Seks als HSP-er (deel 1): geen zin in seks

Geen zin in seks
Trui Decaesteker
Geschreven door Trui Decaesteker

Je bent hooggevoelig en je ervaart veel drukte en stress. Je hebt vaak geen zin in seks. Wat kun je hieraan doen?

Bij hooggevoelige mensen zijn relaties vaak (niet altijd) moeilijker, hun gevoelens zijn veel intenser en hun zintuigen staan constant op scherp.

Als je als HSP-er de balans vindt in jezelf, dan kun je echt de meest prachtige relaties beleven en een evenwichtige seksuele energie ervaren. Maar in de praktijk is het jammer genoeg niet altijd zo eenvoudig. Aangezien HSP-ers zo gevoelig zijn aan andere energieën, aan drukte, lawaai, stress, enz… dragen ze die lasten vaak mee tot in hun relatie en zelfs tot in hun bed. Dit kan zorgen voor een lager libido of zelfs helemaal geen zin in seks. Het omgekeerde kan ook, hooggevoelige mensen beleven seksuele interactie vaak zeer intens en voelen het ook soms aan als een ‘kick’, waardoor ze steeds vaker op zoek gaan naar dit soort ervaringen (zie deel 2).

Ik wil beide kanten eens gaan belichten, met in dit eerste deel enkele tips als je geen zin hebt in seks en hoe hiermee om te gaan. In het volgende deel geef ik dan wat tips wat je kan doen als je in seksuele overdrive gaat.

Wat te doen als je geen zin hebt?

  • Het grootste deel van de bevolking is nog altijd niet hoogsensitief. Misschien voel je je wat raar of buitengesloten of eenzaam, waardoor je automatisch een gevoel van afgescheidenheid gaat creëren en versterken. Praat hierover met mensen, vrienden, familie, zoek gelijkgestemden als je niemand in de buurt hebt of zoek hulp bij een therapeut die hierin gespecialiseerd is. Wanneer je je beter gaat voelen, zul je ook meer kunnen geven en ontvangen in een relatie.
  • Het kan ook dat je je onzeker voelt en dat je jezelf niet durft laten zien, zowel lichamelijk als emotioneel. Dit kan ervoor zorgen dat je snel uitgeput bent en dat je je ook niet helemaal durft geven in een relatie. Weet dat een goed zelfbeeld en een gezonde dosis zelfvertrouwen noodzakelijk is voor een goed seksleven. Lees boeken rond positief affirmeren en omtrent zelfvertrouwen opbouwen, doe oefeningen en als het nodig is, zoek een coach die je hierbij kan helpen. Je mag er zijn en je verdient geluk!
  • Wat voel je zelf bij seks en seksualiteit? Bij vrouwelijke en mannelijke energie? Sta hier even bij stil, maak je hoofd leeg, denk dan aan seksualiteit en het eerste die bij je op komt. Zijn die gedachten echt waar? Soms kun je door verhalen, ervaringen, of zelfs door ervaringen uit vorige levens, een negatief beeld hebben omtrent seksualiteit. Is dit waar voor jou? Kun je dit beeld veranderen? Bekijk het vanuit je hart en vanuit liefde en transformeer het naar een positief beeld.
  • Heb je tenslotte wel een goede seksuele relatie en heb je wel zin, maar ben je gewoon doodop en te uitgeput om hier na een lange dag nog aan te beginnen? Dan kan het best zijn dat je teveel zware energieën hebt toegelaten tijdens de dag. Het is belangrijk om je af te schermen voor zware en negatieve energieën, zodat ze geen vat meer op jou kunnen hebben. Sommige mensen zijn er echt expert in om jouw energie te roven, met als gevolg dat jij je helemaal slecht en uitgeput voelt. Zorg dat jij een hoog zelfbeeld krijgt en dat je in je kracht kan staan, daarnaast kun je nog oefeningen doen om je af te schermen (google maar eens) en er bestaan ook specifieke aurasprays die je hierbij kunnen helpen.

Het kan je veel energie kosten als je je fysiek of mentaal onprettig voelt bij seks. Er kan ook een hoge relatiedruk ontstaan hierdoor. Het is moeilijk om alle aspecten en gevoelens in één klein artikel te gieten.  Laat het me zeker weten als ik nog ergens mee kan helpen.

Gerelateerd

Seks als HSP-er (deel 2): seksuele overdrive

Info en vragen

info@lajafi.be

Over de schrijver

Trui Decaesteker

Trui Decaesteker

Een levenslange zoektocht naar de zin van het leven...
Ik ben een vrouw van duizend-en-één bezigheden, ik moet alles geprobeerd en getest hebben, maar dit zonder mezelf ooit te verloochenen.
Mijn kinderen hebben mij nog meer bepaalde paden op gestuurd; thuisonderwijs, tuinieren, reiki, spirituele lezingen en workshops voor nieuwetijdskinderen, maar ook voeding en sport zijn stokpaardjes voor me.
Dankbaar dat ik deze zoektocht mag verder zetten met mijn gezin.