(Over)leef de feestdagen met je kinderen!

feestdagen
Kathleen Leemans
Geschreven door Kathleen Leemans

De sociale media staat er bol van. Berichten over hoe stressvol de feestdagen kunnen zijn voor ouders van kleine en ook al iets grotere kinderen. Maak van deze tijd de mooiste van het jaar met onderstaande tips!

Versier je boom/huis samen met de kids

Niets zo stressvol als een mega kerstboom vol glazen ballen hangen terwijl de kids ongeduldig over en weer lopen in je woonkamer? Kies dan voor een kleine kerstboom en kindvriendelijke versiering.

Je kan de kinderen zelf dingen in elkaar laten knutselen, bijvoorbeeld ballen beschilderen, slingers maken, een kerstboom uit klei. Twee vliegen in een klap: je huis ziet er mooi uit en is meteen kids proef!

Wil je toch glazen ballen? Haal ze dan in de kringwinkel.  Je vindt er al een grote zak voor een fractie van een euro.   Mooie dure ornamenten kan je houden voor als de kinderen wat ouder zijn.

Neem tijd voor je gezin

Kan je wat genieten van vakantie?  Vul die dan zoveel mogelijk met samen zijn in het gezin. Neem tijd voor:

 • een extra lange brunch
 • filmpjes in de zetel
 • lange wandelingen (met wat geluk in de sneeuw!)
 • een museum bezoek
 • ….

Vermijd vooral de drukke shopdagen, want dat vinden kinderen niet leuk (en jij waarschijnlijk ook niet). Als je toch wil gaan shoppen kies dan voor een korte rustige momenten of doe je inkopen online.

Kies bewust voor (korte) feestjes buitenshuis

Al dat over en weer gesjouw naar familie, feestjes en de drukte van een kerstdiner bij je thuis beu? Doe dat dan niet. Er zijn alternatieven!

 • Kerstdiner bij je thuis → kerstdiner buitenshuis, minder werk, meer genot
 • Lange saaie feestjes bij familie → korte maar krachtige bezoeken van 2 of 3 uur zijn genoeg
 • Kinderen die zich vervelen omdat er niets te doen is → neem een zak mee met spullen die ze zelf mogen uitkiezen
 • Oververmoeide kids en ouders → met de bovenstaande alternatieven kan iedereen altijd op tijd naar bed!

Bereid kindvriendelijke maaltijden

Feestjes zijn leuk, eten ook, maar die kids lusten er nooit niets van! Kies dan voor dingen die ze wel lusten:

 • Aperitief: toastjes, rauwe groentjes, groentenchips, …
 • Voorgerecht: meloen met hesp, kaaskroketten, …
 • Hoofdgerecht: balletjes in tomatensaus, spaghetti, rijst- of wokgerecht, …

EXTRA TIPS: Geef elke gang een extra feestelijke touch door er een ‘volwasseneningrediënt’ aan toe voegen, laat de kinderen mee helpen met koken en tafel dekken, eet een eerste maaltijd met de kids (kindvriendelijk) en eet na hun slaaptijd als volwassenen verder van het feestmenu.

Leef de feestdagen MET je kinderen

Laat je kinderen actief deelnemen aan het gebeuren. Laat ze mee knutselen, versieren, koken en pakjes kiezen. Hou rekening met hun behoefte aan speeltijd, slaap, rustige momenten. Hou rekening met jezelf. Zo zal je de gebruikelijke stress en vermoeidheid die rond de feestdagen hangen onder controle kunnen houden.

 

Vol Leven wenst iedereen een rustig en deugdzaam eindejaar toe!

 

Heb je plezier in wat je hier leest? Volg ons op Facebook. Klik hier.

Over de schrijver

Kathleen Leemans

Kathleen Leemans

Kathleen Leemans (31) is klinisch psychologe en full-time werkende mama van 2 dochters Nora (5) en Annabel (0). Gepassioneerd door wetenschappelijk onderzoek, ballet en haar gezin. Ook volop zoekende naar een weg in het ouderschapslandschap, open minded maar ook kritisch. Haar stokpaardjes: natuurlijk ouderschap, autonomie-ondersteund en onvoorwaardelijk opvoeden. Haar grootste inspiratiebron zijn haar dochters, van wie ze heel veel leert over zichzelf maar ook over de wereld en de verwondering van elke dag. Ze blogt zelf ook op missesleeblog.wordpress.com