Vliegen met een baby: voorbereiding is alles!

vliegen met een baby
volleven admin
Geschreven door volleven admin
Een vliegtuig nemen kan een stresserend gebeuren zijn, en des te meer als je een kindje van jonger dan twee jaar mee op reis neemt. Hoe begin je eraan?

Er zijn heel wat zaken die je vooraf kan doen om de zenuwen wat te verlichten. Het helpt ook voldoende mondig uit de hoek te komen en gewoon te vragen naar wat je nodig hebt.

Kindjes mogen in principe vliegen vanaf ze 1 week oud zijn (aterm geboren kinderen). Het wordt echter afgeraden onder de zes weken en voor lange afstandsvluchten tot minstens zes en liefst zelfs tien maanden. Bij hele jonge baby’s kan je bij een audioloog te rade gaan om eventuele oorproblemen zeker uit te sluiten.

Begin op tijd!

Zorg dat je tijdig de kidsID en/of paspoort van je kindje aanvraagt. Ook voor baby’s moet er een pasfoto genomen worden waarbij de baby rechtop in de lens dient te kijken (en waarbij de hand die zijn of haar nekje vasthoudt, niet te zien mag zijn). Zoek een fotograaf die dit soort foto’s kent en weet wat de regels zijn. Een kidsID aanvragen kost minstens twee weken en de kaart blijft drie jaar geldig. Een paspoort aanvragen duurt ongeveer drie weken en dit blijft vijf jaar geldig.

Elke maatschappij zijn eigen regels

Elke luchtvaartmaatschappij heeft zijn eigen regels en aanpak van jonge kindjes. Een kindje jonger dan twee kan je in principe op je schoot houden. Je hoeft dan geen extra stoel te betalen, maar enkel de boekingskosten (ongeveer 10% van de prijs van een ticket). Toch zijn er enkele luchtvaartmaatschappijen die wel de volle pot rekenen voor een baby die op deze manier meereist. Vraag of kijk dit dus goed na, want dat scheelt een hele slok op de borrel!

Soms heb je de keuze uit een dag- of nachtvlucht. Wij hebben de beste ervaringen met nachtvluchten. Maar het blijft een beetje een gok, want als je kindje dan ontroostbaar lijkt, zijn de mensen sneller geïrriteerd omdat ze zelf proberen te slapen. Hier moet je je eigen kindje een beetje in kennen. Dit geldt ook bij de keuze om een rechtstreekse vlucht te nemen of niet. Een overstap kan een welkome pauze betekenen. Het betekent ook veel gedoe: uitstappen, opnieuw installeren, en bovendien een keer extra opstijgen en dalen.

Voorzieningen van de luchtvaartmaatschappij

Je kan een babybedje, babymaaltijd of extra bagage aanvragen

Een babybedje

Bij verschillende luchtvaartmaatschappijen kan je een babybedje aanvragen (vaak bassinette of babycot genoemd). Dit doe je best vooraf, want er is maar een beperkt aantal van deze bedjes beschikbaar. Hierin kunnen kindjes tot 10 kg makkelijk slapen – bij sommige maatschappijen kunnen ook grotere en zwaardere kindjes te slapen gelegd worden. Het bedje wordt aan een wand vastgemaakt; aan de wc zijn er stoelen waar er daarvoor ruimte is.  Vaak heb je daar meer beenruimte – alweer iets dat de vlucht aangenamer kan doen verlopen!

Als er geen kinderbedjes ter beschikking zijn, kan je altijd proberen een vrije stoel te veroveren om je kindje (en jezelf!) wat meer ruimte te geven. Vraag dit bij het instappen aan een stewardess. Leg haar uit dat je met een baby reist en vraag om uit te kijken naar een lege stoel. Vaak zal ze dan de persoon die naast je zit, uitnodigen om op die vrije stoel plaats te nemen, zodat jullie wat ruimer zitten. Dit lukt natuurlijk alleen als de vlucht niet volledig volzet is.

Er zijn handige spulletjes te koop waarmee je voor de baby een eigen zitje of matrasje kan maken (zie bijvoorbeeld de Deryan Air Traveller). Met deze laatste kan je een matrasje opblazen dat je op je schoot kan houden of bijvoorbeeld over twee opklaptafeltjes kan installeren en waar je baby vrij aangenaam een dutje op kan doen.

Babymaaltijden

Sommige maatschappijen hebben ook babymaaltijden of fruit ter beschikking. Privé televisieschermpjes met aangepaste filmpjes of spelletjes kunnen ook prettig zijn (ons zesmaandertje is grote fan van ‘Finding Nemo’).

Extra gordeltje

Bij de meeste vliegmaatschappijen krijg je een extra gordeltje dat je aan je eigen gordel dient te bevestigen en waar je de baby kan in vastmaken. Jammer genoeg zou je je kindje hier ook in moeten vastmaken bij (lichte) turbulentie als hij of zij net lekker aan het slapen is. Wij hebben dan al wel eens lief gekeken en toen mocht ons ventje lekker verder dromen.

Extra bagage

Kijk op de website van de luchtvaartmaatschappij na of je extra bagage mag meenemen voor je kindje. Bij onze meest recente reis (met Icelandair) was dit niet het geval voor de handbagage maar mochten we wel een extra koffer meenemen op naam van onze baby.

Je handbagage

Je handbagage staat evenwel in het teken van je kindje. Slim inpakken kan je stress besparen.

Wat kan je voorzien?

 • Voldoende voedingen
 • Luiers en doekjes
 • Een luierkussen
 • Een (of meerdere) extra set kleertjes voor kleine ongelukjes
 • Een zakje om vuile kleertjes in te doen
 • Een tutje
 • Het vertrouwde speelgoedje/knuffeltje en dekentje van je kindje
 • Ontsmettende doekjes.

