Top 6 reisbestemmingen in de UK – met kinderen

Reizen in de UK
Laura Schuerwegen
Geschreven door Laura Schuerwegen

Wanneer we aan reizen denken, dwalen onze gedachten vaak naar het zuiden. Voeten in het zand ergens op een strand, gezellig wandelen in een warmer klimaat. Toch zouden we noordelijkere plaatsen, en zeker plaatsen dichtbij, niet over het hoofd mogen zien. Vooral als we reizen met kinderen. Een kortere reis en gelijkaardig klimaat bieden heel wat voordelen aan jonge ouders.


Waar te beginnen?

Vorige zomer reisden we gedurende een maand met de tent door de UK.  Een magische reis en allesbehalve lang genoeg.   Graag deel ik met jullie een aantal bestemmingen die zeker de moeite waard zijn!

1. Somerset & Wiltshire

Somerset (en het naburige Wiltshire) is waarschijnlijk één van de meest geliefde bestemmingen voor de buitenlandse toerist, maar kan ook menig lokale reiziger bekoren. Met recht!  Een prachtig heuvellandschap, lekker tafelen, een gematigd klimaat en voor elk wat wils.

Wat te bezoeken:

Jane eyre museumIMG_4022Bath

Bath is zeker het bezoeken waard. Je kan er gemakkelijk rondwandelen, maar ook de hop on hop off is een aanrader en brengt je naar alle ‘must see’ bestemmingen met een woordje uitleg, het geeft je tevens een gemakkelijke manier om van de ene plaats naar de andere te reizen, zonder die kleine beentjes te vermoeien. In Bath kan je lekker winkelen, zowel eco als design als vintage. Wij bezochten het Jane Eyre museum. Het museum heeft tevens een café op de bovensteverdieping, waar we de beste high tea nuttigden van onze reis (en dat is dus écht wel een referentie!).

Je rijdt de stad beter niet in met de wagen,wegens het drukke en ingewikkelde verkeer. Neem liever één van de vele bussen buiten de stad, die stoppen trouwens aan grote parkeerplaatsen. En allemaal niet duur.

Cheddar gorge

Aan de rand van Somerset ligt Cheddar gorge. Yup, zoals de kaas. Die werd immers van oudsher gerijpt in de grotten daar. Er zijn twee grottencomplexen open voor publiek, waarvan één met een soort klank en lichtspel voor kinderen. Je kan er ook lekker langs de winkels wandelen en heerlijke kaas kopen. De wijn is echter geen plezier.

stonehenge

Stonehenge

Hoewel sommigen het een teleurstelling vinden, was Stonehenge iets wat al jaren op mijn verlanglijstje stond, en ik was niet teleurgesteld! Het bezoekerscentrum is de moeite waard en geeft een duidelijk idee van het leven in de ijzertijd.

Je kan ook mooi wandelen in de omgeving. Er is een traject buitenom het bezoekerscentrum dat een gelijkaardig zicht geeft op Stonehenge zonder de hoge inkomprijzen. Wij kochten een maand abonnement op English Heritage en hadden hierdoor een gereduceerd tarief.

wiltshireAls je interesse in neolitische sites hierdoor gewekt is, dan heeft somerset nog heel wat te bieden. Wij bezochten een longbarrow in de buurt.

Verblijven:

Wij zetten onze tent op Rock East Woodland en dit is zeker een aanrader. Een rustig gelegen camping, vrij dicht bij Bath. Bussen naar Bath vind je dichtbij, voor Stonehenge en Cheddar Gorg neem je wel best de wagen.

2. Isle of Wight

Isle of Wight (IoW) is ten onrechte een plek wat voor buitenlandse toeristen een beetje off the maps is. Gedurende de zomermaanden is het echt een mooie, bruisende plaats, en met zowat het beste weer in de UK. Tijdens de wintermaanden is het er een beetje doods. IoW is vooral een trekpleister voor de oudere Engelse bevolking, maar heeft zeker ook heel wat te bieden aan jonge gezinnen. Een voorsmaakje:

Isle of WightIsle of Wight

De botanische tuin van IoW is zeker een aanrader, je waant je zowaar op één van de Canarische eilanden. De kust van Isle of Wight heeft dan ook climatologische overeenkomsten met die eilandengroep.

The Garlic Farm is – wat de naam al duidelijk maakt – een boerderij waar look geteeld wordt, maar ook een infocenter, een café en leuke wandelingen met geheime plekjes voor de kids. Ter plaatse vind je een winkel met heel wat lekkernijen en een aantal neerhofdieren.

Miniature Isle of Wight is ook een aanrader met kindjes. Ze kunnen immers vrijelijk rond de huisjes en de tuintjes lopen en er is heel wat te zien. Voor mij was het vooral een opmerkelijk staaltje van Britse snoeikunst.
IMG_3576

Isle of Wight heeft ook ongelofelijk mooie stranden en op de meeste ervan ben je gewoon alleen. Leuk dammen bouwen met stenen, of springen over de golfjes.

