Koken in aardewerk, een vergeten kunst? – review Vapor Natura

koken in aardewerk vapor natura
Nina Gold
Geschreven door Nina Gold

Koken in een pot van aardewerk is meer dan een (vergeten) veilige manier van koken.

Terracotta in de keuken

Het koken in aardewerk is een vergeten kunst. In naam van vernieuwing en gemak heeft de mens een oeroud, niet bio reactief, alkaliserend en eco vriendelijk materiaal vervangen door reactieve metalen en kankerverwekkende stoffen… Zelfs de populaire keuzes onder gezondheidsbewuste mensen, RVS en gietijzer, kunnen niet aan de veiligheid van aardewerk tippen.  Er komen metalen vrij in je voeding als er krassen komen in het materiaal en wanneer je groenten kookt met een verhoogde zuurtegraad. De hoeveelheid die vrij komt is niet zo gemakkelijk te bepalen en hangt onder andere af van wat je exact klaar maakt en de kookduur. En wie wil er nu dagelijks een onbepaalde hoeveelheid metaal bij zijn voedsel?

Metalen zijn belastend voor je systeem en zelfs ijzer, wat noodzakelijk is voor het goed functioneren van een lichaam, kan best gevaarlijk zijn als je de hoeveelheid niet kan controleren. Zeker voor kleine kindjes, die gevoeliger zijn voor ijzervergiftiging.

Omdat aardewerk de meest veilige manier is om dagelijks mee te koken en omdat ik me liet vertellen dat het ook nog eens de smaak van je voeding verrijkt, besloot ik dus om dat zo snel mogelijk in huis te halen.

De Vapor Natura kookpot

Aangezien ik geen lokale vakmensen kon vinden die mij een aardewerk pot op bestelling konden maken, besloot ik om online te kijken. Mijn oog viel op de Vapor Natura: aantrekkelijk, compact, veelzijdig en daarboven een toegankelijke prijs. Ik vond het bovendien ook een meerwaarde dat de Vapor Natura kookpotten handgemaakt worden in Italië.
Ik bestelde eentje en kreeg het pakketje na enkele dagen aan mijn deur geleverd. Mooi ingepakt en voorzien van gebruiksaanwijzigingen.

koken in aardewerk vapor natura

Koken in aardewerk Vapor Natura
Vóór het aanschaffen van de pot had ik me eigenlijk al een beetje ingelezen over hoe men best met terracotta potten te werk gaat. Ik wist dus al dat deze niet vaatwas bestendig zijn en dat je ze best ook niet met wasmiddel poetst. Om barsten te voorkopen laat je aardewerk best vaak in water weken. Voor het eerste gebruik moest de Vapor Natura dus voor een nachtje weken.

Koken in aardewerk vapor natura

Om het volledig te kunnen onderdompelen ben ik vindingrijk geweest. ?

Ik was wat teleurgesteld om te ontdekken dat de binnenkant van de pot een beschermlaagje had gekregen. Het is Food Resin: veilig bij contact met voeding maar echt wel geen meerwaarde voor de pot, eerder zelfs het tegenovergestelde. Aardewerk is van nature poreus en het is juist door die kwaliteit dat alles zo mooi en egaal opgewarmd wordt. Door constant gebruik ontstaat er vanzelf een mooie, natuurlijke glans op het aardewerk. Een beschermlaagje is helemaal niet noodzakelijk, al is dat blijkbaar zeer populair.

Desondanks mijn teleurstelling over het laagje glazuur was ik heel enthousiast om de volgende dag met de pot in mijn keuken te beginnen experimenteren. Volgens zowel de online productbeschrijving als de bijgeleverde informatie is deze voornamelijk bedoeld voor het waterloos stomen en vetvrij braden. Ik wil het echter voor vanalles gebruiken, zoals ik het met om het even welke andere kookpot zou doen.

Mijn experimenten

– De lekkerste appelmoes die ik ooit gegeten heb! Vanaf nu maak ik het nooit meer in iets anders klaar!

koken in aardewerk

– Pompoen en wortel mousse die ik daarna voor vegan, suikervrij en glutenvrij snack bars gebruikt heb.

– Goddelijke gebraden look champignons. Een van mijn nieuwe favoriete bijgerechten.

– Overheerlijke groenten soep!

– In de oven

– Voorbereidingen voor onze Oogst Viering : mais in kokosmelk om zo ‘geboterde’ mais als bijgerecht te serveren. De veenbessen met rietsuiker heb ik ook eens in de Vapor Natura klaargemaakt zowel in de oven als op het vuur. Met telkens heerlijke veenbessen saus als resultaat.

Conclusies

Na weken aanhoudend gebruik waren dit mijn bevindingen:

  • Aardewerk is echt niet zo zwaar zoals de meesten denken! Des te meer zo met kleine en middelmatige potten, zoals de Vapor Natura. Teracotta is zeker lichter dan gietijzer.
  • Ik krijg vaak de opmerking dat aardewerk niet stapelbaar is. Ergens is dat natuurlijk correct maar er is altijd een manier als je de juiste combinaties maakt. Een beetje zoals Tetris. Glas is uiteindelijk ook niet vanzelfsprekend om te stapelen, tenzij je op elkaar afgestemde vormen en maten koopt. En dat is zeker geen reden om geen glas in je keuken te halen! Daarenboven zijn aardewerk potten echte kunstwerken en ze kunnen ze perfect open planken of je aanrecht als blikvanger sieren.
  • Aardewerkpotten zijn super gemakkelijker proper te krijgen! Dit doe je in een paar eenvoudige stappen. Na gebruik veeg je je pot met een schoteldoek droog. Je laat die ongewassen staan tot net voor het volgend gebruik of tot hij volledig afgekoeld is. Je weekt die dan voor een kwartiertje in water op kamertemperatuur en verwijderd alle vuiligheid of aangeranden resten met een houten lepel.

Voilà! Je pot is terug schoon en klaar voor gebruik!

Ik ben erg blij met mijn keuze. De Vapor Natura is compact, handig in gebruik, veelzijdig en in mijn opinie een ware streling voor het oog. Enkel wel jammer van dat laagje Resin aan de binnenzijde.. Maar zelfs zo vind ik het een top kookpot voor dagelijks gebruik en zou het in een oogwenk opnieuw aanschaffen.

Wil jij ook aardewerk in huis halen?

Je kan de Vapor Natura aardewerk pot, samen met een wijd gamma aan allerlei andere aardewerk creaties en benodigdheden, aanschaffen op terracottaspecialist.nl. Er zijn natuurlijk ook talrijke andere mogelijkheden online of lokaal te vinden.

Disclaimer:
Ik ben geen professionele kok of keukenprinses.  Ik heb geen jarenlange ervaring met koken in aardewerk. Eigenlijk ben ik eerder een leek. De Vapor Natura is mijn tweede gasvuur vriendelijke aardewerk kookpot ooit.
Deze review is mogelijk gemaakt door terracottaspecialist.nl en bevat een eerlijke weergave van mijn opinies over het product.

Gerelateerd

Een toxinevrije keuken? Dat doe je zo!

Je toxinelast verminderen doe je zo!

Hormoonverstoorders – 13 tips om de schade te beperken

Over de schrijver

Nina Gold

Nina Gold

Samen met haar partner, Diederiek, en hun twee dochters, Jade en June, is Nina continu op zoek naar mening, avonturen en wijsheid. Ze is bewust thuisblijfmama en droomt van verre landen en een huis vol kindjes. Haar ultieme doel is om te blijven groeien als mama, vrouw en mens en om zo een positieve invloed te zijn in haar gezin en bijgevolg de wereld.