblijft en filosofeert zonder het idee te hebben het antwoord te kennen, kom je juist nieuwe inzichten tegen.
Einstein was bijvoorbeeld geen natuurkundige. Hij stelde daardoor de juiste vragen.  Hij werd niet belemmerd door vastgeroeste overtuigingen en leerstellingen, die we als mens vaak schijnen te hebben.

De buitenwereld

Soms ontbreekt het ons aan moed om vragen te stellen.
Vaak willen we aan de verwachtingen van de buitenwereld voldoen… We houden onze mond, passen ons aan en cijferen ons soms zelfs weg.

Tijdens mijn studietijd had ik vele vragen, maar durfde ze niet te stellen. Angst om me een mislukkeling te voelen, angst om ervoor uit te komen dat ik het moeilijk vond of niet begreep.
Tegenwoordig kom ik al meer af met mijn ‘domme’ vragen.  Ik leer ontzettend veel bij sinds ik het doe. 

Menselijk en oprecht

Wat als iemand jou iets vraagt en je moet het antwoord schuldig blijven? Hoe menselijk is het als iemand je vertelt dat die het niet weet, zelfs al is zij een deskundige? Je krijgt misschien nog meer respect voor haar omdat ze zo open is. Je krijgt nog meer vertrouwen in haar omdat je dan weet dat ze je geen blaasjes wijsmaakt.

Het vergt moed om te laten zien dat je het niet weet, dat je twijfelt.

Hoe fijn is het als jij, je kind of iemand anders vragen durft te stellen en eerlijk kan zijn?

Door nieuwe inzichten, ontdekkingen en eigen zoektochten kan je groeien.

Samen elkaar vragen stellen,  elkaar bevragen en doorvragen:

Het maakt jezelf als mens oprechter… zoals we zijn bedoeld.

 

Over de schrijver

Valerie Nuytten

Valerie Nuytten

Valerie heeft drie kinderen met haar partner en samen beleven ze avonturen in voeding, natuur en het leven op zich. Ze geeft thuisonderwijs, heeft een hart voor gezonde voeding en wildpluk, ontdekte de liefdevolle kracht van in vrijheid zwanger zijn en bevallen, houdt van eenvoud, borstvoeding, luierloze baby's, buitenslapen, op blote voeten lopen, voedselbossen, permacultuur, reizen,... Ze heeft een eigen website Natuurlijk Rauw Leven, waar ze mensen wil inspireren om gezonder te gaan leven en meer energie te krijgen.