Vragen en antwoorden over waterkefir

Lut Bailleul
Geschreven door Lut Bailleul

Kan ik waterkefir onbeperkt gebruiken?

Waterkefir kan onbeperkt gebruikt worden.

Wat moet ik doen als ik mijn waterkefir vergeten ben?

Je spoelt de waterkefir en de potten heel goed af en herbegin met het basisrecept. Als de waterkefir begint te bubbelen is er niets aan de hand, wanneer de drank slijmerig wordt dan gooi je best alles weg en gebruik nieuwe korrels.

Hoe lang kan ik waterkefir bewaren?

Waterkefir kan je wel 3 weken bewaren in de koelkast,het beste is alleen drank te maken die je verbruikt per dag. Wanneer de drank langer staat in de koelkast,vergeet dan niet nu en dan de dop er af te halen anders is er kans dat je fles ontploft in de koelkast door de opbouwende koolzuur.

Kan ik mijn baby waterkefir geven?

Je kan je baby waterkefir geven vanaf het moment dat ze fruitsap mogen drinken. Veel moeders maken zich zorgen over het alcoholgehalte, dit is echter verwaarloosbaar. De waterkefir bevat hetzelfde alcoholgehalte als appelsap. Je kan natuurlijk ook de waterkefir minder lang laten gisten ofwel minder suiker toevoegen zo is het alcoholgehalte nog lager. Ik zou de kefir wat aanlengen met thee of fruitsap of water en het te laten bij een eerste gisting. Indien je toch opteert voor en tweede gisting met bijvoorbeeld thee laat dan zeker de dop open staan. Ik zou sowieso langzaam opbouwen en indien mogelijk te beperken tot een eerste gisting.

Waarom bruist mijn waterkefir de ene keer meer dan de andere keer?

Waterkefir groeit door het licht, zet die dus niet te donker tijdens de winter maar ook niet in direct zonlicht.Tijdens de zomer groeit waterkefir veel meer dan tijdens de winter doordat het temperatuursverschil veel minder is.

Hoe bewaar je kefirkorrels?

Kefirkorrels bewaar je voor korte tijd in de koelkast, voor langere tijd kan je die drogen of invriezen.

Kan je waterkefir aan dieren geven?

Je kan zowel de drank als de korrels geven aan dieren, sommigen lusten dit, anderen niet. Je kan dit geven aan honden, katten, kippen, duiven enz.

Kunnen diabetici waterkefir drinken?

Het werkt voor alle diabetici verschillend, sommigen hebben helemaal geen last van de restsuikers, anderen meten de restsuikers tot ze helemaal verdwenen zijn met een suikermeter. De restsuikers zijn meestal verwaarloosbaar.

Wat doe ik met mijn overschot aan korrels?

– Uitdelen aan anderen
– Kefirzuurdesembrood bakken (zie het recept uit vorig artikel “Recepten met waterkefir“)
– Smoothie (gewoon fruit naar believen toevoegen en mixen)
– Aan de huisdieren geven
– Bij de planten gooien (goede voeding voor de planten)
– Op de composthoop doen
– Drogen

Meer lezen?

Wat is waterkefir?

Over de schrijver

Lut Bailleul

Lut Bailleul

Lut Bailleul woont aan de zee met haar twee kinderen en haar hond en is gepassioneerd door alles wat met fermentatie te maken heeft. Haar interesse werd gewekt doordat ze kefir had gekregen van een vriendin . Hierbij werd ze onmiddellijk terug gebracht naar haar jeugd. Vroeger stond deze namelijk in de kelder en werd deze gedronken met grenadine. Na wat opzoeken en experimenteren besloot ze haar ervaringen te delen met anderen door het opstarten van haar eigen faceboekgroep om ervaringen en kefir te delen.

1 bericht

 • Hallo,
  Ik heb nu ondertussen al een jaar waterkefir en de laatste 2 keer zaten er enkele kleine, bruine wormpjes bij de kefir…help, hoe zou dat komen?
  Mag ik de korrels nog blijven gebruiken?
  Voor de rest smaakt en ruikt het nog hetzelfde als altijd. De korrels groeien nog steeds maar toch al enkele maanden minder snel dan in het begin.
  Mijn recept is: 0ngv 100g kefir, halve bio citroen, 2 gedroogde vijgen, 40g rietsuiker en 1 l water.
  Alvast bedankt voor de info!
  Groetjes,sarah.