Natuurlijke versus synthetische oxytocine (Deel 1)

oxytocine
Tina Toubac
Geschreven door Tina Toubac
Tegenwoordig worden bevallingen vaak gestimuleerd met synthetische oxytocine, maar is dat wel hetzelfde als de natuurlijke? Hoe werkt dit in op je lichaam en je baby?  In het eerste deel van het artikel zal je ontdekken welke rol oxytocine heeft.

Wat is oxytocine?

Oxytocine word ook wel eens het liefdeshormoon genoemd, omwille van de connectie met seksuele activiteit, orgasme, geboorte en borstvoeding.  Dit hormoon wordt aangemaakt in de hypothalamus in het middelste gedeelte van de hersenen en wordt opgeslagen in de zogenaamde Herringlichaampjes, van waaruit het in de bloedstroom geraakt (De gehele wetenschappelijke uitleg vind je op wikipedia).

Oxytocine tijdens een fysiologische bevalling

Naarmate de zwangerschap vordert maakt het lichaam meer oxytocine aan. Tijdens de bevalling speelt oxytocine een grote rol om goede contracties te krijgen. Ook prostaglandine,  is een belangrijke factor.

Uit onderzoek bij muizen blijkt dat, wanneer oxytocine uitgeschakeld wordt, de muizen wel nog kunnen baren, maar hun jongen niet voeden. Ook weer bij muizen werd ontdekt dat oxytocine een pijnstillend effect heeft.(1)

De baby maakt ook grote hoeveelheden oxytocine aan in de hypofyse tijdens de bevalling.  Er is bewijs dat deze oxytocine via de placenta terug in de bloedstroom van de moeder komt. Ook de placenta maakt oxytocine aan en in de vliezen, alsook in het vruchtwater komt oxytocine voor.

Wat betekent dit concreet? Er is een wisselwerking tussen moeder en baby, het dalen van de baby triggert de stretch receptoren in de vagina , die dan op hun beurt de aanmaak van oxytocine in de hypofyse triggeren. Dit heet de Ferguson-reflex.

Oxytocine bij omstaanders

Personen die aanwezig zijn bij een bevalling, hebben ook een verhoging van hun oxytocine niveau. Je zou bijna kunnen zeggen dat het “besmettelijk” is. Niet alleen bij de vrouwen, maar ook bij aanwezige mannen. Het zal niet de eerste keer zijn dat een lacterende doula, vroedvrouw of gynaecologe een toeschietreflex ervaart tijdens een bevalling.

Net na de geboorte

Oxytocine Na de geboorte blijft het oxytocine gehalte in golven omhoog gaan,  vooral als de baby de borst aanraakt, likt, zijn gezichtje de borst aanraakt en hij er uiteindelijk van drinkt.  Dit bevordert het samentrekken van de baarmoeder en dit kan postpartum bloeding tegengaan. Oog– en huid-op-huidcontact bevordert ook het optimaliseren van de oxytocine aanmaak. Rond 30 min postpartum piekt het oxytocine gehalte in het bloed, en gaat daarna langzaam wat dalen tegen het einde van het eerste uur postpartum. In de hersenen blijft het oxytocine gehalte langer pieken (voor het moeder instinct).

Oxytocine en bonding

Oxytocine speelt een belangrijke rol in de binding tussen moeder en kind. Optimaal gezien is er zowel bij de moeder als bij de baby de piek rond 30 minuten postpartum. Zo zijn moeder en baby in het eerst uur na de geboorte verzadigd aan oxytocine.

Pasgeborenen hebben minstens tot 4 dagen na de geboorte verhoogde oxytocine levels en oxytocine zit ook in moedermelk. Dit speelt allemaal in het voordeel van een goede binding met je baby. Wanneer je dan de tips uit “Wat te doen met een pasgeboren baby” opvolgt, zal het binden zeer vlot gaan.

 

Bronnen:

(1) Chan F. Limitations of Ultrasound. Perinatal Society of Australia and New Zeeland 1st Annual Congress. Freemantle,1997

Foto boven: Marijke Thoen

 

Heb je plezier in wat je hier leest? Volg ons op FacebookKlik hier.

Over de schrijver

Tina Toubac

Tina Toubac

Ik ben Tina, moeder van 5 kinderen . Sinds ik moeder ben geworden ben ik steeds op zoek naar hoe ik zo natuurlijk mogelijk met mijn kinderen kan omgaan, dit uit zich in de manier van opvoeden, ik kijk naar de noden van mijn kinderen en probeer dan daar op in te spelen…

2 Berichten