Partners en hun baby’s: 9 tips om te binden

Papa en binding met baby
Kathleen Leemans
Geschreven door Kathleen Leemans
Baby’s en hun mama’s vormen een symbiose vanaf het moment dat de conceptie plaats vindt tot lang na de geboorte.  Mama’s willen instinctief lang en vaak verbonden zijn met hun baby.  Hoe zit het met de partners en hun baby’s? Welke taken kan je als partner opnemen, en nog belangrijker, hoe kan je al vanaf het prille begin een mooie band maken met je baby?

Al van in de baarmoeder

Partners kunnen al van in de baarmoeder contact leggen met hun baby. Vanaf 4 maanden zwangerschap kan een baby goed geluiden onderscheiden buiten de baarmoeder. Ook herkennen baby’s goed aanraking via de buik van de mama.

TIPS

1.  Praat regelmatig tegen de baby in de buik. Laat weten dat je zijn of haar papa of meemama bent. Zo herkent de baby meteen je stem na de geboorte.

2.  Raak de buik vaak aan terwijl je praat. Zo voelt de baby je ook en kan je al snel connectie leggen. De baby zal reageren op de aanrakingen door te bewegen en dat is een heel fijn gevoel als papa.

De geboorte en de eerste uren erna

Tijdens en vlak na de geboorte zal de baby verbinding maken met de mama via ‘skin-to-skin’ contact op de borst en via de eerste voeding aan de borst.

TIPS

3.  Praat meteen tegen de baby na de geboorte. Zo laat je merken dat je er bent en voelt de baby zich veilig bij mama en papa.

4.  Als partner kan je samen met mama connectie leggen door de baby aan te raken, ertegen te praten en zelf ‘skin-to-skin’ contact te maken door erbij te gaan liggen.

5.  Ververs zelf de luiers of laat je baby plassen (via babyzindelijkheidscommunicatie) voor of tussenin de voeding zodat je je baby kan aaien, ertegen kan praten en hem of haar gerust stellen.

Hier lees je nog 3 andere tips over wat te doen met een pasgeboren baby en hoe je als papa of meemama in het verhaal past.

De kraamtijd

Papa's en binding met baby

Vaak zullen de partners al snel weer gaan werken terwijl mama lekker kan cocoonen met de baby. Probeer als papa of meemama toch zo lang mogelijk thuis te blijven om mama te ondersteunen en de baby een veilige nest te geven. Deze tijd kan je later niet meer inhalen en zal een belangrijke basis leggen voor je latere contacten en band met je kind.

TIPS

6.  Je kan als partner de baby op de borst (skin-to-skin) leggen terwijl mama zich wat kan opfrissen (als mama dat ook wil tenminste)

7.  Neem wat van de verzorgingstaken over, of doe ze samen met mama, om zo wat tijd te kunnen doorbrengen met de baby. Ververs de luier of laat je baby plassen, zet de baby eens in bad, neem hem of haar op de arm voor troost … Zo leer je je baby beter kennen en leer je ook de noden en signalen van je baby te lezen. Op die manier kan je hem of haar altijd helpen als mama even niet in de buurt is (ook mama’s moeten af en toe eens naar de wc of in bad) en hoeft de tijd bij de partner niet altijd ‘huiltijd’ te zijn.

8.  Ga zelf met de baby in bad. Als je de temperatuur en duur aanpast en geen zeep gebruikt, kan je samen met de baby genieten van een lekker ontspannend bad. Maak contact, speel met water en geef de baby een veilig gevoel.

9.  Gebruik al van in het begin mee een draagdoek of andere drager. Dragen vergroot de verbondenheid omdat de baby veel tijd dicht bij je kan doorbrengen op de buik. Vaak zorgen draagdoeken en dragers ook voor de nodige ‘sleepy dust’ zodat je baby rustiger is tijdens de tijd samen.

Zoek zelf nog andere manieren om meer tijd te kunnen doorbrengen met je baby. Leer je baby kennen en laat je baby jou leren kennen. Op die manier blijven jullie altijd in verbinding staan en maak je het ‘zorgen voor’ een stuk aangenamer omdat je de noden en signalen van je baby leert kennen, alsook alle taken en zorgen die erbij horen. Dit zal zijn vruchten afwerpen naar jullie toekomstige relatie, en de band met je baby alleen maar versterken. Succes!

Over de schrijver

Kathleen Leemans

Kathleen Leemans

Kathleen Leemans (31) is klinisch psychologe en full-time werkende mama van 2 dochters Nora (5) en Annabel (0). Gepassioneerd door wetenschappelijk onderzoek, ballet en haar gezin. Ook volop zoekende naar een weg in het ouderschapslandschap, open minded maar ook kritisch. Haar stokpaardjes: natuurlijk ouderschap, autonomie-ondersteund en onvoorwaardelijk opvoeden. Haar grootste inspiratiebron zijn haar dochters, van wie ze heel veel leert over zichzelf maar ook over de wereld en de verwondering van elke dag. Ze blogt zelf ook op missesleeblog.wordpress.com