Waarom kinderen in het Westen later zindelijk zijn

Later zindelijk
Tina Toubac
Geschreven door Tina Toubac

en waarom deze trend in de rest van de wereld verder wordt gezet.  Ligt de schuld bij jou, als ouder, of bij je kind?

Je afvragen bij wie de fout ligt, zegt genoeg.  Er is iets mis! Wat scheelt er werkelijk?

Alles draait rond economie.

Welkom doorontwikkelde luiers, opvang en zindelijkheidstraining.

Later zindelijk?

In België gaan steeds meer kleutertjes op de leeftijd van 2,5 jaar nog met een luier of optrekbroekje naar de kleuterschool. Meer dan de helft van de 2,5 jarigen zijn nog niet zindelijk wanneer ze naar het instapklasje gaan. In Nederland, waar kinderen pas vanaf 4 jaar op school verwacht worden, zijn er ook steeds meer kleuters die met een luier naar school gaan.

Een beetje geschiedenis

In de jaren 60-70 zag je die late zindelijkheid niet. Enkele redenen:

 • Een school mocht kinderen met een luier weigeren.
 • De meeste kinderen werden groot gebracht met katoenen luiers of – nog vroeger – tetradoeken. Vaak combineerden ze deze met één of andere vorm van babyzindelijkheidscommunicatie (BZC), ze werden boven de krant gehouden op vaste momenten of wanneer de moeder wist dat de baby moest gaan, of zaten op “de kakstoel”. Veel kinderen waren zindelijk rond hun eerste verjaardag.

Kinderen naar de opvang

Het uit huis gaan werken van de moeder is ook een economische factor… (Ik veroordeel de werkende moeder niet, maar de economie die het belang van kinderen niet vooropstelt (1)).  Kinderen gaan op jonge leeftijd naar de kinderopvang/crèche waar ze het liefst wegwerpluiers gebruiken (al zijn er steeds meer die openstaan voor het gebruik van herbruikbare luiers).

In een grote groep worden de kinderen meestal op vaste momenten verluierd, en niet meteen zodra ze geplast hebben. De wegwerpluiers zorgen er immers voor dat de billen van de baby droog blijven aanvoelen, dus waarom zouden ze dan vaak verversen? 

Luiers brengen op

Later zindelijk

Het idee werd ingeprent dat een baby geen controle heeft over zijn blaas/kringssluitspier
De wegwerpluiers kwamen in omloop in de tweede helft van de vorige eeuw. Eerst was dat echt nog een luxe artikel, die je vaak maar per stuk of per 5 kon aanschaffen. Bij moeders veranderde de nood om naar de behoeften van hun kinderen te kijken en werd ook het idee ingeprent dat een baby geen controle heeft over zijn blaas/kringssluitspier. Kinderen moet je trainen om zindelijk te worden. Die “zindelijkheidstraining” heeft vele vormen gehad, de ene al wat minder kindvriendelijk dan de andere.

Luierfabrikanten zijn er gebaat mee dat kinderen luiers langer dragen
De wegwerpluierfabrikanten proberen continu te innoveren om een zo “droog” mogelijk aan te voelen luier te kunnen verkopen. Niet omdat ze inzitten met de billen van de baby’s/kinderen, nee hoor, zo kunnen ze het niet zindelijke aspect in stand houden. Ze zijn er gebaat mee dat kinderen hun luiers langer dragen. Daardoor kunnen ze meer blijven verkopen! Je ziet nu al grotere luiers in de winkels liggen dan pakweg tien jaar geleden… Maat 5plus en verder – voorbij de twee jaar en verder – is al geen uitzondering meer.

KASSA KASSA KASSA!

Later zindelijk

De steeds meer doorontwikkelde wegwerpluier

De rest van de wereld volgt…

Overal waar economie de overhand krijgt, zal je ook zien dat kinderen (langer) luiers zullen dragen. Het beeld van luierloze kinderen (of kinderen met bijvoorbeeld split pants zoals in China, zie foto), zal verdwijnen in het belang van de economie.

later zindelijk china

Het laatste kind zonder luier? (Foto: Sophie Sweetman, Flickr)

Wat kan je doen?

Enter babyzindelijkheidscommunicatie!

Babyzindelijkheidscommunicatie is het contact met je baby, die perfect in staat is om te communiceren over zijn behoeften.

Conclusie

Het is niet jouw fout of dat van je kind als het later zindelijk is… Dit is jammer genoeg een gevolg in een maatschappij waarbij het belang van het kind niet meer wordt vooropgesteld.

(1) Interessant om ook te lezen over kinderen en de economie (naar aanleiding van Internationale dag van de Rechten van het Kind op 20/11.):
http://www.demorgen.be/opinie/we-vinden-kinderen-ons-kostbaarste-goed-maar-hebben-s-morgens-geen-tijd-en-s-avonds-geen-energie-voor-hun-verhalen-ba493f3d/

 

Hoofdafbeelding: David D op flickr

 

Meer lezen over babyzindelijkheidscommunicatie (BZC)?

Babyzindelijkheidscommunicatie (BZC): je baby opvoeden met weinig of geen luiers.

Waarom BZC

Over de schrijver

Tina Toubac

Tina Toubac

Ik ben Tina, moeder van 5 kinderen . Sinds ik moeder ben geworden ben ik steeds op zoek naar hoe ik zo natuurlijk mogelijk met mijn kinderen kan omgaan, dit uit zich in de manier van opvoeden, ik kijk naar de noden van mijn kinderen en probeer dan daar op in te spelen...

3 Berichten

 • BZC is fijn, maar niet voor iedereen haalbaar. Gelukkig is er nog wel meer dat je kan doen. Bij ons werkte de combinatie van wegwerpluiers en stress laag houden (geen kinderopvang, bewust opvoeden en alles rond stressverwerking dat we van Aletha Solter leerden). Op 19 maanden was ons meisje droog overdag, een dikke maand later ‘s nachts eigenlijk ook, hoewel ze nog wel een luier wilde. Ongelukjes hebben we, na een leerperiode van ongeveer 3 dagen, zo goed als nooit gehad. Zo weinig zelfs dat ik geen reservekleren meezeul wanneer we weggaan. Ik gebruik ze toch niet.

  • Beste Anke,
   Bedankt voor je reactie. Ik stel nergens dat iedereen BZC moet doen, dacht ik? Fijn dat je een manier vond dat bij jullie goed verliep. Zo leuk dat jullie meisje op 19 maanden droog was overdag en op 20 maanden dag en nacht!
   Mvg
   Tina

 • Tof artikel! Dat we propere huizen willen is ook een reden denk ik. Maar dat is dan misschien ook gekomen omdat de mens meer uit huis is gaan werken… ik denk dat we anders geen nood hadden aan een poepsjiek huis….?