Blackgang Chine is een waar Victoriaans pretpark en heeft ook nog heel wat van de elementen van toen bewaard. Verwacht geen ijzingwekkende rides en elektronische bling, maar een mooie, degelijke imaginaire wereld van elfjes en heksen en cowboys. De levensgrote dino’s aan de inkom zijn ook de moeite waard.

Isle of Wight staat ook bekend als The Dino Isle, er werden immers veel dinosaurusskeletten ontdekt. Als dat binnen je interessepakket valt, zijn er ook leuke dino trails te wandelen (fietsen…).

Isle of Wightisle of wight

Zoals de meeste plaatsen in de UK is ook Isle of Wight rijkelijk bezaaid met openbare speeltuinen. Aan de kust vind je er een aantal met een waar plonsbad!

Hoe geraak je er?

Om op IoW te geraken neem je de ferry in Portsmouth of Southampton.

Eten en drinken:

  • Zoals hierboven vermeld is The Garlic Farm zeker een aanrader.
  • The Griffin Family Inn heeft een groot doolhof en tijdens de zomermaanden staat er een springkasteel.

3. Cornwall

Iets meer bekend bij de Europese toerist is Cornwall. Cornwall is een zuidwestelijk gelegen agrarisch paradijs met een mooi aanbod voor de strand-, surf-, tuinliefhebber en foodie. Zowat voor iedereen dus. Probeer zeker de clotted cream, want volgens overlevering komt de beste van Cornwall (Ze maken er ook ijsjes mee, u weze gewaarschuwd!).padstow

Strand

Padstow is waarschijnlijk dé grote aanrader, maar er zijn honderden strandjes verspreid over het schiereiland en er zitten echte pareltjes bij. Rotsen om op te klimmen, warme ‘zwembadjes’ om in te rollen, maar ook een heleboel watersporten trekken jaarlijks duizenden toeristen naar de Cornwallse kusten.

Lost Gardens of Helliganuk met kids

Helligan is een tuinrenovatie zoals enkel de engelsen dat kunnen. Het domein lag er verwaarloosd bij en is over de afgelopen jaren tot zijn ware glorie herbracht. Er zijn tal van wandelingen , met  avontuurlijke parcours voor de kinderen. Helligan is ook huis van een aantal gekende tuinsculpturen. Op het domein zijn een aantal eetgelegenheden en ook aan de inkom is een aangename cafetaria.

Eden Projecteden project

Als bewuste ouder is The Eden Project wel echt een must op je traject. Van een verlaten mijn maakte een groep ecowarriors een waar paradijs. Eden biedt voor ieder wat: concerten, workshops, exposities, én natuurlijk weer lekker biologisch eten in één van de vele cafés en restaurants op het domein. De winkel is ook een bezoekje waard en bevat heel wat leuks voor klein én groot.

Eden is bezaaid met natuurlijke speelhoekjes, en zelfs de weg naar de domes heeft speciale sluipwegen voor kids. Zoals zowat overal in de UK wordt ook hier rekening gehouden met de allerkleinsten! Een verademing.

Lanhydroc

Waan je in de boeken van Jane Austin in een mansion dat geconserveerd werd alsof de Victoriaanse eigenaars net vertrokken! Lanhydroc is volledig intact en het gros van de kamers is toegankelijk voor publiek. Ontdek hoe de kinderen ‘school’ liepen, waar menig dansavond werd georganiseerd en de veelheid aan keukens. Aan de inkom van Lanhydroc is ook een grote speeltuin en ook het park is toegankelijk. Je kids kunnen hier zeker uren genieten!

Verblijven

Wij zetten onze tent neer op Trewan Hall, een heel erg mooie camping, maar waarschijnlijk wel wat druk in het hoogseizoen. Er is ook een bibliotheek, zwembad, internet en een winkeltje.

uk met kidsEten en drinken

Het is goed vertoeven in Cornwall, hier word immers de beste clotted cream van het land gemaakt. Er zijn ook heel wat farm shops, sommige mét cafeetje. Wij verzeilden in een trailer van een lokaal boertje waar we de lekkerste scones van de reis aten. En ook supergeslaagde breakfast rolls met biologische sausages van zijn eigen varkens. Nom!

Aan Padstow beach staat er tijdens de zomermaanden een kraampje wat de verrukkelijkste pancakes maakt, gluten vrij mogelijk!

Proef zeker ook het ijs wat lokaal gemaakt wordt met hun wonderlijke clotted cream.

4. Cumbriacumbria

Voor veel Europeanen is Cumbria (Noord-Oost Engeland) te ver en te koud, maar ze weten (letterlijk) niet wat ze missen. Cumbria is een verloren natuurparadijs, je waant je werkelijk in de meest idyllische beelden van Lord of The Rings of Harry Potter. Uitgestrekte natuur zover het oog kan zien, schapen die gezellig over de heuveltoppen lopen grazen. Een waar plezier.

En daarnaast biedt Cumbria ook heel wat te doen!