Op de vlucht kan het best fris zijn en bij een overstap kan het ook stukken kouder zijn dan op de eigenlijke bestemming. Kleed je kindje met voldoende laagjes (en hou eventueel een mutsje in de buurt).  Voorzie eventueel ook een extra t-shirt voor jezelf indien je kindje je outfit zal ‘zegenen’.

Ik had een trolley bij als handbagage met alle reserve babyspullen en een (grote) luiertas gold als mijn handtas.

Voordelen van een draagdoek

Bij lange vluchten kan een draagdoek handig zijn om wat rond te wandelen met je baby in het vliegtuig.

Ook bij overstappen is een draagdoek of -zak een voordeel: niet alle luchthavens stellen buggy’s ter beschikking (en soms zijn ze niet meteen te vinden, dus alweer: vraag ernaar!).

Je wandelwagen meenemen

Je eigen wandelwagen mag je meenemen tot aan het vliegtuig, waar je deze dient op te vouwen en/of te demonteren en af te geven. Let erop dat alle onderdelen gelabeld werden als handbagage bij het inchecken! Je krijgt alles terug op je eindbestemming (niet bij het overstappen). Het zou niet de eerste keer zijn dat de wielen plots spoorloos verdwenen blijken. De onderdelen komen meestal niet op de band maar bij de ‘oversized luggage’. Vraag er gerust naar want dit kan wel eens op zich laten wachten, en ondertussen sta je daar natuurlijk met je baby en al je koffers.

Als je een wandelwagen hebt met meerdere ‘opzetstukken’, bijvoorbeeld een zitstoeltje en een draagmand die op dezelfde wielen passen, dan kan je één van beiden ook nog gratis inchecken met de bagage. Ik zou je aanraden dit onderdeel zelf goed in te pakken of dit in de luchthaven te laten doen, aangezien het behoorlijk smerig kan worden onderweg.

Babyvoeding op het vliegtuig

Als je flesje met voeding of warm water meer is dan 100 ml, dan kom je bij de douane terecht. De regels over vloeistoffen gelden niet voor babyvoeding. Zeg er meteen bij wat voor de baby is en waarom. Als je echt geen gekookt water mag meenemen, om bijvoorbeeld te mengen met poedermelk, is het wel mogelijk dit te verkrijgen op het vliegtuig. Melk wordt vaak gescand, dit kan geen kwaad.

Reis je met flesjes afgekolfde moedermelk, zeg dit er dan bij. Je kan er op toezien dat ze niet te hardhandig met de moedermelk schudden of dat er een teststaafje wordt ingestoken – in principe volstaat het om de melk te scannen. Als men aandringt op verder testen, kunnen ze het teststaafje ook gewoon boven de melk houden. Wij hielden de afgekolfde moedermelk op temperatuur in een koeltasje met ingebouwde koelelementen en dit bleek geen probleem.

Oorpijn

Soms hebben jonge kindjes last van de drukverschillen van het opstijgen of het dalen. Je kan een flesje water, melk of een tutje bij de hand houden. Het zuigen en tutteren kan helpen bij pijnlijke oortjes. Begin niet te vroeg de fles of de borst te geven: Je kan de kans lopen dat je baby al genoeg heeft eens het echte opstijgen nog moet beginnen.

Onze ervaring is dat de oorpijn erger is als je met een klein vliegtuig reist, dan met een groot vliegtuig, aangezien die langzamer stijgen en dalen.

Een flesje opwarmen kan je gerust aan de stewardessen vragen – zij geven met plezier warm water. Alleen kan dit niet tijdens het opstijgen: een thermosflesje met warm water kan hier uitkomst bieden. Heeft je kindje toch last, blijf dan zelf rustig. De oorpijn is heel vervelend. Het kan gelukkig geen kwaad, en het duurt meestal ook niet zo lang.

Relax!

Ik kan me wel voorstellen dat je hoopt dat de vlucht snel voorbij is en dat je baby er zo weinig mogelijk last van heeft.

Soms loopt het ondanks alle goede voorbereidingen niet helemaal als gepland. Als je kindje het lastig heeft, blijf dan zelf rustig. Het heeft geen zin je op te jagen in wat de medepassagiers al dan niet allemaal denken. Een baby is nu eenmaal een baby en jij doet je best om je kindje te kalmeren. Meer kan je niet doen. Je kan je wel excuseren maar trek het je niet te erg aan. Vertrouw erop dat je kindje wel wat krediet verdient – zo’n reis is niet niets! Of, zoals één van onze medepassagiers het onlangs verwoordde, na een huilsessie van twee uur:

Ahh, well… at least he’s cute

Vliegen met een baby

Meer info

http://www.gezinopreis.nl/vliegen-met-baby/

http://www.skyscanner.nl/nieuws/de-complete-gids-voor-reizen-met-kinderen

http://volleven.be/vliegvakantie-met-baby/

http://www.mamaenzo.nl/baby/leren/vliegen-met-je-baby


Heb je plezier in wat je hier leest? Volg ons dan op Facebook.

 

Over de schrijver

volleven admin

volleven admin

Volleven publiceert ook artikels van gastschrijvers, was jij er graag bij? Email dan naar welkom@volleven.be

2 Berichten

  • Bedankt Naomi,

   het zou best kunnen dat het toegestaan wordt (ik ken het, maar heb er zelf geen ervaring mee). Wij hebben ons zoontje ooit ook in een draagzak gehouden bij het opstijgen en dat vonden ze toen ook goed – hij zat tenslotte beter vast dan in zo’n gordeltje. Maar ik vermoed dat het van vlucht tot vlucht zal verschillen.

   groetjes!
   Isabelle