Hypnobirthing: rustig en comfortabel bevallen

Hypnobirthing
Geschreven door Anke Verhulst

Hoe kan je rustig en in vol vertrouwen bevallen? Hypnobirthing kan je helpen je lichaam daarin te volgen en de kracht te vinden. 

Dat ik natuurlijk wou bevallen heb ik altijd geweten. Het beeld dat ik van geboorte had, was echter schreeuwen, persen en pijn. Kortom, zoals je op televisie ziet. Via hypnobirthing kwam ik te weten dat het niet zo hoeft te zijn. Geboorte is namelijk een natuurlijk en normaal proces in een gezond vrouwenlichaam. Dat heb ik zelf mogen ervaren bij de geboortes van mijn twee kinderen. Ik zou het meteen opnieuw doen.  Hypnobirthing maakt krachtig.  Een overzicht.

Hypnose? Zelf-hypnose!

De hypno in hypnobirthing staat voor zelfhypnose. Zelfhypnose brengt je in een bewustzijn waar je dagelijks onbewust in en uit gaat.  Bijvoorbeeld bij dagdromen, autorijden en het lezen van een boek. Je bent geconcentreerd en toch is je lichaam ontspannen.

Zelfhypnose kan je op twee manieren inzetten:

  • Bij het transformeren van angstige, negatieve naar positieve geboorteverwachtingen.
  • Om eenvoudige, maar krachtige technieken te leren die ervoor zorgen dat je emotioneel en fysiek ontspannen kan blijven gedurende de arbeid.

Hypnobirthing: waarom zou je?

Het doel is je voorbereiden en te focussen op een comfortabele en positieve geboorte-ervaring. Eén waar je op kan terugkijken met een goed gevoel.

Ontspannen bevalt beter

Door hypnobirthing krijg je inzicht in:

  • hoe je lichaam werkt
  • hoe je je hormonen kan ondersteunen
  • welke rol jouw baby heeft in dit proces

Het lichaam is perfect in staat om comfortabel te baren. De ideale omgeving om te bevallen is eentje waarin jij je goed voelt, vol vertrouwen en helemaal veilig.

Het lichaam is perfect in staat om comfortabel te baren.

Door ontspanningsoefeningen en ademhalingstechnieken te gebruiken tijdens de zwangerschap en de geboorte, leer je met jouw lichaam mee te werken.

Positieve effecten:

  • De geboorte verloopt vaak vlot, rustig en comfortabel voor mama en baby
  • Minder medisch ingrijpen
  • Baby’s zijn vaak alert en drinken goed aan de borst
  • Als mama voel je jezelf fit en krachtig

Loslaten van angsten

Als je vasthoudt aan angst en twijfel verstoor je het natuurlijke geboorteproces. Je voelt je niet veilig, je vertrouwt het niet: jouw lichaam reageert alsof het in gevaar is en gaat in “vechten-vluchten-bevriezen”.  Stresshormonen nemen de overhand. Je geest kent immers geen verschil tussen werkelijk gevaar (bijvoorbeeld levensgevaar) of eentje dat is ingebeeld. Stresshormonen zorgen ervoor dat je bloed naar armen en benen gaat en weg van de baarmoeder en de baby. De zuurstoftoevoer en de voeding naar je baarmoeder verminderen. Dit veroorzaakt pijn. Daarom is het van uiterst belang om al tijdens de zwangerschap (en liefst nog ervoor) angsten en twijfels los te laten.

Samen

Ook je partner hoort erbij. Al tijdens de zwangerschap kan je met je partner bespreken wat je wensen zijn en hoe hij of zij de geboorte kan ondersteunen. Je krijgt veel handvaten om je voor te bereiden op een voorspoedige geboorte, samen met je partner en je baby. Zo maak je samen een mooie start als gezin.

Doen!

Hypnobirthing zet je in de beste startpositie om je ideale geboorte-ervaring te bereiken. Zelfs als je geboorteproces een andere richting uitgaat, heb je alle vaardigheden om rustig en comfortabel de juiste beslissing voor jezelf en je baby te nemen.

Waar kan je een hypnobirthing cursus volgen?*

 

Gerelateerd

De bevalling: de zorgverlener weet het beter?

Dragen en BZC helpen je dochter vlotter bevallen

 

Over de schrijver

Anke Verhulst