Iedereen de boer op: de zelfpluktuin

zelfpluktuin
Laura Schuerwegen
Geschreven door Laura Schuerwegen

Vorig jaar sloten we ons aan bij een zelfpluktuin. Toen we terugkwamen naar België, na acht jaar in Afrika, zat ik enorm in met onze groentevoorziening. Als paleo gezin eten wij heel veel groenten en hechten we belang aan waar die vandaan komen en hoe ze gekweekt worden. In Afrika gaven we zoveel mogelijk de voorkeur aan wilde groenten en fruit, en dat is daar natuurlijk rijkelijk voorhanden. Hier in België is dat niet zo.

Biogroenten en -fruit in supermarkten zijn vaak zo overdreven duur dat onze familie het gewoon niet kan betalen – met de hoeveelheid die we ervan consumeren met een gezin van vijf.

Ik had al allerhande biologische groente-initiatieven opgezocht in mijn regio, maar iets bio en bereikbaar was er niet. Dus besloten we ons toch aan te sluiten bij een iets verder initiatief: De Molik in Ruddervoorde. Goed plannen en dan één keer per week daarheen rijden, dan halen we – gezien de goedkopere groenten – de reis er wel terug uit.

zelfpluktuin

zelfpluktuin

De Molik is een CSA – dat staat voor Community Supported Agriculture – wat ervoor zorgt dat we er veel meer uithalen dan initieel gedacht. Elke week het land op, in weer en wind, en in de winter soms zelfs in de donker, met een zaklamp. Het doet ons goed als familie en de kinderen zijn elke keer uitgewaaid.

Ook worden er samenwerkdagen georganiseerd, waar de kinderen zeker welkom zijn en er in groep een spade gestoken wordt, een serre opgezet, een waterpunt gebouwd… Elke keer veel plezier en een echt gemeenschapsgevoel. Nog zoiets waar er hier in België veel te weinig van is.

En de details?

We betalen als gezin van 5 ongeveer 15 euro per week. Op de barre wintermaanden na konden we echt meer dan genoeg plukken om een hele week van te eten, en vaak nog een beetje van in te vriezen ook. 15 euro voor groenten is voor onze familie best wel oké, vooral gezien alles biologisch is. Fruit was er dit jaar nog niet, maar zijn ze volop aan het planten, dus dan wordt het nog voordeliger.

Is er een zelfpluktuin in je buurt? Of heb jij een andere manier om (biologische) groentjes zeker te stellen? Laat het ons zeker weten in een berichtje.

Interessante links

http://www.csa-netwerk.be/csa-be

Gerelateerd

Gezond maar toch goedkoop: 9 tips

Je toxinelast verminderen doe je zo!

 

Over de schrijver

Laura Schuerwegen

Laura Schuerwegen

Na acht jaar in West en Centraal Afrika te vertoeven woont Laura nu in Malawi met haar man en drie kinderen. Ze schreef twee boeken over zelfzorg en een kinderboek (in het Engels, verkrijgbaar op Amazon) en blogt op Authentic Parenting.

2 Berichten