Mannelijke mannelijkheid

Katia Smits
Geschreven door Katia Smits

Ooit was er een tijd dat hij wel eens gebukt ging onder de verwachtingen die aan mannen worden gesteld, die lieve man van mij.

Ondertussen ligt hij daar gelukkig niet meer wakker van. Hoewel het af en toe toch nog eens de kop opsteekt. Is hij wel mans genoeg, als niet-macho man? Zou hij zich niet beter vermannen en een mannelijke job gaan uitoefenen? Moet hij niet wat sterker zijn?
Wel… neen, lieverd. Je bent goed zoals je bent. Alle verwachtingen die onze huidige maatschappij aan mannen stelt, zijn gewoon absurd.

Een echte man

Het is overal: als man moet je sterk in je schoenen staan, zorgen dat er met de vaste hand op tafel wordt geklopt, je kroost in bedwang houden en zorgen dat er een goed loon wordt verdiend. Loon van een mannenjob, of je die nu graag doet of niet. Je zeurt ook niet als er eens iets misloopt op je werk en je job opgeven omdat je de pesterijen niet meer kan dragen, is absoluut not done. Je bent toch een man zeker?

mannelijkheidMannen zijn niet flauw! Een depressie? Dat kan niet, mannen moeten doorgaan! Ben je niet mans genoeg om jezelf te allen tijde sterk te gedragen, dan ben je een seut, een does, een onnozel ventje, iemand waarmee gelachen en over geroddeld mag worden. Het liefst van al in het geniep, achter je rug, in privéberichten op Facebook of over de telefoon, tegen mensen die je niet kennen en zonder enige kans om jezelf te verdedigen. Tja… je bent een man of je bent het niet.

Opgegroeid in een vredelievend gezin, met ouders die onvoorwaardelijk van hun kinderen hielden en hen aanvaard(d)en zoals ze zijn, had mijn man een fijne thuis waar hij warmhartig groot in mocht worden. Helaas was toen de maatschappij al helemaal “messed up” en werd een jongen die niet stoer genoeg was, gepest tot hij erbij neer viel. Volwassen worden bleek nog moeilijker. De maatschappij heeft de neiging om zijn stempel nogal ver door te willen drukken. Wanneer pogingen om je te veranderen in hun beeld van een “echte man” niet werken, wordt er overgegaan tot een vorm van pesten en roddelen waar kinderen en tieners nog wat van kunnen leren. En dan vragen we ons af waarom pesten op school zo’n probleem is deze huidige tijd.

Hoelang denkt de maatschappij nog excuses te verzinnen om dit soort gedrag goed te keuren? Is het niet stilaan tijd dat mensen gewoon worden aanvaard zoals ze zijn? Dat absurde ideeën over hoe bepaalde groepen zich moeten gedragen overboord worden gegooid?
Hoe absurd is het niet om 3,6 miljard mannen op deze aarde aan één en hetzelfde beeld te willen onderwerpen? Hoe absurd is het niet dat er zelfs nog maar een algemeen beeld op mannelijkheid wordt geplakt? Wie heeft ooit verzonnen wat mannelijk zijn betekent? Wie heeft ooit bedacht dat een lieve, eerlijke, zachte man als de mijne niet mannelijk genoeg is en bijgevolg onrechtvaardig mag worden behandeld? Waarom moeten mannen zich aan een macho standaard houden om als echt en authentiek gezien te worden? Ook mannen kunnen hoogsensitief zijn.

Hoogsensitief zijn is geen schande. Niet voor vrouwen, maar ook niet voor mannen.
Mijn man draagt mij en de kinderen op handen, zorgt voor ons en voorziet wat wij nodig hebben. Hij heeft nog nooit een vinger naar een van ons uitgestoken, maar wordt veroordeeld voor zijn zachte karakter door mensen die de hel hebben gezien met de mannen in hun leven. Mijn man mag dan niet de meest sterke man zijn op het vlak van de job die hij uitoefent, maar hij is wel degene die mij gelukkig maken als hoogste prioriteit heeft. Hij is mijn partner, mijn naaste, mijn beste vriend, degene die elke ochtend kiest om weer een dag met mij door te brengen.
Niemand heeft het recht om hem niet mannelijk te vinden.

Na jaren proberen zichzelf te veranderen voor anderen, mag hij het eindelijk allemaal loslaten en gaan staan zoals hij is.
Stoer en sterk zijn heeft niets met mannelijkheid te maken. Er bestaat geen algemene regel wat betreft het geslacht dat je bezit.

Onvoorwaardelijk

mannelijkheidOok mijn zoon groeit op in een gezin dat onvoorwaardelijke liefde hanteert. Het is niet omdat hij met een penis werd geboren, dat hij automatisch moet buigen voor het altaar der mannelijkheid. Met zijn prachtige lange haartjes en zijn verlegen karakter buiten de muren van ons huis is hij even mannelijk als al die kereltjes die van in het begin aangeleerd krijgen om stoer te zijn en nooit of te nimmer hun gevoelens te tonen. Mijn zoon houdt van alles wat wielen heeft en wordt daar compleet in gesteund: auto’s, brommers, fietsen, zijn step, poppenwagens, zijn barbie koets met paarden. Mijn zoon houdt van spelen met een bal of van vechten met zijn zwaard. Of van geschminkt worden door zijn zus, van staartjes in zijn haartjes maken. In de winkel kiest hij de ene keer voor een autootje om mee te ravotten en de andere keer voor een lippenbalsem in de vorm van een ijsje.
Mijn zoon is nochtans het toonbeeld van mannelijkheid. Net als zijn papa. Beide werden ze geboren met een extra stukje vlees tussen hun benen dat wij als vrouwen niet hebben. Wat hun mannelijkheid bewijst. Voor de rest bepaalt hun geslacht niet wie ze zijn, noch wie ze moeten zijn. En er wordt gewoon onvoorwaardelijk van hen gehouden. Zoals ze zijn.

Mijn diepste respect voor al die mannen “out there” die geforceerd worden in een onlogisch maatschappelijk ideaal, puur en alleen omdat ze als jongen geboren werden. Ik wens jullie allemaal de kracht toe om een einde te maken aan dat wat jullie opgedragen wordt. Dat we samen het beeld dat aan onze mannen wordt opgedrongen ongedaan mogen maken! En dat jullie allemaal onvoorwaardelijke liefde mogen ervaren, zonder ooit te moeten veranderen voor de wil van een ander.

 

Hoofdafbeelding: JD Hancock op Flickr

Gerelateerd

Echte mannen dragen hun baby (en kindje)

Over de schrijver

Katia Smits

Katia Smits

Vrijheid en vertrouwen staan centraal in Katia's gezin. Samen met haar man en 4 kinderen houden ze die waarden hoog in het vaandel. Als radical unschoolers maken ze de stap om een nomadisch leven op te bouwen. Wortels uit de grond en gaan waar de wind hen naartoe voert. Een verhaal van dromen en tegenslagen, van samenwerking en volharding, van vrijheid en vertrouwen.