Hoe kies ik goede schoenen uit

schoenen kopen
Nina Gold
Geschreven door Nina Gold

Dat blootsvoets lopen het meest ideale is voor de voeten weet en aanvaardt bijna iedereen tegenwoordig. Maar van ‘s ochtends tot ‘s avonds, 7/7 op blote voeten lopen doet bijna niemand hier in het westen. Zijnde het door vrees voor scherp afval, het niet durven door de sociale druk of simpelweg omdat het niet altijd en overal mag.

Maar bestaat er een voet vriendelijkere alternatief dan conventionele, stijve schoenen kopen? Gelukkig wel!

Hieronder heb ik een lijstje met tips voor bij het kopen van schoenen samengesteld. Deze tips kan je zowel voor jezelf gebruiken als voor je kroost. Vooral voor de nog ontwikkelende voetjes is dit van enorm belang.

Ik heb daarnaast ook nog een aantal voet vriendelijke merken vermeld. Misschien vind je die interessant.

Waar let ik best op bij het kopen van schoenen:

 • Licht
  Zware schoenen belemmeren het stappen.
 • Ademend materiaal
  Laat de voeten ademen en verhindert op die manier het opstapelen van bacteriën. Zelfs bewerkt leder blijft ademend maar onbewerkt is zelfs beter.
 • Volledig flexibel
  Je wilt het voetje, vooral tijdens de groei, op geen enkele manier belemmeren. De voet moet in de schoen dezelfde bewegingen kunnen maken die hij zonder schoen kan maken.
  Flexibele, rubberen zolen zijn bijvoorbeeld ideaal. Een goede manier om dit te testen is het schoentje in een bolletje proberen te draaien. ( zie foto )
 • Wijd genoeg
  De tenen moeten volledig vrij zijn binnen de schoen en plaats in overvloed hebben om naar wens te bewegen.

Waar koop ik goede schoeisel?

Hier is het lijstje met merken die schoenen maken die zo dicht mogelijk bij het blootsvoets lopen aansluiten:

1. Vibobarefoot

Een merk van Terra Plana die overtuigd is dat het voet op zich genoeg is en dat goeie schoeisel voeten hun ding moet laten doen.
Ze maken schoenen in alle maten te beginnen bij EU 25 en hebben vooral een wijd aanbod aan loopschoenen.

2. Plae

Vegan kinderschoenen merk die deze levensfilosofie met voetvriendelijkheid tracht te combineren.

3. Bobux

De Step-ups en de I-Walks zijn schoenen voor de aller kleinsten die het blootsvoets lopen zo accuraat mogelijk trachten na te botsen.

4. Clarcks

Niet al hun schoenen zijn voet vriendelijk maar voor de kleine maatjes hebben ze vaak flexibele, brede leder schoentjes die super zijn.

Vind je geen van die merken in je buurt en kan je niet online bestellen? Kijk dan bij schoenen winkels in je buurt. Ikzelf heb geen succes gehad in de reguliere winkels maar jou ervaring kan verschillen. Als je echt niets vindt koop dan All Stars van Converse: de zolen zijn vrij flexibel, ze zijn meestal samengesteld uit slechts een laag stof dus vrij ademend en ze zijn vrij licht. Lijkt mij een van de betere alternatieven..

Alvast veel succes in je zoektocht!

Ken je nog voet vriendelijke merken? Deel ze hieronder gerust mee met ons!

Over de schrijver

Nina Gold

Nina Gold

Samen met haar partner, Diederiek, en hun twee dochters, Jade en June, is Nina continu op zoek naar mening, avonturen en wijsheid. Ze is bewust thuisblijfmama en droomt van verre landen en een huis vol kindjes. Haar ultieme doel is om te blijven groeien als mama, vrouw en mens en om zo een positieve invloed te zijn in haar gezin en bijgevolg de wereld.