Hidrodoe

Enkele weken geleden deden wij tijdens onze lessen thuisonderwijs het thema ‘water’ en om dit af te sluiten gingen we op uitstap naar Hidrodoe in Herentals.

Hidrodoe is een groot ontdekkingscentrum dat gaat over water. Er zijn meer dan 120 activiteiten die je kan uitvoeren, zowel binnen als buiten.

Zo kan je er kijken wat er gebeurt met water als het vriest, je het opwarmt, hoeveel druk er nodig is om een waterstofraket af te schieten, … Je kan er ook spelletjes spelen. Wat denk je van een partijtje watervoetbal? Je ontdekt er ook op welke plaatsen veel drinkwater is en waar weinig of hoeveel water er gebruikt wordt om bepaalde dingen te maken. Of wil je liever ontdekken hoe het zit met stroming? Je komt het allemaal te weten in Hidrodoe.

De meeste proefjes zijn geschikt voor kinderen van (naar mijn mening) ongeveer 6 jaar. De hele wetenschappelijke uitleg erbij is voor hen dan weer te moeilijk maar die kan je helemaal zelf aanpassen op maat van je kind natuurlijk. Heb je oudere kinderen, wel dan komen die zeker ook aan hun trekken. Je kan samen met hen de volledige geschiedenis over water ontdekken.

Als je klaar bent met ontdekken, is er nog het Hidrodoe-café waar je voor 1,50 euro een leuke blauwe beker koopt die je onbeperkt kan vullen met… hoe kan het ook anders… plat en/of bruiswater. Drink je liever iets anders of nuttig je liever een hapje, dan kan dat daar zeker ook. Eigen drank is niet toegestaan maar een eigen lunchpakket mag wel.

Wat ik persoonlijk heel leuk vind bij Hidrodoe is dat je online zelf lesmappen kan afdrukken. Deze kan je dan meenemen waardoor het echt een educatieve uitstap wordt. De lesmappen staan onderverdeeld voor basisonderwijs, secundair onderwijs en bijzonder onderwijs. Ideaal dus voor onder andere thuisonderwijzers.

Mijn persoonlijke ervaring is dat Hidrodoe echt een hele leuke en leerrijke uitstap is. Mijn oudste twee kinderen (5 en 6) kunnen er echt uren spelen met de sluizen, bootjes en zeepbellen maar ook de andere proefjes vallen bij hen in de smaak, hoewel sommige nog wat moeilijk zijn voor hen. Wij maken er een gewoonte van om eens per jaar te gaan. Je ziet ze elk jaar bijleren en groeien. Het is dan ook elk jaar opnieuw een groot succes.

Wat deze uitstap je zal kosten?

  • 7,50 euro per volwassenen
  • 3,50 euro per kind (tussen 3 en 12 jaar)

Een hele dag ben je niet weg als je naar Hidrodoe gaat, maar het is zeker de moeite om eens gedaan te hebben. Zoek je dus een korte, interactieve maar toch ook leerrijke uitstap dan is Hidrodoe zeker eentje om op je ‘to do’-lijstje te zetten.

Voor meer informatie kan je een kijkje nemen op www.hidrodoe.be

Over de schrijver

volleven admin

volleven admin

Volleven publiceert ook artikels van gastschrijvers, was jij er graag bij? Email dan naar welkom@volleven.be