Interview met Martalina Gal – Opgroeien zonder luier

zonder luier
Valerie Nuytten
Geschreven door Valerie Nuytten

Martaline Gal startte onlangs een Babyzindelijkheidscommunicatie (BZC) project op. Duurzaam opgroeien zonder luier: het is mogelijk!

• Martaline Gal •  43 Jaar • Bredene • getrouwd met Stijn • drie kinderen • IT-analiste • www.purabebo.com

Waar begon het BZC project mee?

Tijdens de zwangerschap van mijn jongste dochter heb ik veel boeken gelezen over natuurlijk bevallen, thuisbevallen en kinderen op een natuurlijke wijze opvoeden. Zo ben ik te weten gekomen dat baby’s van nature de neiging hebben om zindelijk te zijn, maar deze natuurlijke neiging wordt door het gebruik van moderne absorberende wegwerpluiers afgeleerd.

Ik wilde vanuit ecologische overtuiging niet meedoen met de absurditeit van wegwerpluiers. Een kind dat gedurende zijn eerste 2,5 levensjaren wegwerpluiers draagt, zal er gemiddeld 4500 hebben verbruikt, en dit zal gemiddeld 1.500 euro hebben gekost. Globaal beschouwd zijn wegwerpluiers dus best een dure optie! Ik spreek dan nog niet over de rampzalige impact op het leefmilieu en de enorme energieverspilling qua productie en afvalverwerking.

Gingen jullie dan helemaal geen wegwerpluiers meer gebruiken?

Inderdaad. Uit overtuiging wilden we zeker wegwerpluiers vermijden! Eerst waren wij nogal sceptisch over de haalbaarheid van babyzindelijkheidscommunicatie omdat we dachten: “Als een baby geen luier draagt, worden de behoeftes gedaan waar de baby ligt!”. De hele tijd lakentjes en pyjamaatjes verversen in plaats van luiers, dat kan ook niet de bedoeling zijn. Bij onze jongste dochter gebruikten we dan meteen katoenen luiers. Toen zij vier maanden oud was, zijn we de luier uit beginnen doen als we merkten dat ze pipi of kaka wilde doen. We waren eigenlijk zeer verrast hoe makkelijk dat ging en konden al snel het aantal te wassen luiers drastisch beperken. Rond haar eerste verjaardag deden er zich al bijna geen ongelukjes meer voor, zolang we maar snel reageerden op haar signalen!

Gezien deze positieve ervaringen met mijn dochter, ben ik na de geboorte van mijn zoon meteen met babyzindelijksheidscommunicatie gestart. In het begin was het wel wat aanpassen omdat jongetjes nu eenmaal op anders gebouwd zijn dan meisjes! Daarenboven is hij in november geboren, wat het minder evident maakte om aangepaste kledij te vinden. Kleedjes waren bijvoorbeeld al geen optie…

En dan ben je heel wat gaan ontwikkelen?

Ja! Ik ontdekte dat baby’s en kleuters in China traditioneel kruisloze broeken aan kregen, en begon na te denken over hoe ik deze soort broeken kon aanpassen aan mijn persoonlijke smaak. Voor mij was het vooral ook belangrijk om het gebruiksgemak van deze broeken te behouden zonder dat men aan de overkant van de straat kan zien dat mijn baby een kruisloze broek draagt. Stap voor stap kwam ik zo tot een ontwerp van een denim broek waarvan het kruis met drukknopjes is vastgemaakt aan de rest van de broek, maar met één handbeweging kan worden verwijderd wanneer dat nodig is.

Kon je op dat moment al goed met een naaimachine overweg?

Ik ben een persoon die graag nieuwe uitdagingen aangaat en ben er niet het type voor om te lang na te denken voor ik iets doe. Ik heb geleerd om vooral veel te durven en te handelen. Ik doe, probeer, en trek er mijn lessen uit als het mis gaat.

