Open brief aan Mijnheer Eerdekens, n.a.v. zijn opiniestuk in Knack over het woord van het jaar ‘kraamkost’

kraamkost
volleven admin
Geschreven door volleven admin

Beste mijnheer Eerdekens,

Weet u wat een genverbrander is? Of wat bokitoproof is? Ik niet. En ik denk vele Vlamingen en Nederlanders met mij. Toch waren beiden het Woord van het jaar in resp. 2005 en 2007.

Zou u rijk zijn wanneer u 5 euro kreeg voor elke keer dat u het woord ‘swaffelen’ hebt gebruikt, voordat het Woord van het jaar werd? Hebt u uw kinderen verboden het woord nog te gebruiken, omdat u het zo beu gehoord was? Ik niet bepaald… En kende u veel ‘tentsletjes’ voor de verkiezing van 2010?

Om u even te parafraseren: ‘Ik heb in die jaren iedere dag, van bij het ontwaken tot het slapengaan, Nederlands gesproken, geschreven, gelezen en ernaar geluisterd. Ik ben het woord swaffelen en tentsletjes geen enkele keer tegengekomen. Nooit. Never. Jamais.’ Maar u werd dus wel achtervolgd door deze termen?

Kraamkost kende ik wel. Jazeker. Eerst maakte ik kennis met de praktijk. Toen ik in de lente van een prachtige zoon beviel, was iemand die kwam koken, of iets lekkers meebracht, erg welkom. Als je met een pasgeboren baby thuis zit, mijnheer Eerdekens, dan is een warme maaltijd soms als de Mont Ventoux – het ziet er goed uit, je wilt het wel waarmaken, maar je komt bijna nooit zo ver.

Toen later op het jaar het woord ‘kraamkost’ opdook, in een pleidooi om meer voor elkaar te gaan zorgen, vrouwen onder elkaar, kon ik me dus prima vinden in die woordenschat. En ik nam me voor het zelf ook meer te gaan doen voor vriendinnen en kennissen (en hun partners, want die mogen mee aanschuiven uiteraard).

Natuurlijk, ik geef toe dat de term tot dubbelzinnigheid kan leiden – is het eten uit een kraampje? Is het wat een bevalling kost? Maar in de Nederlandse taal zijn de ‘kraamtijd’ en het woord ‘kost’ als voedsel, nu eenmaal wel gekende begrippen. Zo gek is het dus helemaal niet. Op zich zou je ‘selfie’ ook niet meteen linken aan het nemen van een foto, toch?

Wat jammer dat u ‘kost’ een nare nasmaak vindt hebben – omdat het lijkt op ‘kots’… ik zal het slechte nieuws overbrengen aan Jeroen Meus, die u blijkbaar dagelijks een misselijk gevoel bezorgt.

Als u even het internet raadpleegt over de ‘Woord van het jaar’-stemmingen van de voorbije jaren, dan gaat het over het algemeen over de heel gegronde vermoedens dat de poll al jaren gestuurd wordt door bepaalde online communities. Zo werd in 2004 geen woord gekozen vanwege verregaande manipulatie. Een woord als ‘swaffelen’ kaapte op niet zo propere wijze de eerste plaats weg in 2008. Nu stelt u dat er wel iets mis zal zijn met deze stemming ook, omdat het vreemde resultaten heeft opgeleverd. Ik wil geen wilde veronderstellingen maken, maar ik denk dat ik veilig kan stellen dat het inderdaad andere mensen zijn, die stemden voor ‘kraamkost’, dan diegenen die voor ‘swaffelen’ en ‘tentsletje’ hebben gekozen. Die mensen zitten misschien niet in uw vriendenkring, maar telt hun stem daarom minder?

Wat opmerkelijk dat u denkt dat we uitgelachen worden omdat we een woord kiezen dat over solidariteit gaat. Oh, maar u kende het niet, zegt u. En u doet dat niet, iets lekkers brengen naar iemand anders. Ik stuur mensen vaak een kaartje, ook al zijn ze niet jarig. Doet u dat ook niet? Tja, zal ik dan het woord ‘kaartje’ maar snel uit mijn woordenschat schrappen?

Het woord is ontstaan omdat er nood aan is. Iedereen kan wel eens een helpende hand gebruiken. Als die helpende hand een kom lasagne brengt, des te beter. En ja, als je net thuis bent met een pasgeboren baby, dan geldt die stelling eens te meer. Dus misschien kende u de term en het gebruik niet, Mijnheer Eerdekens, maar leren we niet allemaal elke dag bij? Ik had werkelijk nog nooit van het woord ‘selfie’ gehoord voor het verkozen werd. Plots lijkt niet alleen de term overal op te duiken, ook het gebruik heeft een vlucht genomen. Zou het niet mooi zijn als dat ook het geval was met ‘kraamkost’? Of voelt u nog steeds meer voor ‘swaffelen’?

Met vriendelijke groeten,

Een jonge mama die stemde op ‘kraamkost’.

‘Ik heb in het jaar 2015 iedere dag, van bij het ontwaken tot het slapengaan, Nederlands gesproken, geschreven, gelezen en ernaar geluisterd. Ik ben het…
KNACK.BE

Over de schrijver

volleven admin

volleven admin

Volleven publiceert ook artikels van gastschrijvers, was jij er graag bij? Email dan naar welkom@volleven.be