Recepten met kombucha

Lut Bailleul
Geschreven door Lut Bailleul

Er bestaan heel wat recepten met kombucha. Wat denk je van azijn, kauwstrips voor honden en katten, een gezichtscrème en snoepjes?

Kombucha azijn

Je kan met kombucha ook lekkere azijn met speciale smaken maken. De kombucha moet hiervoor sterker fermenteren – dat betekent dat je deze ten minste twee tot drie maanden lang moet laten staan. Zo krijg je azijn, omdat de gist en bacteriën zoveel zuur in deze tijd vormen, is die als normale Kombucha drank niet meer te drinken. Je kan de azijn, die milder dan vruchten azijn is, mengen met andere ingrediënten.

Recepten met kombucha - azijnVoor deze pittige azijn, hebt u het volgende nodig:

1 kopje kombucha azijn
2 knoflookteentjes of
3 eetlepels uien
verse kruiden naar smaak


Bereiding

Maak de knoflook schoon en snijd deze in plakjes. De uien pellen en fijn te hakken vervolgens ook de kruiden klein hakken en alles met de kombucha azijn mixen, in een fles gieten en een week laten trekken, vervolgens door een zeef en in een andere fles gieten en gebruiken wel koel bewaren. De kombucha azijn moet wel regelmatig gebruikt worden omdat deze niet zoveel zuur als normale azijn bevat en daar door minder lang houdbaar is.
Met deze ingrediënten kan je kombucha azijn maken: basilicum, chili, dragon, kruidnagel, knoflook, laurier bladeren, marjolein, oregano, peper, rozemarijn, mosterdzaad, hibiscus, vlierbessen, witte waterkers, lavendel, citroenmelisse, mint, rozen blaadjes, citrusvruchten.

 

Kombucha-kauwstrips voor honden en katten

Als u niet weet, wat u met uw extra Kombucha- of Jun-SCOBY’s moet doen?
Een lekkernij voor uw hond en kat is een Kombucha of Jun kauwstrip!
Het is probiotica puur voor uw lieveling!
Kombucha-of Jun-SCOBY in strips snijden en dan bij matige temperatuur 30-35 gr. C in de oven drogen. De dieren zijn er dankbaar voor.

recepten met kombucha - hondensnoepje

Kombucha gezichtscrème zelf maken

Kombucha heeft uitstekende eigenschappen niet alleen inwendig ook uiterlijk als gezichtscrème. De resultaten zijn geweldig. Deze zelfgemaakte crème zonder schadelijke conserveringsmiddelen biedt vele voordelen tegenover dure crèmes – een genot voor de gevoelige huid.

Ingrediënten

5 gram bijenwas
15 gram wolvet
40 gram amandel-, avocado-, notenolie of een ander, kwalitatief hoogwaardige olie
40 gram originele frisse Kombucha-SCOBY
3 druppels lavendel- of rozenolie

Bereiding

De bijenwas in een waterbad smelten(au bain Marie). Het wolvet en de olie toevoegen. Alles tot 55 ° – 60° verwarmen. De Kombucha-SCOBY in een mixer tot een homogene massa pureren en samen met de verwarmde was, vet en olie mix ca. 6-8 minuten goed door roeren tot dat het mengsel klontvrij en afgekoeld is. Als laatste de lavendel- of rozenolie toevoegen en klaar is de zelf gemaakte gezichtscrème.
Bewaren in de koelkast en snel verbruiken.

Snoepjes met kombucha-jun

Ingrediënten

250 ml.kombucha/jun
250 ml.coulis/fruitsap/thee/water
6 eetlepels agar-agar(plantaardige gelatine)
1 eetlepel rietsuiker

recepten met kombucha - snoepBereiding

coulis (of andere vloeistof) verwarmen en mengen met de agar-agar.
laten lauw worden en de kombucha/jun er bij doen.
in vormpjes gieten of laten opstijven in een glazen schotel voor ongeveer 2 uren in de koelkast

Hoofdafbeelding: By Simon A. Eugster (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Meer over kambucha

Kombucha

Voorstelling boek: kefir en andere gefermenteerde culturen


 

Over de schrijver

Lut Bailleul

Lut Bailleul

Lut Bailleul woont aan de zee met haar twee kinderen en haar hond en is gepassioneerd door alles wat met fermentatie te maken heeft. Haar interesse werd gewekt doordat ze kefir had gekregen van een vriendin . Hierbij werd ze onmiddellijk terug gebracht naar haar jeugd. Vroeger stond deze namelijk in de kelder en werd deze gedronken met grenadine. Na wat opzoeken en experimenteren besloot ze haar ervaringen te delen met anderen door het opstarten van haar eigen faceboekgroep om ervaringen en kefir te delen.