Zo heb ik ook die broeken ontwikkeld. Eerst met een gewone eenvoudige naaimachine uit de Aldi. Daarna kocht ik er een betere naaimachine bij en meteen zag ik dat ik ook veel mooier werk kon afleveren. Uiteindelijk schafte ik ook nog een overlock naaimachine aan om de stoffen aan de randen mooi te kunnen afwerken. Bij elke nieuwe broek die ik naaide leerde ik mezelf de naaitechnieken aan en voerde ik ook telkens kleine aanpassingen uit aan het patroon.

bzc broekje

Het BZC broekje

Hoe ben je op het idee gekomen om er een project van te maken?

In eerste instantie ontwikkelde ik deze broeken gewoon voor mijn zoon, maar door me aan te sluiten bij een aantal Facebookgroepen ontdekte ik dat wel meer mama’s op zoek waren naar kledij die babyzindelijksheidscommunicatie ook in de winter gemakkelijk maakt.

Gaandeweg besliste ik dan om mijn idee ook commercieel te ontwikkelen. Ik vroeg een patent aan en ging aan de slag om een logo te maken en productfoto’s. Ik ontwikkelde tevens een businessplan gebaseerd op financiering via crowdfunding en maakte een website en een promotiefilm voor de crowdfunding.

Daarnaast ontwikkelde ik, naast het broekje, recent ook een ondergoedsetje voor jongetjes met een broekje met aan de gulp een absorberend stukje voor als ze wel al communiceren maar nog niet altijd alles onder controle hebben en soms wat druppeltjes verliezen. Dit is dus een soort trainings-onderbroekje dat dient als overstap naar gewone onderbroekjes en dat ook beschikbaar is in de kleinste maatjes (vanaf 1 maand).

Wat zit er nog in de planning?

Ik hoop dat de crowdfunding actie die ik heb opgezet voldoende steun krijgt om met de verkoop van mijn broeken commercieel op een duurzame wijze van start te kunnen gaan.

Ik startte onlangs ook een ‘Dagen zonder luier‘ project op (samen met Tina en Valerie) om het gebruik van de luier te verminderen. Je kan op de facebookpagina heel wat leerrijke filmpjes op vinden.

Waar droom je van?

Mijn droom is dat mijn kinderen zullen kunnen leven in een wereld die eindelijk het gebruik van fossiele brandstoffen en plastic vaarwel heeft gezegd en waarin de aarde kan herstellen van de schade die de mensheid er de voorbije generaties aan heeft berokkend.

Ik droom van een wereld waarin de opwarming van het klimaat zal stoppen en zelfs zal kunnen worden teruggedrongen en waar er meer vis in de zee rondzwemt dan plastic.

Ik hoop ook op een wereld waarin moeders op een natuurlijke wijze kunnen bevallen, zonder dat ze door dokters ongevraagd allerlei producten krijgen toegediend, en dat ze de keuze krijgen om meer tijd door te brengen met hun baby’s. Vandaar ook dat een deel van de opbrengst uitgaat naar vrouwvriendelijke initiatieven.

Steun het project

Marta’s project kan je hier steunen:
https://www.kickstarter.com/…/worlds-1st-potty-training-pan…

Een deel van de opbrengst (2%) gaat naar mooie initiatieven: BumiSehat (Health Earth Mother (Earth = babies at birth), IMBCO (International MotherBaby Childbirth Organisation) en GIC (Geboortecentrum van Lieve Huybrechts).

Je kan hier nog een nieuwsbericht over haar project lezen:
http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-bredene/-sneller-zindelijk-dankzij-broekje-a3155905/

In de reeks “Verschilmakers” interviewen we mensen die de wereld mooier en menselijker willen maken. 

Over de schrijver

Valerie Nuytten

Valerie Nuytten

Valerie heeft drie kinderen met haar partner en samen beleven ze avonturen in voeding, natuur en het leven op zich. Ze geeft thuisonderwijs, heeft een hart voor gezonde voeding en wildpluk, ontdekte de liefdevolle kracht van in vrijheid zwanger zijn en bevallen, houdt van eenvoud, borstvoeding, luierloze baby's, buitenslapen, op blote voeten lopen, voedselbossen, permacultuur, reizen,... Ze heeft een eigen website Natuurlijk Rauw Leven, waar ze mensen wil inspireren om gezonder te gaan leven en meer energie te krijgen.