Een vliegvakantie met baby en kind: zo pak je het aan!

vliegvakantie
Kathleen Leemans
Geschreven door Kathleen Leemans

Plan je deze zomer nog eens een vliegvakantie met de kids, maar weet je niet goed hoe je zo’n vliegtuigreis best kan voorbereiden? Hieronder een aantal ervaringen en tips hoe je het zo aangenaam mogelijk kan laten verlopen!

Vanaf wanneer kan je kindje mee op het vliegtuig?

Normaal gezien raden ze aan tot de leeftijd van 6 maanden te wachten alvorens je baby mee op het vliegtuig te nemen. Al ken ik wel wat vrienden die het zonder problemen eerder hebben gedaan. Je kan je baby makkelijk te slapen leggen in het vliegtuig.

Bij de meeste maatschappijen kan je voor langere vluchten een babybedje vragen dat je kan omhoog hangen in het vliegtuig. Informeer je dus goed op voorhand bij de betreffende maatschappij. In sommige webshops kan je jezelf ook een vliegtuigstoeltje aanschaffen.

vliegvakantie

Zorg er zeker voor dat je een geldig ticket hebt voor je baby/kind(eren) en dat hun paspoort in orde is.

Wat kan/mag je meenemen op het vliegtuig ?

Je kan je buggy meenemen tot aan het vliegtuig, bovenop het normaal aantal stuks handbagage. Deze wordt gelabeld als handbagage en wordt dan vooraan op het vliegtuig bewaard of als daar geen plaats meer is, vooraan in de laadruimte van het vliegtuig. Bij het landen krijg je dus meteen je buggy terug. Een draagdoek kan ook handig zijn. Dan hoef je je baby niet wakker te maken bij de security check.

Wat je verder ook best meeneemt voor je baby/kind(eren):

  • Voldoende te eten en te drinken
  • Eigen bekertje en bestek
  • Iets om te spelen/te kleuren (favoriet én iets nieuws)
  • (Voor)leesboekjes
  • Knuffel en/of tutje
  • Een dekentje
  • Voldoende luiers en natte doekjes
  • Reservekledij

Laat je kind bij het opstijgen en landen op iets knabbelen (koek/tussendoortje) of aan iets zuigen (tutje/drinkbeker/borst). Zo zullen ze minder last hebben van hun oren.

vliegvakantie

 

Privileges voor ouders en kinderen!

Uiteraard zijn er ook een aantal maatregelen die je het reizen met kids wat comfortabeler maken. Zo krijg je meestal achteraan een plaatsje in het vliegtuig. Op die manier stoor je andere mensen niet teveel en kan je baby/kind(eren) toch wat lawaai maken en spelen. Verder krijg je ook voorrang bij het opstijgen en mag je dus als eerste het vliegtuig op. Niet alle mensen weten dit dus vraag vriendelijk of je eerst mag; de steward(ess) zal je zeker naar voor roepen en door laten. De kinderen krijgen ook vaak een kadootje van de steward(ess): iets om te kleuren, te stickeren of puzzelen. Zo zijn ze de eerste minuten al wat opgewekter en rustiger. Vergeet zeker ook niet dat een bekertje met drinken voor je kind wél door de security check mag!

Leuke tip: maak een aantal kleine pakjes (waarde bv. 1€/stuk) voor je kind en laat ze er regelmatig eentje kiezen uit een zak. Steek er wat snoepjes/gezonde snackjes in, een stukje speelgoed of een nieuw knuffeltje.

Ten slotte: maak er een leuke en aangename reis van! Iedereen zal aan het einde van de dag moe zijn, want reizen met kinderen is vermoeiend. Maar probeer er bovenal ook van te genieten!

 

Meer informatie:

Over de schrijver

Kathleen Leemans

Kathleen Leemans

Kathleen Leemans (31) is klinisch psychologe en full-time werkende mama van 2 dochters Nora (5) en Annabel (0). Gepassioneerd door wetenschappelijk onderzoek, ballet en haar gezin. Ook volop zoekende naar een weg in het ouderschapslandschap, open minded maar ook kritisch. Haar stokpaardjes: natuurlijk ouderschap, autonomie-ondersteund en onvoorwaardelijk opvoeden. Haar grootste inspiratiebron zijn haar dochters, van wie ze heel veel leert over zichzelf maar ook over de wereld en de verwondering van elke dag. Ze blogt zelf ook op missesleeblog.wordpress.com