Windermere is het grootste meer van Engeland. Je kan er een mooi boottochtje doen. Ook de Lake Aquariums zijn een aanrader voor biologie en natuur liefhebbers.

Ken je Peter Rabbit? In Bowess-on-Windermere vind je The World of Beatrix Potter, een must see met kinderen. Wat verder inland kan je ook Beatrix Potter’s woning bezoeken, maar daar zijn wij niet geraakt.

5. Kent

Kent is bij de Belgen al wat bekender vanwege Dover en Canterbury. Beide zijn zeker een bezoekje waard. Gewoon al de overtrek naar Dover is een hele onderneming voor de kinderen! Wij namen de boot en aten een pic nic op het dek (koud en winderig!).

Canterburyknutsel

Canterbury is zeker een bezoekje waard, wij verzeilden er per ongeluk in een cafeetje waar de kinderen gezellig kunnen knutselen terwijl mama en papa een koffietje dronken. Het is er ook gezellig shoppen en wandelen en er zijn veel pittoreske eetgelegenheden. Wij aten Marokkaans in de straat van het Romeins museum. Een dikke aanrader met kinderen, er is heel wat doe- en voel-activiteit en het wordt echt verstaanbaar gebracht voor kinderen.

Wij verzeilden toevallig in een koffie-knutselbar, waar mama’s en papa’s een koffietje kunnen drinken, terwijl de kids lustig plakken, knippen, boetseren…

Dover Castledover castle

Dover Castle is zeker een daguitstap waard. Met de verschillende tijsperiodes die het kasteel bestrijkt zal ze zeker niet vervelen: WO tunnels, een ondergronds veldhospitaal, middeleeuwse verdedigingstunnels, een middeleeuwse toren, volledig ingericht… en dat is nog maar het tipje van de sluier!!

Ook voor de actieve reiziger heeft Kent heel wat te bieden: wandelen, fietsen, kajakken, je vind het er allemaal. wij kampeerden op Nethergong, ze bieden er ook glamping aan in canvastenten.

6. North Yorkshire

rievaulx

Rievaulx Abbey

Nog eentje van op mijn bucket list. Beeld je onze mooiste Gotische kerk in, maar dan overgenomen door de natuur, dan heb je Rievaulx. Zo zijn er wel nog een paar pareltjes in de UK, waarvan Rievaulx toch één van de bekendste is.

York

York was echt een aangename verassing. Een leuke stad om te bezoeken, vriendelijke mensen, gemakkelijk openbaar vervoer en zoveel te zien. We konden er gerust nog drie dagen vullen, dit is wat wij bezochten op ons dagje York:

Castle street is York’s grootste historische museum. Het is gebaseerd in de oude gevangenis en huisvest een multitude aan collecties: de gevangenis, speelgoed door de tijden heen, een Victoriaanse tentoonstelling, met een ganse victoriaanse straat en een aantal tijdelijke tentoonstellingen (toen wij er waren was er één over WOI). Dit museum is zeker een bezoekje waard en helemaal kindvriendelijk.

Jorvik Viking Centtre is deels museum, deels attractie. Geschiedenis op zijn best, een treintje brengt je terug in de tijd naar de hoe de Vikings leefden. Het museum heeft ook een uitgebreide collectie en op elke hoek staan vrijwilligers die je uitleg kunnen geven over de tentoonstelling.

the digThe dig is een museum speciaal voor kinderen. Het is een zijproject van de Vikings en legt kinderen uit hoe archeologie werkt. Ze kunnen zowaar zelf met een schop tewerk.

Verblijven

Ons tentje stond op The Hideaway at Baxby Manor. Een goed, maar toch rustig gelegen caping, waar je ook een chalet kan huren, met alle comfort van doen.

Tot slot

Logeren in de UK kan prijzig uitvallen, daarom kampeerden wij gedurende onze trip. Kamperen daarentegen is vrij goedkoop en als je wat uitkijkt en er zijn echt pareltjes te ontdekken. Als je meerdere plekken wil aandoen, of voor langere tijd in de UK kampeert, is de Camping and Caravanning club een grote aanrader. Je krijgt er toegang tot een hele lijst campings doorheen de UK, wat de zoektocht vergemakkelijkt, plus er is een fikse korting. Heel wat van deze campings zijn zonder lidmaatschap niet toegankelijk.

Als je graag historische sites bezoekt is de Overseas visitors pass van English heritage zeker een aanrader. Je krijgt hierbij een catalogus met al hun eigendommen en heel wat plaatsen hebben gratis toegang met de kaart. Bovendien ontdek je zo dingen waar je anders misschien aan voorbij zou gaan.

Wat is jouw favoriete reisbestemming? Deel hem in de comments!

Over de schrijver

Laura Schuerwegen

Laura Schuerwegen

Na acht jaar in West en Centraal Afrika te vertoeven woont Laura nu in Malawi met haar man en drie kinderen. Ze schreef twee boeken over zelfzorg en een kinderboek (in het Engels, verkrijgbaar op Amazon) en blogt op Authentic Parenting.