Wat is kombucha en hoe maak je het?

komboucha
Lut Bailleul
Geschreven door Lut Bailleul

Kombucha stond bekend als de onsterfelijkheidsthee. Hoe maak je het zelf?

Wat is kombucha?

Kombucha is ontstaan in het Verre Oosten, waarschijnlijk 2000 jaar geleden in China. Men vond geschriften terug van het gebruik van kombucha in China in 221 v.Chr. gedurende de Tsin Dynastie. Het stond bekend als de onsterfelijkheidsthee.
Het werd gedurende vele eeuwen gebruikt in West-Europa, Rusland en Japan. Via Rusland verspreidde de kombucha zich naar Polen, Duitsland en Denemarken tot aan de Tweede Wereldoorlog. Na de Tweede Wereldoorlog werd het herontdekt in Duitsland. In de jaren ’50 was komboucha de drank van de Italiaanse jetset.
Kombucha ontstaat door fermentatie van thee en suiker door lactobacil-en gistculturen. De drank bevat voornamelijk glucoronzuur, melkzuur, azijnzuur, aminozuur, antibiotische stoffen en vitamines C en B.

kombucha
Eigenschappen

  • Bevordering van de spijsvertering
  • Antibiotische eigenschappen
  • Ontgiftiging door glucoronzuur
  • Neutralisatie van urinezuur
  • Leverbeschermende werking
  • Verzacht reuma
  • Gaat aderverkalking tegen
  • Regelen darmwerking
  • Psychische stress

Bereiding

Benodigdheden

  • Glazen bokaal met een zo groot mogelijke opening
  • Kombuchatheezwam
  • Water
  • Zwarte of groene thee
  • Kookpan
    kombucha bereiding

Bereiding

Per liter water 70 gram suiker en 5 gram thee.
Laat het water koken, neem van het vuur af en voeg de thee er bij.
Laat de thee afkoelen tot 25°C of tot hij handwarm is, voeg de suiker er aan toe.
Voeg er ook een kopje starterskombucha aan toe (vocht uit de vorige bereiding) Leg er de scoby voorzichtig in. Dek de pot af met een stuk stof of een velletje van de keukenrol, de kombucha moet kunnen ademen. Laat die 7 tot 30 dagen staan op een warme niet te lichte plaats.Fel zonlicht kan schadelijk zijn.
komboucha bereiding

Wanneer je de drank na een week wil opdrinken dan kan het. Deze zal zoeter smaken dan wanneer je die langer laat staan. Een kwestie dus van uit te proberen wat je het lekkerst vindt.
Haal de scoby er uit met schone handen, zeef de vloeistof en giet die in glazen flessen.
komboucha
Er kan ook een tweede fermentatie toegepast worden maar dit is afhankelijk van je persoonlijke smaak. Bij de tweede fermentatie kan fruit toegevoegd worden.
komboucha tweede fermentatie

Omdat de scoby een levend iets is, zal die groeien. Onder de opstart-scoby zal je al snel een tweede scoby zien groeien.Die scoby kan blijven hangen of je kan die van de moeder scheiden en een tweede pot er mee opstarten.
komboucha

Wanneer je te veel scoby’s hebt, kan je die onderbrengen in één pot, het hotel genoemd.
komboucha scobyhotel

Gerelateerd

Recepten met kombucha

Voorstelling boek: kefir en andere gefermenteerde culturen

Wat is melkkefir en hoe maak je het zelf?

 

 

Over de schrijver

Lut Bailleul

Lut Bailleul

Lut Bailleul woont aan de zee met haar twee kinderen en haar hond en is gepassioneerd door alles wat met fermentatie te maken heeft. Haar interesse werd gewekt doordat ze kefir had gekregen van een vriendin . Hierbij werd ze onmiddellijk terug gebracht naar haar jeugd. Vroeger stond deze namelijk in de kelder en werd deze gedronken met grenadine. Na wat opzoeken en experimenteren besloot ze haar ervaringen te delen met anderen door het opstarten van haar eigen faceboekgroep om ervaringen en kefir te delen.

6 Berichten