Ik ga op reis en ik neem mee…

op reis
Laura Schuerwegen
Geschreven door Laura Schuerwegen
Over de jaren heb ik heel wat gevlogen en ben veel verhuisd… Ondertussen met een troep van vijf.  Valiezen pakken is iets wat natuurlijk komt, snel gaat en waar ik amper bij moet nadenken. Maar dat is niet voor iedereen zo.

Ik herinner me mijn schoonzusje die voor een week naar Spanje ging met Ryanair en radeloos naar haar twee overvolle, uitpuilende en veel te zware valiezen stond te kijken. Een beetje Feng Shui erin en ik bracht het snel in orde. Veel mensen kampen met het ‘wat neem ik mee’ probleem en eindigen met te veel, of net de verkeerde dingen. Bij deze dus enkele tips over valiezen pakken.

Waar ga ik naartoe?

Een beetje informatie over je bestemming zal je helpen met de temperaturen, de omgeving etc. Een koude bestemming gaat een hele andere valies vereisen dan een warme.

Wat ga ik doen?

snorkelen

GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], via Wikimedia Commons

Een zakenreis gaat een andere valies geven dan een wandelvakantie en die is weer anders dan een strandvakantie. Wil je bepaalde sporten doen, schrijf dan duidelijk op voorhand op welk materiaal je moet meenemen, maar kijk ook wat je van materiaal ter plaatse kan vinden. Als je bijvoorbeeld graag gaat snorkelen, vind je in de meeste hotels wel materiaal te leen.

Hoe lang ga ik op reis?

De duur van je reis is ook belangrijk.  Dat wil helemaal niet zeggen dat als je een maand op reis bent, je vijf valiezen vol moet meenemen. Als je een maand vertrekt, doe dan een klein wasje als je ergens langer dan één nacht bent. Normaliter kan je met een goed gepakte valies voor één week, oneindig op reis – mits af en toe wassen.

Concrete tips

  • Zwempakken: als je maar heel sporadisch gaat zwemmen, is één zwempak voldoende, twee als je elke dag gaat zwemmen, meer enkel als je je ganse dagen aan strand of zwembad spendeert en het meer gaat om zien en gezien worden.
  • Schoenen: voor de meeste vakanties zijn drie paar schoenen méér dan voldoende (tenzij je speciaal schoeisel nodig hebt voor sporten ter plaatse). Eén paar heb je aan bij vertrek: ofwel een comfortabele, sportieve schoen, ofwel een comfortabele sandaal (de andere gaat in de valies) en daar bovenop één paar elegantere, meer formele schoenen, voor een avondje uit. Zorg dat je schoenen neutraal zijn en overal bij passen, dan gaat je kleding veel meer kanten op.
  • Outfits: Als je je valies wil beperken is het belangrijk in outfits te denken en niet zomaar vanalles erin te gooien. Begin met twee basiskleuren die je graag wil dragen en voeg dan patronen en accentkleuren toe die je bij beide basiskleuren kan dragen. Zorg zeker voor twee bovenstukken en twee onderstukken in uni (één van de kleuren die je koos) – voor de zeven dagen valies die een maand kan meegaan. Je schoenen, cardigan, accessoires kies je ook in die tonen.
  • Neem altijd één iets warmer kledingstuk mee. Een trui of lichte, compacte jas. Als je vliegt kan het onaangenaam koud worden, maar ook op tropische bestemmingen wordt het soms s avonds koud en sla je best wat warmer om (ik heb een heel aangename poncho/deken die ik speciaal overal meesleur voor dit soort gelegenheden. Dient ook om mij kids toe te dekken etc).
  • Een klein doosje zeep voor je handwas is ook altijd handig.

Meer informatie en inspiratie over “capsulekleding” vind je hier en hier.

Niet vergeten

Medicatie en speciale toiletproducten mag je zeker niet vergeten. Hoewel je op de meeste plaatsen wel wat kan kopen, is dat niet per se die je graag hebt, en bij medicatie wordt dat helemaal onmogelijk op sommige bestemmingen.

Zorg ook dat je alle reisdocumenten netjes samen hebt om je reis zo vlot mogelijk te laten verlopen. Alsook contacten van hotel/reisagentschap/verhuurmaatschappij…

Heb je nog hulp nodig om je valiezen te maken? Aarzel niet je vraagjes bij de comments te stellen, en dan beantwoord ik ze in een volgend artikel.

 

Hoofdafbeelding

Over de schrijver

Laura Schuerwegen

Laura Schuerwegen

Na acht jaar in West en Centraal Afrika te vertoeven woont Laura nu in Malawi met haar man en drie kinderen. Ze schreef twee boeken over zelfzorg en een kinderboek (in het Engels, verkrijgbaar op Amazon) en blogt op Authentic Parenting.