Knutselen: Droompotten

Soetkin Weckhuyzen
Geschreven door Soetkin Weckhuyzen
De dagen worden alsmaar korter en ‘s avonds doet het donker steeds vroeger zijn intrede. Geen nood. Gewoon tijd voor wat gezelligheid!

Met een zacht dekentje, dikke sokken, een kersenpitkussen en een tasje thee kun je je vast wel warm houden in de zetel, dichtbij het sprankelend vuurtje van de kachel. Leg dan nog een stapeltje boeken naast je neer en je kan ook nog je hart verwarmen aan een handvol prachtige verhalen.

Ik hou van boeken, vooral prentenboeken met rake teksten en grote, mooie, dromerige illustraties. Verhalen die tot je verbeelding spreken en de grens raken tussen hier en nu en zoveel dromen later.

Glazen potten vol dromen…

Als kind las ik gulzig alle boeken van Roald Dahl, waaronder ook de GVR. Een boek over een grote vriendelijke reus die dromen vangt en mengt en bewaart in glazen potten om ze dan ‘s nachts in de hoofden van zoet slapende kindertjes te blazen. Hij had een prachtig magazijn gevuld met duizenden potten. Twinkelende, schitterende, glitterende dromen, rij aan rij en torenhoog. Een reusachtige verzameling. Ik vond het zalig!

droompotten

Zo kwam ik op het idee van droompotten maken. Een verhaal in een glazen pot. Ik knutselde al mijn mooie boeken met hun verhalen, sprookjes kwamen achter glas tot leven, al gauw had ook ik een verzameling…

Ik groet je gauw en stel me voor
als elfje vol verhalen.
Kruip in je hoofd en sprokkel daar
de zotste dromen bij elkaar.
Vul een fles met je droom,
schud er weer nieuw leven in.
Komaan droom, gloei maar, groei maar!
Je verhaal begint!

Hoe begin je aan zo’n droompot?

droompottenMet een hoopje rommel, een glazen pot met deksel, lijm, wat voedingskleurstof, olie of glitter voor de finishing touch en veel verhalen in je hoofd.

Voor het hoopje rommel kan je een kringloopwinkel passeren of een rommelmarktje bezoeken maar een keer rondneuzen in de speelgoedberg van je kinderen levert waarschijnlijk ook wel aardig wat op! Alle kapotte, verloren, nergens bijpassende stukjes speelgoed kan jij immers goed gebruiken voor je knutselactie. Kleine plastic diertjes, kraaltjes, pionnen, dobbelstenen, maar ook knoopjes, knikkers, stofjes, restjes wol. Ideaal dus om te knutselen samen met de kindjes na het opruimen van de speelgoedkast! Alles wat niet meer nodig/bruikbaar is, wordt verzameld en omgetoverd tot een magisch verhaal achter glas…
Je kan ook omgekeerd werken (zo deed ik het graag) en spulletjes zoeken die passen bij verhalen die jullie mooi vinden. Je maakt dan een glazen pot bij een verhaal.

Je kan natuurlijk ook de natuur intrekken en bloemen, blaadjes, schelpjes, steentjes, gras of zand verzamelen maar soms is je geknutsel dan maar beperkt houdbaar. Een vergankelijk verhaal, zowaar.

Ik maakte zowel droge, ietwat statischere potten als natte, dynamischere exemplaren met (gekleurd) water en glitter of olie, dat geeft ook een leuk effect. Sommige glazen potten zijn vooral mooi om naar te kijken terwijl anderen dan weer prachtig klinken.

Je kan dingen op het deksel plakken aan de binnenkant en de pot ondersteboven zetten of spulletjes bovenop het deksel plakken als extra versiering met dan een onderwaterwereld of wat dan ook eronder. Experimenteer maar en geniet van het geknutsel.

tdfdnhfg‘s Avonds voor het slapengaan hoef je alleen maar wat te schudden met je pot of wat draaien en wat keren, langzaam heen en weer, en het verhaal begint te leven, het vertelt zichzelf weer. Jij kan dan verzinnen en vertellen of misschien vertellen je kindjes zelf wel graag wat er allemaal gebeurt in die miniwereld achter glas.

En als de laatste woorden en glitters zijn gezonken, zinken hopelijk ook hun hoofdjes in hun kussens, op weg naar dromenland.

 

Gerelateerd

5 Knutsels voor Vaderdag

 

 

Heb je plezier in wat je hier leest? Volg ons op FacebookKlik hier.

Over de schrijver

Soetkin Weckhuyzen

Soetkin Weckhuyzen

Ik ben mama van twee zotte kapoenen.
Ik hou van kringloopwinkelen, rommelmarktjes afschuimen,
(voor)lezen, knutselen, haken, naaien, in de tuin werken, piano spelen, lesgeven, zingen en kampvuurtjes.
Na de geboorte van mijn eerste zoontje ben ik veel beginnen lezen omdat ik voelde dat de maatschappelijke verwachtingen ivm baby's niet klopten. Zo begon ik met draagdoeken, samen slapen, rapley, langvoeden, wasbare luiers,... Ik bleef ook veel langer thuis bij mijn zoontje dan eerst gepland en ging daarna bewust halftime werken. Al is het soms vallen en opstaan en wankelend wandelen op het opvoedingspad, het is zeker ook genieten en uitkijken naar wat komt want er valt nog zoveel te ontdekken!