Langvoeden gebeurt meer dan je zou denken

Langvoeden
Valerie Nuytten
Geschreven door Valerie Nuytten

Kijk niet weg als je een moeder ziet die haar kind langer voedt dan jij geschikt vindt. Kijk naar wat er is: niets meer en niets minder dan gewoon een kind aan de borst. Maar helaas: die blik zou te gemakkelijk zijn geweest. Veel mensen vinden het choquerend. Het aantal moeders die langvoeden groeit en zij willen het taboe doorbreken. Katia Smits is één van hen die openlijk praat over haar borstvoedingsavontuur met haar achtjarige. Nina Mouton schreef een veelgelezen blog en was aan het woord in een radioprogramma. Er beweegt iets in borstvoedingsland.

#kindaandeborst

We zijn opgevoed met het idee dat langer voeden dan een jaar niet kan. Borstvoeding is enkel voor baby’s. De meeste moeders van nu zijn opgegroeid zonder ook maar één keer live een kind aan de borst te hebben gezien, laat staan een ouder kind.

Dat enkele moeders de laatste jaren naar buiten komen met hun verhaal, helpt om het taboe te doorbreken. Want in de westerse wereld is langer voeden dan een jaar raar, het heeft pedofiele trekjes, is niet gepast en noem maar op. Meestal wordt langer voeden angstvallig verborgen gehouden voor de talloze opinies en neerbuigende, kwetsende, verbaasde blikken.

Steun?

Waarom veroordeelt de maatschappij moeders die langer voeden dan 2, 3, 4, of zelfs 8 jaar?

Waarom ontbreekt alle steun als je langer wil voeden?

Vooroordelen en mythes zijn helaas niet gauw weggevaagd: de publieke opinie blijft ze hardnekkig behouden. Enkele voorbeelden:

  • ‘Je moet zelfstandigheid kweken’
  • ‘Zo gaat hij nooit van de borst af’
  • ‘Je doet dit voor jezelf’
  • ‘Geef hem toch een tutje’
  • ‘We zijn toch niet in Afrika’

Welke moeder zou dan zo gek zijn om een kind te voeden dat al kan stappen en praten en schrijven?

Eum. Ik bijvoorbeeld. En Katia en nog vele moeders in mijn omgeving.

Zelf dacht ik er vroeger ook anders over. Ik voelde me er ongemakkelijk bij toen die ene keer dat een moeder tegenover mij haar driejarige aan de borst nam.

Maar die ongemakkelijkheid heeft eerder met onze cultuur te maken. In sommige andere landen en culturen zie je peuters, kleuters en jonge kinderen gewoon aan de borst. Borsten zijn geen seksuele objecten, maar worden beschouwd als noodzakelijk om een kind te voeden en te troosten. Ieder zijn mening natuurlijk. Onze ideeën over borstvoeding zijn alleszins niet universeel of tijdsgebonden.

Had je me destijds gezegd dat ik lang zou voeden, dan had ik je waarschijnlijk gek verklaard. Maar maanden werden jaren, en het voelde niet juist om te stoppen als mijn zoon het nog zo nodig had op emotioneel vlak.

Iedereen die ervaring heeft met langvoeden ondervindt hetzelfde: er is geen twijfel dat een kind het nodig heeft om borstvoeding te krijgen.

Er is geen sprake van dat:

  • een kind wordt geforceerd om aan de borst te drinken: dat lukt zelfs niet bij een baby
  • een kind daardoor niet zelfstandig kan worden: alle kinderen snakken naar zelfstandigheid – het maakt deel uit van het opgroeien
  • een moeder dit voor zichzelf doet: de meeste moeders doen dit voor de connectie tussen haar en het kind, maar er zijn momenten dat het voeden vervelend, irritant of zelfs pijnlijk is
Langvoeden

Foto van en met Jade Beall, langvoedster (klik op de foto om nog meer borstvoedingsfoto’s van Jade Beall te zien)

Katia Smits openlijk

Katia Smits, mama van vier kinderen, voedde haar drie oudste kinderen respectievelijk 4 jaar en 3 maanden, 5 jaar en 10 maanden, 8 jaar en voedt nu haar jongste 3,5 jaar.

