Lotusgeboorte

lotusgeboorte
Tina Toubac
Geschreven door Tina Toubac

Een lotusgeboorte is in onze westerse wereld nog betrekkelijk ‘nieuw’, maar wordt op andere plaatsen al sinds jaar en dag gedaan. Ook in de dierenwereld gaan ongestoorde chimpansees soms de navelstreng intact laten en baby en placenta ronddragen tot deze vanzelf scheiden.

Bij een lotusgeboorte heb je drie ‘keuzes’:

  • baby met placenta verbonden laten tot net na de geboorte van de placenta,
  • enkele uren of een dag na de geboorte van de placenta wachten om de navelstreng door te knippen,
  • de volledige lotus birth: de natuur zijn gang laten gaan

Ik koos de laatste optie.

Soms kan het wel uren duren voor de placenta geboren wordt, wanneer er geen syntocin prik gegeven wordt. Bij mij was dat niet het geval. Mijn kindje I. was in de vliezen geboren, terwijl ik op handen en knieën zat, mijn man heeft haar ‘opgevangen’. Toen ik me omdraaide om haar in
mijn armen te sluiten, ongeveer een halve minuut nadat ze geboren was, werd de placenta al geboren, zonder weeën, die floepte er gewoon uit. Dit is natuurlijk uitzonderlijk, meestal doet de placenta er toch wel even over.

Na enige tijd genieten van I., met de andere kinderen erbij, en nadat ze gedronken had, deden we de placenta in een teil. Zo gingen we richting badkamer, waar ik me ging wassen en daarna ook de placenta afspoelde, zodat alle klontertjes bloed er vanaf kwam. Dan depte ik heel voorzichtig de placenta wat droger, deed ik er een handdoek om en stopte het geheel in een nieuw kommetje. (Sommige vrouwen preferen om meteen de placenta al te bestrooien met zout en kruiden, ik wou vooral genieten van I.)

Je hebt dus dan wel een extra pakketje mee te zeulen, maar dit nodigt dan weer uit om het lekker rustig aan te doen en veel te rusten. (tip: een licht mandje met een handvat waar je je arm kan doorsteken, kan handig zijn. Zo heb je je twee handen vrij voor je baby.)

Normaal ga je elke dag de placenta bestrooien met zout en kruiden, ik heb het maar één keer gedaan, met wat keukenzout en een kruidenmengeling die ik lekker ruiken vond. Persoonlijk vond ik de placenta niet stinken, anderen ervaren wel een geur. Volgens Valerie Nuyten (nvdr: ook schrijfster bij Vol Leven) – die ook een volledige lotusgeboorte had – kan dit ook te maken hebben met het seizoen, in de zomer is het warmer en komt er meer geur bij dan in de winter.

Tussen de derde en de tiende dag zal de navelstreng lossen, al dan niet door toedoen van de baby.

I. heeft zichzelf ‘losgemaakt’ van haar eerste woning. Eerst was ze de hele tijd aan het ‘prullen’ met haar handje aan de navelstreng en op het einde van de dag, rijgde ze bewust de navelstreng tussen haar teentjes. En dan stampen! Mijn man vond dit wel een beetje eng, maar een baby zal zichzelf geen pijn doen.

Eerst onthaakte ik altijd de navelstreng, maar ik voelde aan dat dit niet juist was, en heb I. dan gewoon laten doen… de tijd was rijp om helemaal los te komen van haar ‘in-de-buik-leventje’, en te beginnen aan haar ‘op-de-buik-van-mama-leventje’… Echt prachtig om mee te maken. Toen de navelstreng los was, slaakte ze een zuchtje: het was goed geweest!

Wat je dan met de placenta en navelstreng doet is ook weer een keuze die je kan maken:

  • drogen en capsuleren (afgeraden bij een volledige lotus)
  • een boompje of struik op planten,
  • ….

Wij hebben een appelboompje gepland op haar placenta, die geeft nu elk najaar lekkere appels.

Gerelateerd

Onmiddellijk afnavelen: niet zo onschuldig

Over de schrijver

Tina Toubac

Tina Toubac

Ik ben Tina, moeder van 5 kinderen . Sinds ik moeder ben geworden ben ik steeds op zoek naar hoe ik zo natuurlijk mogelijk met mijn kinderen kan omgaan, dit uit zich in de manier van opvoeden, ik kijk naar de noden van mijn kinderen en probeer dan daar op in te spelen...

1 bericht