Minimalisme is niet ecologisch

Minimalisme onecologisch
Laura Schuerwegen
Geschreven door Laura Schuerwegen

Minimalisme is best wel in de laatste tijd. Om de andere week is er wel een opruimgoeroe die het recept voor minimaal wonen schijnt gevonden te hebben, en daaraan gekoppeld, het eeuwige geluk. Maar misschien heeft het opruimen een duister kantje.

Rommel maakt ongelukkig, zoveel is duidelijk. En in onze kapitalistische maatschappij sleuren we die rommel met kruiwagens binnen, waar het ons dan ongelukkig gaat zitten maken. Dat is wat kapitalistische rommel doet.

Opruimen dus?

Je ziet ze op je Facebookfeed en krantenkoppen verschijnen, de opruimchallenges. Elk item minder is een stap dichter bij een gelukkig leven. Eentje waar je niet zoveel moet opruimen. Mooi toch?

Maar misschien heeft die minimalistische tendens wel een duister kantje?

Waar gaan al die opruimartikels over?

  • 60 dingen die je nu meteen kan wegdoen
  • 300 items weg op 30 dagen

Waar gaan die spullen allemaal naartoe?

Ik denk aan mijn oude overbuurvrouw die bierviltjes spaarde, en als er dan kindjes kwamen, konden die daarmee knutselen. Hetzelfde deed ze met flessendeksels en wat nog meer. Volgens je opruimgoeroe moeten die dingen meedogenloos de vuilbak in, en vandaar naar het stort? De verbrandingsoven?

Als je kinderen willen knutselen, moet je dan een gloednieuw knutselpakket kopen in de Action?

De wegsmijtcultus is al even erg als de koopcultuur. Uiteindelijk heb jij misschien wel een net huis na al dat opruimen, maar de druk op de maatschappij van al die ontheemde spullen is gigantisch.

Het kapitalistisch caroussel

Minimalisme maakt inderdaad gelukkig(er dan koopwoede), maar dat is eerder door de mindset die dat minimalisme inspireert, niet door het resultaat van 37659 items uit je huis verwijderen. Want:

Als je al die items verwijderd hebt, maar je zit nog steeds met je kapitalistische koopgedrag, dan ga je die dingen gewoon terug aanvullen.

En mag je volgend jaar weer meedoen aan de opruimchallenge. Daar is het kapitalistisch caroussel blij mee, maar jij en je portefeuille misschien niet zo zeer. En dan heb je dat eeuwige geluk eigenlijk ook niet bereikt.

Minimalisme onecologisch

Echt minimalisme

Bewust consumeren, dat is waar echt minimalisme op stoelt:

Wat heb je nu werkelijk nodig?

Is die verpakking nodig rond je tomaten – want dat is weer iets wat je moet opruimen – of kan je gewoon tomaten bij de boer kopen? Heb je echt vijf extra stoelen nodig voor die ene keer per jaar – met kerstmis – dat de familie langskomt, of kan je die een ander leven geven en stoelen lenen bij de bomma volgende kerst? Hoeveel dekbedsets heb je nodig, en kan je nog wat met de oude in plaats van ze in het containerpark achter te laten?

Wat je hebt, kan je daar nog wat mee aan? Kan je het recycleren, upcyclen, of kan er het nog iemand gelukkig maken in zijn huidige staat? De kringwinkel is een goede afzetplaats voor je opruimwoede, maar ook daar hebben de opruimgoeroes hun effect laten voelen en kunnen ze het aanbod gewoon niet meer bij. Vaak vliegen dingen daar dus gewoon de vuilbak in.

Meer lezen?

Wil je wat meer lezen over hoe de koopcultuur omgekeerd of ontkracht kan worden? Het Kleine Verzet van Tine Hens is een mooierd die misschien wel je geloof in de mens herstelt. Consumindertip: haal het boek uit de bibliotheek.

Gerelateerd

Afvalreductie voor beginners: 10 tips

Waar is onze mens(elijk)heid gebleven?

Over de schrijver

Laura Schuerwegen

Laura Schuerwegen

Na acht jaar in West en Centraal Afrika te vertoeven woont Laura nu in Malawi met haar man en drie kinderen. Ze schreef twee boeken over zelfzorg en een kinderboek (in het Engels, verkrijgbaar op Amazon) en blogt op Authentic Parenting.