Kamperen in de kou – Nederland

winterkamperen
Maaike Hoffstedde
Geschreven door Maaike Hoffstedde

Een goede tip voor de vroege vogels die nog niet kunnen wachten om er weer op uit te gaan: het kan al. Het is niet noodzakelijk om te wachten tot de zon hoog aan de hemel staat voordat je neer kunt strijken in een tent of ander onderkomen. Benodigdheden: warme kleding, lekker eten en een goed humeur.

Wij kwamen eens in december op het briljante idee om onze comfortzone te verlaten en een nacht dichter bij de natuur door te brengen, lekker kamperen: in de winter. Er was sneeuw voorspeld voor dat weekend, goed nieuws dus. Om het niet al te moeilijk te maken kozen we een locatie niet ver bij ons vandaan: camping/zorgboerderij Amstelkade, bij Wilnis. Een heerlijke plek, waar je nog een vuurtje bij je tent mag stoken. Om het echte buitenleven te proeven.

IMG_9635

Ze verhuren hier ook zogenaamde pipowagens. Waar je in de zomer tijdig moet reserveren om een nacht te kunnen doorbrengen in een dergelijk onderkomen, is dat in de winter geen probleem. Een telefoontje en we konden diezelfde dag er nog terecht. Dus na gauw onze spullen te hebben verzameld, arriveerden we op plaats van bestemming.

Waar je je in de zomer om zulke dingen minder druk hoeft te maken, was het hier toch van belang dat we snel voor een belangrijk iets zorgden: warmte. Onze eigen vuurmeester legde dus zo snel mogelijk een vuur aan. En begon meteen maar met een tweede belangrijke klus bij zulke kamperen in de kou: eten, energie! Dus binnen no-time stond er een heerlijke stoofpot op het vuur.

IMG_9633

Heel veel meer heb je niet nodig. De grootste en tevens meest gezellige uitdaging is namelijk de nacht. Want hoewel er een kacheltje in de pipowagen aanwezig is, heeft het niet veel nut om deze aan te zetten gezien de temperatuur buiten en het gebrek aan isolatie. Dus het is een kwestie van zoveel mogelijk dekens over elkaar gooien, sokken aanhouden en vooral dicht tegen elkaar aan kruipen. Dus uiteindelijk lagen we met z’n vieren op de bovenste verdieping van dit dubbele stapelbed, want warme lucht stijgt op!

IMG_9651

Toegegeven. We waren wat verkleumd de volgende dag. En toen de dooi inzette hielden we het ook snel voor gezien. Wel weer een avontuur rijker!

Over de schrijver

Maaike Hoffstedde

Maaike Hoffstedde

Maaike (33) werkt parttime als freelance journaliste en richt zich daarnaast vooral op haar tweeling van zes, avontuurlijk buiten leven en verblijft het liefst op plekken waar bergen zijn. Na haar studie aan de School voor Journalistiek in Utrecht, woonde zij enkele jaren met haar vriend in Zwitserland. Hier ontdekte zij haar passie voor de natuur en de aarde en deed ze een opleiding tot berggids.
Sinds de komst van hun tweeling wonen ze weer in Nederland en brengen ze zoveel mogelijk tijd met hun kinderen door in de natuur. Ze inspireert graag anderen met haar verhalen.