Ze voedt haar kinderen tot ze stoppen. Katia heeft zich goed ingelezen: ‘Als je het natuurlijk bekijkt, dat hebben wetenschappelijke onderzoeken bewezen, stoppen kinderen tussen 4 en 7 jaar. De maatschappij heeft dit echter ten voordele van de kunstvoedingsproducenten veranderd want dat brengt geld in het laatje. En dus hebben we nu een samenleving die langvoeden niet aanvaardt. Maar wij zoeken naar wat echt is.’

Katia schaamt zich niet dat ze haar achtjarige dochter gevoed heeft. Er is (bijna) geen enkele keer dat ze zich daarover slecht heeft gevoeld.

Hoe ze zich dan wel voelt? Trots!

En ook gelukkig, omdat ze haar dochter heeft kunnen geven wat ze wou. Ze heeft het voor haar gedaan, voor de connectie. Ze staat erop dat haar kinderen zelf stoppen wanneer ze willen, al heeft ze haar achtjarige wel een duwtje gegeven.

Katia wil langvoedende moeders steunen en maakte daarom enkele weken geleden volgende video waarin ze openlijk over haar borstvoedingsavonturen vertelt:

Een mooie reactie op deze video is deze van Catherine: ‘Prachtig! Weet je wat het meeste indruk op me heeft gemaakt, naast dat Katia zo sterk moet zijn, is hoe steunend haar partner is. Dat maakt een groot verschil. Het moet geweldig zijn om een partner aan je zijde te hebben die achter je beslissing staat om de kinderen te geven wat ze nodig hebben.’ (Vertaald uit het Engels)

Nina Mouton blogt en vertelt

Nina Mouton, moeder van twee kinderen, is gestart met bloggen na de opmerking ‘Je bent toch geen koe!’ bij het kolven op het werk. Haar dochter is nu vier en krijgt nog steeds borstvoeding.

Met enthousiasme zag ik dat veel langvoedsters reageerden op Nina Moutons oproep ‘Heb jij je kind langer dan één jaar gevoed?’.

In de uitzending ‘Hautekiet’ vertelde Nina dat ze haar eerste kind langer wilde voeden, maar omdat ze hem bijvoeding had gegeven op 6 maanden, kelderde Nina’s melkproductie. Bij haar dochter informeerde ze zich beter en ze geeft nu nog borstvoeding aan haar vierjarige, meestal ‘s morgens en ‘s avonds.

Tijdens het gesprek kwamen ook enkele andere langvoedsters aan bod, één moeder met vijf kinderen die elk gemiddeld 3,5 jaar borstvoeding kregen en een andere met een zevenjarige dochter.

Conclusie

Ik denk dat veel langvoedsters zich gesteund voelen door zoveel openheid! Langvoeden of beter gezegd full-term borstvoeding: het gebeurt meer dan je denkt.

Langvoeden

‘Moeders voeden nooit te lang. We zijn dan wel pro-borstvoeding, dat betekent niet dat we geen respect hebben voor andere moeders! We zijn eigenlijk pro-voeding! Het is ok als je geen borstvoeding geeft, flesvoeding geeft, of langvoedt. Elke moeder doet haar best en er is geen goed of slecht.’ – Katia Smits in ‘I nursed my 8yo’

Als je steun zoekt

Je kan terecht bij een borstvoedingsorganisatie zoals LLL (hier op facebook) of Borstvoeding VZW.

Facebookpagina: Borstvoeding 4+ jaar

Op Facebook bestaat er een (anonieme) groep voor langvoedsters; voor het uitwisselen van ervaringen, tips, uitleg en informatie specifiek over langvoeden (laat een berichtje achter als je hierover meer wil weten).

Meer lezen?

Borstvoeding bij kindjes: zo ziet het eruit

Hoofdfoto: Katia Smits

 

Over de schrijver

Valerie Nuytten

Valerie Nuytten

Valerie heeft drie kinderen met haar partner en samen beleven ze avonturen in voeding, natuur en het leven op zich. Ze geeft thuisonderwijs, heeft een hart voor gezonde voeding en wildpluk, ontdekte de liefdevolle kracht van in vrijheid zwanger zijn en bevallen, houdt van eenvoud, borstvoeding, luierloze baby's, buitenslapen, op blote voeten lopen, voedselbossen, permacultuur, reizen,... Ze heeft een eigen website Natuurlijk Rauw Leven, waar ze mensen wil inspireren om gezonder te gaan leven en meer energie te krijgen.